Meny

– Mange foreldre krysser fingrene og håper det går bra

Caroline Omberg har to barn som går i barnehage. Hun oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg enda mer og presse på for at bemanningen i norske barnehager skal bli bedre. Foto: Mimsy Møller / dagsavisen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 6.000 foreldre gir sin fulle støtte til barnehageansatte som mener bemanningen er uforsvarlig lav i norske barnehager.

– Jeg vil at foreldre skal engasjere seg enda mer. Jeg tror mange bare krysser fingrene og håper at det skal gå bra, sier tobarnsmor Caroline Omberg.

Hun har startet et foreldreopprør mot lav bemanning i barnehagene. I løpet av noen dager har flere tusen foreldre støttet opp om aksjonen.

– Det virker ikke som om kunnskapsministeren har forstått det de barnehageansatte forsøker å si eller hvorfor de er opprørt, sier Omberg og legger til:

– Det er mye som står på spill i de første leveårene. Likevel har ikke barndommen fått høy nok status i samfunnet. Mange tror fortsatt at barnehagene driver barnepass – ikke at de forvalter samfunnets viktigste ressurs.

Les også: Vil vekke foreldre gjennom stor Facebook-aksjon

Barnehageopprøret

Før påske skrev Dagsavisen om Facebook-gruppa «Barnehageopprøret» som har startet en aksjon under vignetten #uforsvarlig. Initiativtakerne er barnehageansatte som oppfordrer sine kolleger til å fortelle om sin hverdag, uten filter. Flere hundre barnehageansatte fra hele landet uttrykker stor bekymring over bemanningssituasjonen i norske barnehager.

Målet med aksjonen er å vise at regjeringens forslag til ny bemanningsnorm ikke vil gi god nok bemanning i barnehagene. Initiativtakerne har også oppfordret foreldre til å engasjere seg.

Fakta om bemanningsnorm for barnehager

* Normen trer i kraft 1. august 2018.

* De nye bemanningskravene er: Maksimalt tre barn under tre år per voksen, og maksimalt seks barn over tre år per voksen.

* I tillegg skjerpes pedagognormen. Nye krav er minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

(Kilde: NTB)

– Vi har fått et vell av henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan de kan bidra, sier Palma Kleppe, barnehageleder og en av initiativtakerne bak aksjonen.

I løpet av de siste dagene har over 6.000 foreldre gitt sin støtte til de barnehageansatte gjennom et opprop til regjeringen. I oppropet heter det blant annet:

«Vår mening er basert på egne erfaringer samt de rystende beretninger barnehageansatte deler gjennom Barnehageopprøret 2018 og vignetten #uforsvarlig.»

Debatt: «Sanner ga barna mine finger’n»

– Sjokkert

Fredag vedtok regjeringen å gå inn for en ny bemanningsnorm i barnehagene. Regjeringen foreslår at det lovfestes et krav om minimum én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år. Forslaget skal behandles i Stortinget i løpet av våren.

De barnehageansatte er positive til en lovfestet bemanningsnorm, men mener det som foreslås bare er en videreføring av en norm som har vært brukt siden 70-tallet. Mange ansatte som jobber i barnehager med tilsvarende bemanning som det regjeringen foreslår, forteller at barna store deler av dagen har altfor få voksne rundt seg.

På kronikkplass i dagens avis skriver småbarnsmor Ada Nicolaisen Nyrud at hun nekter å sende barna sine i barnehage så lenge bemanningssituasjonen er som i dag.

Hun bruker egne erfaringer som tilkallingsvikar i ulike barnehager som begrunnelse og forteller at hun ble sjokkert over det hun opplevde.

«Jeg kommer ikke til å betale for en tjeneste som ikke fungerer eller holder det den lover. Mine barn skal føle seg trygge, sett, hørt og verdifulle, og derfor akter jeg å boikotte barnehagen så lenge bemanningssituasjonen er som i dag», skriver Nyrud.

Les hele kronikken her: Jeg boikotter barnehagen

– På skolen alvoret starter

Caroline Omberg har også selv jobbet som vikar i barnehage for å sette seg bedre inn i hvordan situasjonen er.

