Meny

Fant ukjent film av Einstein på Hollywood-tur med kona

– Dette er som rene himmelen for en arkivnerd, forteller Becca Bender som oppdaget filmsnutten ingen visste at eksisterte.

Den tyskfødte fysikeren og Nobelprisvinneren Albert Einstein regnes for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmennene fra det 20. århundre. Einstein er mannen bak relativitetsteorien , han var sentral i utviklingen av kvantemekanikk og er grunnleggeren av moderne kosmologi.

Følgelig er han i dag blitt det fremste symbol på høy intelligens og genialitet av sterke sort. Men i tillegg har han også et av de mest kjente ansikter i verden, så da ansatt ved Lincoln Center tok en kikk på en kortfilm som dukket opp i en boks med hjemmevideo-opptak, var hun ikke i tvil om hvem hun så på filmen.

– Å komme over noe slikt som er så fornøyelig og universelt… Dette er som rene himmelen for en arkivnerd, forteller Becca Bender til TV-kanalen CBC New York under en visning av filmen i New York denne uken, 87 år etter den ble filmet.

Kortfilmen viser Albert Einstein bak rattet på en bil, med kona Else i passasjersetet, mens vi ser landskap som passerer i bakgrunnen på et lerret i god, gammel Hollywood-stil. Filmsnutten er innspilt da fysikeren besøkte filmstudioet til Warner Bros. i 1931, og avisene på den tiden dekket Einsteins besøk og hans deltakelse i filmen.

Men inntil Bender kom over det historiske opptaket, var det ingen som visste om dets eksistens.

– For meg var det helt utrolig å se Einstein. Jeg vet ærlig talt ikke om et mer spennende navn å finne slik, forteller Bender.

– Einstein er et av de største og mest populære ikonene, og dette er en virkelig hjertevarm film, fortsetter hun.

Helse og livsstil
Populært