Meny

Fant ukjent film av Einstein på Hollywood-tur med kona

– Dette er som rene himmelen for en arkivnerd, forteller Becca Bender som oppdaget filmsnutten ingen visste at eksisterte.

Den tyskfødte fysikeren og Nobelprisvinneren Albert Einstein regnes for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmennene fra det 20. århundre. Einstein er mannen bak relativitetsteorien , han var sentral i utviklingen av kvantemekanikk og er grunnleggeren av moderne kosmologi.

Følgelig er han i dag blitt det fremste symbol på høy intelligens og genialitet av sterke sort. Men i tillegg har han også et av de mest kjente ansikter i verden, så da ansatt ved Lincoln Center tok en kikk på en kortfilm som dukket opp i en boks med hjemmevideo-opptak, var hun ikke i tvil om hvem hun så på filmen.

– Å komme over noe slikt som er så fornøyelig og universelt… Dette er som rene himmelen for en arkivnerd, forteller Becca Bender til TV-kanalen CBC New York under en visning av filmen i New York denne uken, 87 år etter den ble filmet.

Kortfilmen viser Albert Einstein bak rattet på en bil, med kona Else i passasjersetet, mens vi ser landskap som passerer i bakgrunnen på et lerret i god, gammel Hollywood-stil. Filmsnutten er innspilt da fysikeren besøkte filmstudioet til Warner Bros. i 1931, og avisene på den tiden dekket Einsteins besøk og hans deltakelse i filmen.

Men inntil Bender kom over det historiske opptaket, var det ingen som visste om dets eksistens.

– For meg var det helt utrolig å se Einstein. Jeg vet ærlig talt ikke om et mer spennende navn å finne slik, forteller Bender.

– Einstein er et av de største og mest populære ikonene, og dette er en virkelig hjertevarm film, fortsetter hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært