Meny

Eldre homofile:

Hvis Aasmund viste hvem han var, kunne han miste jobb og bolig

Aasmund Robert Vik har engasjert seg i homokampen siden han var 21 år, og homofili var ulovlig. Foto: Camilla Hjelmeseth

Nå kan Aasmund Robert Vik (71) feire 50 år med homokamp.

(Vi.no): Den årlige festivalen Oslo Pride som feirer likestilling og mangfold blant kjønn og seksualiteter er godt i gang.

Men skeive har ikke alltid blitt feiret slik som dette.

Aasmund er en av seniorene som har vært med på kampen for likestilling fra dag én.

Mørk fortid

Som 21-åring, for 50 år siden, ble han medlem i Den norske forening av 1948, også kjent som DNF-48.

Homo-ord

- SKEIV: Samlebegrep for mennesker som ikke følger seksualitetsnormene.

- PRIDE: Engelsk for stolthet. Brukes om stoltheten av å være skeiv, men også om den internasjonale feiringen i juni.

– Jeg hadde fri en helg i oktober 1968 fra Romerike Folkehøyskole, og da dro jeg på mitt første treff i Oslo.

Han mimrer tilbake til da de som skulle på treffet ikke engang turte å gå av på riktig holdeplass i frykt for å bli avslørt. De fleste gikk av på holdeplassen før eller etter.

– Da jeg kom innafor døra så jeg det jeg i hele min bevisste alder hadde lengtet etter: Menn som danset med menn, og damer med damer. Jeg følte med en gang at her hører jeg hjemme. Nå har jeg kommet fram, forteller Aasmund om fortida med sterk stemme.

På den tiden var det ulovlig å være homofil, og Aasmund forteller at man kunne miste både jobb og bolig hvis man ble røpet.

– Du måtte oppføre deg fullstendig streit.

Les også:

Den første paraden

Aasmund var også med i den aller første homoparaden i Norge i 1974.

– Man kan egentlig ikke kalle det en pride-parade, sier Aasmund og utdyper:

– Vi gikk med plakater, og det var det. Ikke noe glitter og stas slik som det er nå.

(Saken fortsetter under)

Paraden i fjor hadde omtrent 40 000 deltagere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han sier at en av de største forskjellene på den gangen og nåtidens parade er størrelsen. I fjor hadde Oslo Pride-paraden omtrent 40 000 deltakere og 200 000 tilskuere.

– På 70-tallet hadde vi et rop: «Vi er mange flere, resten står blant dere!» Og det gjaldt nok da i mye større grad enn nå, smiler Aasmund.

Les også: Gigantisk Pride-parade: – Som 17. mai, men uten alle reglene

Engasjement

Helt siden sitt første treff i 1968 har Aasmund engasjert seg i homokampen.

Foreningen FRI

- Internasjonal organisasjon som arbeider for kjønns- og seksualitetsmangfold.

- 16 ansatte og utallige frivillige som arbeider politisk og sosialt.

- Mottar pengestøtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og flere andre departementer.

- Omtrent 3300 medlemmer fordelt på 11 lokallag.

- Begynte som Den norske forening av 1948 (DNF-48) i 1953. Har senere byttet navn til Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), og så senere til Foreningen FRI.

Kilde: www.foreningenfri.no og www.skeivtarkiv.no

– Jeg oppdaget allerede da jeg kom inn i denne bevegelsen for femti år siden hvor vidunderlig det var å komme inn på innsiden. Det gikk opp for meg at man kan ikke bare ta imot, man må yte selv også, og derfor har jeg engasjert meg, forteller Aasmund.

I 2015 mottok han frivillighetsprisen for sitt arbeid. Pengene han vant brukte han selvfølgelig ikke på seg selv, men på å starte et regnbuetreff for seniorer som blir arrangert fast hver måned. Alle rundt ham setter stor pris på Aasmund og jobben han gjør.

