– Man vet jo at livet nærmer seg en slutt

Foto: Mimsy Møller
Foto: Mimsy Møller

Historiker Knut Kjeldstadli tilhører så visst øvre middelklasse, men han har meningene til en industriarbeider fra 20-tallet. Nå har han nettopp fylt 70 år – heldigvis har han fått med seg et et visdomsord fra broren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren 1961. I april ble Sosialistisk Folkeparti (SF) stiftet av utbryterne fra Arbeiderpartiet, som ble forløperen for det senere SV. Men ennå var jo gutten bare 12 år gammel. (Han skulle fylle 13 i juni). Ennå var han ikke helt klar for bli med i SFs ungdomsparti (SUF), ta på «Nei til atomvåpen»-buttons, eller gå i anti-atomvåpenmarsjer i Danmark og Tyskland, mens han entusiastisk sang fredssanger på tysk. (Det ble han derimot et par-tre år seinere).

Denne påsken i 1961 var gutten derimot på en fredelig hyttetur med speidergruppa si. Han var lykkelig uvitende om den telefonen som kom hjem til ham på Røa i Oslo, der han bodde sammen med foreldre, farmor og to yngre brødre.

Telefonen kom fra Milano, der guttens far deltok på en historikerkongress. Stemmen i telefonen meddelte at den 45 år gamle Sverre Kjeldstadli var blitt funnet død på hotellrommet sitt. Guttens mor og bestemor ville ikke forstyrre ham på speiderturen med denne tunge nyheten. Men de tok kontakt med troppssjefen hans, og ble enige med ham om at de skulle vente med å fortelle gutten om dette til han kom hjem.

Problemet med bøker

FAKTA: Knut Kjeldstadli

Født 6. juni 1948 i Oslo, vokst opp på Røa og Holmen i Oslo med foreldre, to yngre brødre og en farmor.

I dag bosatt på Frogner med ektefellen. En voksen datter, tre barnebarn.

Utdannet historiker fra Universitetet i Oslo, doktorgrad i 1989. Forsker, siden professor i moderne historie i Oslo fra 1996.

Prisbelønt historieforfatter og sentral i Aschehougs norgeshistorie, Oslo bys historie og Norsk innvandringshistorie. Har også skrevet innføringsbok for historiestudenter: «Fortida er ikke hva den en gang var».

Engasjert i SF og SV siden tidlig på 60-tallet.

Lanserte nylig fagboka «Arbeid og klasse».

Fylte 70 år 6. juni, og avsluttet det faste arbeidslivet på Blindern.

Forrige uka ble det lansert et festskrift til jubilanten, der historikerkolleger og andre skriver om hans forskning.

Juni 2018. Nå har speider