Meny

Dronningens grønne planet

«The Queens Green Planet» handler om QCC, et bevaringsprosjekt med mål om å skape et nettverk av beskyttede skoger i det britiske samveldet, og øke bevisstheten rundt verdien av å bevare gammelskog for fremtidige generasjoner.
Dronning Elizabeth og Sir David Attenborough snakker om trær, naturvern og verdien av planting i ny dokumentar.

Den berømte britiske naturprogramlederen og filmskaperen Sir David Attenborough har filmet en ny dokumentarfilm, denne gang med Storbritannias dronning Elizabeth der monarken beskriver sine bekymringer for miljøet.

I en scene går de to britiske nasjonalskattene, som begge er 91 år gamle, en tur i hagen som tilhører Buckingham Palace mens de snakker om trærne som vokser der. Så får Attenborough øye på et solur som står pent plantet i skyggen av et tre. Selv blir britenes overhode svar skyldig på plasseringen.

– Hadde vi tenkt på det? At det ble plantet i skyggen? Det var ikke i skyggen opprinnelig, jeg er sikker på det. Men ... kanskje vi kunne flytte den, foreslår dronningen smilende.

– Vel, det avhenger av om du vil vite tiden eller ikke, svarer Attenborough humrende.

Les også:  Blant krympede hoder, nesefløyter og totempæler

«The Queens Green Planet», som vises på britiske ITV mandag 16. april, handler om Queen's Commonwealth Canopy, eller QCC. QCC er et bevaringsprosjekt som har som mål å skape et nettverk av beskyttede skoger i Storbritannia og i det britiske samveldet, samt øke bevisstheten rundt verdien av gammelskog og viktigheten av å bevare de for fremtidige generasjoner.

Sentralt i dokumentaren er samtalen mellom Hennes Majestet og Sir Attenborough, der de diskuterer trær, natur og naturvern. Dronningen viser frem sin humoristiske side underveis, blant annet når de to nærmer seg et stakkarslig tre i hagen hennes.

– Det treet der skal vi ikke se på, sier hun og legger til med et smil at noen satte seg på det, noe som får den erfarne programlederen til å bryte ut i fnising.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Dronning Elizabeth viser seg fra sin humoristiske side i «The Queens Green Planet»

En sentral del av QCC’s arbeid går ut på å plante nye skoger, og i dokumentaren ser vi blant annet prins William og prins Harry plante trær i sin bestemors navn.

Dronningen selv gjør det klart hvorfor hun er så engasjert i initiativet og at det plantes trær plantet i hennes navn.

– Det kan forandre klimaet igjen.

Les også:   – Gamle trær bærer en rik historie i sine mektige trekroner

Helse og livsstil
Populært