David (104) reiser til Sveits for å dø

David Goodall hadde bare ett ønske til 104-årsdagen; å få lov til å dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiskfødte forskeren ankom Basel etter å ha flydd fra Perth i Australia mandag. Han har reist til Sveits for å gjennomføre assistert selvmord, 104-åringen er ikke dødssyk, han ønsker bare ikke å leve lenger.

– Jeg er ikke lykkelig og jeg vil dø. Det er egentlig ikke noe trist. Det som er trist, er hvis man blir hindret. Jeg mener at en gammel mann som meg burde ha fulle borgerrettigheter som inkluderer retten til å dø, sa han til australske ABC før han forlot landet.

Hans valg har skutt i gang en stor debatt om assistert dødshjelp i hjemlandet. Delstaten Victoria legaliserte assistert selvmord i 2017, men loven trer ikke i kraft før 2019 og gjelder kun dødssyke pasienter.

Les også: Selvmordsrisikoen redusert med en firedel på én generasjon

Ved hjelp av organisasjonen Exit International og barnebarna, har han nå gjennomført sin siste reise, sammen med en pleier.

Inntil nylig jobbet han ved Edith Cowan-universitetet i Perth, men måtte trekke seg fra jobben i 2016, han var da verdens eldste fortsatt aktive forsker.

Han tok farvel med familien i Bordeaux før han dro videre til Basel. På flyplassen ble han spurt av journalister om han var sikker på om han ønsket å gjennomføre sin egen død.

– Å ja. Det er det jeg er her for.

Les også: Kan du spørre noen rett ut om de tenker på selvmord?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden