Mange forventningsfulle foran årets laksefiske

En fluefisker fisker på Kallebergøya i Numedalslågen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
En fluefisker fisker på Kallebergøya i Numedalslågen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mange tusen fiskere har de siste dagene klargjort stenger, sneller, sluk og fluer. Natt til fredag innledes nemlig årets laksesesong landet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-For tiden er det er mange som ringer og vil ha informasjon om laksefiske. De lurer også på hva vi tror om sesongen, forteller generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver, som gjennom medlemslagene representerer om lag 7.000 fiskerettshavere.

Det er rundt 100.000 laksefiskere i Norge, og det er mange hundre elver det går an å fiske i. Noen elver er store floder, som Namsen, Tana og Vefsna, mens andre er små og fullstendig avhengige av regnvær og flom for at fisken skal komme opp fra havet.

Evensen sier at han generelt er forsiktig med å spå utfallet av laksesesonger.

– De siste årene har det vært mellom 120.000 og 130.000 laks som har bitt på kroken i løpet av de tre sommermånedene sesongen varer, og vi forventer vel det samme i år og, sier han i en pressemelding.

Mange faktorer

Det er imidlertid mange faktorer som spiller inn på fisket. Ikke minst vær og vind. Vårflommen er allerede et tilbakelagt stadium i mange elver sørpå, og det er nesten sommervannføring og sommertemperaturer mange steder.

– Det skal bli spennende å se hva dette betyr, sier Evensen.

Et fåtall elver har allerede startet sesongen, og meldingene fra disse er som forventet. Om lag 25 prosent av fisken settes tilbake fordi man ønsker å bevare verdifull fisk.

Evensen sier det ofte går lang tid mellom napp i starten, men at man tidlig i sesongen ofte også har sjansen for å få en skikkelig rugg.

– Så det er mange som prøver seg tidlig. Det store innsiget av laks kommer nærmere St. Hans, og siste uka av juni pleier å være en favorittuke sør og vestpå. Lenger nord er det gjerne seinere, forklarer Evensen.

Ulik organisering

Norske Lakseelver opplyser at det er veldig forskjellig hvordan fisket er organisert fra elv til elv. Mens noen selger alle fiskekortene digitalt, har andre elver en tradisjon for at sportsfiskerne leier seg inn hos en grunneier og fisker på gårdens eiendom.

– Laksefiske er verken spesielt vanskelig tilgjengelig eller dyrt. Det finnes tilbud i alle prisklasser og kvaliteter, men på de mest populære strekkene i elvene, lønner det seg nok å planlegge i god tid, råder Evensen.

Villaksen utfordres

Villaksen er utsatt for mange utfordringer. De største kommer fra oppdrettslaks og vannkraft. Rømt oppdrettsfisk endrer villaksens fintilpassede genetikk, og lakselus fra oppdrettsindustrien tar livet av om lag 50.000 villaksunger hvert år. I tillegg ødelegger vannkraft oppvekstområdene i mange elver.

Sportsfiske er imidlertid ikke noe problem lenger, ifølge interesseorganisasjonen.

– Trass i hva en del tror, er ikke sportsfiske noen trussel mot bestanden så lenge den lokale forvaltingen gjør jobben sin. Elvene overvåkes og om det viser seg å komme mindre fisk enn normalt, kan fisket stoppes. Målet er at det skal stå nok gytefisk igjen til å fullrekruttere elva etter at fiskesesongen er ferdig, sier Evensen.