– Jeg har sett forhold som er uholdbare selv om bemanningsnormen ble fulgt. Det var altfor mange småbarn på for få voksne. De minste trenger så mye nærhet og kjærlighet. Det er helt nødvendig at politikerne begynner å snakke om det.

– Noen tenker at det ikke er så farlig med hva som skjer i barnehagene, at det er på skolen alvoret starter. Men da er det ofte for sent. Problemene som mange barn opplever i skolen, kan spores tilbake til de første leveårene. Barn trenger mange trygge gode voksne rundt seg hvis de skal bli trygge voksne selv, sier Omberg.

Debatt: En bemanningsnorm i 3,5 timer hver dag

– Vil ikke skånes

Mona-Lisa Angell, leder av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Oslo, støtter barnehageopprøret fullt ut.

– Jeg støtter alle de ansatte som nå forteller åpent om sin hverdag. Jeg håper bemanningssituasjonen blir første sak på neste foreldremøte i mange barnehager.

Hun mener det er svært viktig at barnehagene er åpne om hva som er konsekvensene av lav bemanning.

– Noen barnehagelærere i #uforsvarlig-aksjonen forteller at de forsøker å skåne foreldrene og ikke sier rett ut hvor dårlig bemanningssituasjonen er. Foreldre skal ikke skånes for denne typen informasjon. Vi er avhengige av å vite hvordan situasjonen er for å kunne forvalte vårt foreldreansvar på en skikkelige måte.

Hun understreker at dette ikke er noen kritikk av de ansatte.

– De står i en lojalitetskonflikt og gjør så godt de kan, men å holde tilbake viktig informasjon om våre barns liv i barnehagen, fratar oss muligheten til å ta viktige valg på vegne av våre barn.

Hun mener regjeringen må komme opp med en bedre norm enn den som er foreslått.

– Grunnbemanningen må være god nok gjennom hele åpningstiden, og det er den ikke i dag, sier Angell.

Les også: Regjeringen sier ja til omstridt bemanningsnorm for barnehager

– Historiene treffer meg

Kunn­skaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er glad for at foreldre og ansatte går ut med sine historier.

– Du har sagt at en nasjonal bemanningsnorm vil sikre at alle barn får mange nok voksne rundt seg. De barnehageansatte sier noe annet. Tar de feil?

– Nei, de tar ikke feil. Historiene som både ansatte og foreldre forteller treffer meg og gir en klar beskjed til barnehageeierne og oss politikere, sier Sanner og legger til:

– Den nye bemanningsnormen sikrer en minimumsbemanning som er høyere enn det den er i en del barnehager i dag. I tillegg har vi sagt at kommunene og barnehageeierne alltid har et ansvar for å sørge for at det er en forsvarlig bemanning.

Les også: Frykt for at nye krav fører til massenedlegging av små barnehager

– Vil heve kvaliteten

Sanner mener bemanningsnormen er et stort skritt i riktig retning.

– Med bemanningsnormen, pedagognormen og kompetansevedtak bidrar vi til å heve kvaliteten i norske barnehager. Det er aldri noen som har gått så langt i å detaljstyre kommunene som det vi gjør nå. Men vi må også gi kommunene og barnehagene rom for å organisere hverdagen. Jeg forventer at man finner gode løsninger lokalt og at det blir mindre forskjeller mellom barnehagene, sier Sanner.

– Er du overrasket over at så mange barnehageansatte og foreldre mener at bemanningssituasjonen er uforsvarlig?

– Jeg snakker jevnlig med mange ansatte i barnehagene og vet at de har en krevende hverdag. Heldigvis er kvaliteten jevnt over god. Men disse historiene viser at vi må fortsette arbeidet med å bygge gode lag rundt barna i barnehagene. Og det er jeg veldig opptatt av at vi skal gjøre.
På spørsmål om kommunene vil få mer midler til å sikre høyere bemanning, svarer han:

– Tilskuddet til barnehagene er ikke øremerket, men inngår i rammene til kommunene. Men vi har bidratt til styrket kommuneøkonomi og ekstra midler til kvalitetsheving i barnehagene. Så er det alltid slik at kommunene ønsker seg mer penger.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan
Siste nytt
20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan
Populært