Gigantoperasjon skal redde Tanzanias elefanter

I Tanzania er landets elefantbestand sterkt truet av krypskyttere. Nå gjennomføres tidenes største satelittmerking av landets gjenlevende kjemper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På begynnelsen av 1900-tallet vandret så mange som mellom tre og fem millioner elefanter på det afrikanske kontinentet, ifølge beregninger. Nå er bestanden anslått til å ligge på rundt 415.000 individer. Naturvernorganisasjonen WWF Verdens naturfond anslår at det drepes rundt 20.000 elefanter i året av krypskyttere som jakter dyrene for å få tak i støttennene deres.

I Tanzania settes det nå i gang tidenes største største merking av elefanter i landet. Operasjonen skjer i samarbeid med WWF, der elefantene blir påført et halsbånd med satellittsender.

Dermed kan viltvoktere og myndigheter følge dyrenes bevegelser.

Skal forhindre trusler

Elefanten blir først bedøvet med en pil før viltvokterne kan sette på halsbåndet. Forskere sikrer seg samtidig prøver fra dyret for å sjekke helsetilstanden. Hele operasjonen tar om lag 30 minutter, og elefanten får så en motgift slik at den våkner og kan gå tilbake til flokken sin.

Når elefantene har fått på seg halsbåndet med satellittsender, kan viltvoktere og myndigheter følge dyrenes bevegelser og identifisere og hindre trusler som oppstår.

Dataene om elefantenes bevegelser gjør det enklere å forutse hvilke områder dyrene vil oppsøke og dermed også hvilke farer som kan vente dem der, som for eksempel jegere på ulovlig tokt. Men dataene kan også brukes til å hindre konflikter mellom mennesker og dyr når elefantene beveger seg mot bosetninger og jordbruksområder.

(Saken fortsetter under)

Minst 20.000 afrikanske elefanter blir hvert år drept av krypskyttere på grunn av etterspørsel i Asia. Foto: Rob Beechey/WWF
Minst 20.000 afrikanske elefanter blir hvert år drept av krypskyttere på grunn av etterspørsel i Asia. Foto: Rob Beechey/WWF

90 prosent er drept

Elefantmerkingen tar utgangspunkt i Selous viltreservat. I 2014 ble Selous satt på UNESCOs liste over verdensarvområder som er i fare på grunn av den ulovlige jakten. Området er kjent for sitt fantastiske dyreliv, men bare de siste 40 årene er utrolige 90 prosent av elefantbestanden forsvunnet herfra.

– Denne elefantmerkingen er et viktig, første skritt for å oppnå målet om at ingen elefanter skal bli drept av krypskyttere. Merkingen gjør at vi kan være helt i front når vi skal avverge ulovlig jakt, sier Asukile Kajuni i WWF-Tanzania.

Krypskyttere og bakmenn fôrer ulovlige markeder i Asia med elfenben til pyntegjenstander og andre produkter. Primært er interessen størst i Kina, men også i Thailand, Laos og Vietnam er det etterspørsel etter elfenben.

Les også: Vil berge neshorn-art med nedfryst sperm

(Saken fortsetter under)

– Denne elefantmerkingen er et viktig, første skritt for å oppnå målet om at ingen elefanter skal bli drept av krypskyttere, sier Asukile Kajuni i WWF-Tanzania. Foto: Rob Beechey/WWF
– Denne elefantmerkingen er et viktig, første skritt for å oppnå målet om at ingen elefanter skal bli drept av krypskyttere, sier Asukile Kajuni i WWF-Tanzania. Foto: Rob Beechey/WWF

Ambisiøst, men nødvendig

I tillegg til samarbeider med Tanzanias myndigheter om elefantmerkingen, arbeide WWF med lokalsamfunn, trene lokale oppsynsfolk og samarbeide med politi og påtalemyndighet for å sikre at de kjenner til omfanget av den ulovlige jakten og at gjerningsmennene blir pågrepet og dømt.

– Vi har satt et ambisiøst mål om null krypskyting, sier Margaret Kinnaird som leder koordineringen av WWFs internasjonale arbeid for ville dyr.

– Det er helt nødvendig om vi skal stanse den dramatiske krisen verdens natur nå er utsatt for, og sikre at framtidige generasjoner skal kunne oppleve elefanter og andre arter som lever i det fri.

VIDEO: Rasende elefant stormer mot guiden - men han rikker seg ikke

Les også:

– Vi må fortsette arbeidet, situasjonen er kritisk

Dyphavssex forvandler hannen til spermfabrikk

Danmark innfører forbud mot elefanter på sirkus

Personvernpolicy