– Det er vanskelig å svare kort på hva Aasmund har betydd for oss i FRI. Han har vært medlem i 50 år, og er en kjemperessurs, sier Brita Brekke som er styreleder i Foreningen fris lokallag i Oslo og Akershus.

Hun forteller at han har vært alt fra leder for organisasjonen til frivillig ryddehjelp under Oslo Pride. I tillegg er han initiativtaker for seniorarbeidet som FRI bedriver.

Denne ettermiddagen er det for eksempel seniortreff på standen til FRI inne på festivalområdet.

Les også:

Oslo Pride

Styreleder i FRI Oslo og Akershus, Brita Brekke. Foto: Petter Ruud-Johansen

Det er torsdag ettermiddag og 27 grader i sentrum av hovedstaden. Byen er pyntet i alskens farger for å feire skeives rettigheter. Høyres hus, Nationaltheatret, Oslo rådhus og flere andre viktige bygninger er prydet med pride-flagg i regnbuefarger som svaier i den friske brisen.

Den årlige festivalen og folkefesten Oslo Pride er godt i gang, og blir avsluttet i helgen med en parade kun 17. mai-toget kan måle seg med.

Spikersuppa ved Karl Johans gate er gjort om til festivalområde fullt av fargerike stands og mennesker. For de frivillige som er med på å arrangere, er det mye å gjøre.

(Saken fortsetter under)

De fleste standene var voldsomt pyntet med pride-farger. Foto: Camilla Hjelmeseth

– Som liten var jeg med på våronna på gården jeg vokste opp på. Nå har Oslo Pride blitt min våronna, og det er så meningsfullt å være med på, understreker Aasmund Robert Vik (71) smilende.

Han er en av flere hundre frivillige som sørger for at den fargerike feiringen av skeive kommer hvert år. Feiringen er internasjonal og foregår i juni måned rundt omkring i verden.

Les også: I dag er politiet bevæpnet i Oslo

Seniortreff på Oslo Pride

Rundt langbordet er det samlet omtrent 15 skeive seniorer. Det står selvsagt boller og kaffe på bordet, og i standene rundt kan man kjøpe øl og andre typer mat.

Oslo Pride

- Ti dager lang festival som feirer skeivt mangfold.

- Eies og arrangeres av Foreningen FRIs lokallag i Oslo og Akershus.

- Avsluttes med den fargerike Pride Paraden, som i fjor hadde rekordoppslutning med 40.000 deltagere og 200.000 tilskuere.

- Festivalen i forkant av paraden i fjor hadde omtrent 77.000 besøkende.

- Festivalen driftes av 80 helårsfrivillige og 300 frivillige under selve festivalen.

Kilde: www.oslopride.no

– Det er oss de unge kan takke for at vi er kommet så langt. Og vi setter stor pris på at vi regnes som en del av miljøet, smiler Aasmund.

Brita Brekke mener den eldre generasjonen fortjener pride-feiringen.

– Pride feirer de som har gått foran og kjempet kampene før oss. Mange av dem gikk i parader og tog for våre rettigheter, og ble kastet stein etter. Nå fortjener de opplevelsen av å gå i paraden og bli heiet fram av flere hundre tusen mennesker, sier hun.

På festivalområdet har et band begynt å spille på den ene scenen. Folk i alle aldrer er pyntet med prideflagg i ansiktet, håret og sekken. Noen har til og med farget håret for anledningen.

Forsvaret, politiet, de politiske partiene, Amnesty International, Skeivt arkiv, Utdanningsforbundet, og mange flere har stands på festivalområdet og forsøker ivrig å huke tak i folk de kan prate med om rettigheter og stolthet.

Jenter som holder hender med jenter, gutter som kysser gutter, barn, voksne, gamle. Det hele er en stor folkefest.

Les også: Nysgjerrighet kan redde ekteskapet

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:33 CGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Siste nytt
03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:33VerdenCGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Populært