Meny

– Det handler om å snu seg mot partneren, ikke snu seg bort

POSITIVE ØYEBLIKK: Under en typisk samtale ved middagsbordet viser lykkelig par hverandre oppmerksomhet så ofte som hundre ganger, ifølge forsker John Gottman. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Par som vender seg mot hverandre, viser hverandre oppmerksomhet og skaper positive øyeblikk flere ganger om dagen, vil trolig greie å holde sammen, professoren John Gottman.

Amerikanske professor John Gottman har forsket på samliv og familier i tretti år.

Nå er han aktuell i Norge med boken ««Snu deg til meg».

– Det handler om å snu seg mot partneren, ikke snu seg bort. Forskningen viser at det du gjør dette ene sekundet, er avgjørende, sier Gottman til NRK.

Les også: Gottmans syv tips for å redde parforholdet

– Fem positive for hvert negative

I parforskningen observeres par i konfliktfylte og hyggelige samtaler.

Gottman forteller at under en typisk samtale ved middagsbordet observerte de at lykkelig par viste hverandre oppmerksomhet så ofte som hundre ganger.

– Par som har minst fem positive øyeblikk der de vender seg mot hverandre for hvert negative i løpet av et døgn, vil trolig greier å holde sammen, sier Gottman. Professoren forklarer at de beste forholdene kan ha tjue positive øyeblikk for hvert negative.

Gottman er en av de mest sentrale forskerne innen parterapi, og mange parterapeuter refererer til hans modell om innskudd og utskudd i «kjærlighetsbanken» eller «positivitetsbanken». Positive øyeblikk settes inn i «banken» og fungerer som en motvekt når et forhold begynner å skrante.

Les mer: Spørsmålene du bør stille

Mer humor, ømhet og interesse

Parene som er flinke til å vende seg mot hverandre utvikler gjerne stabile, langvarige forhold, med mange gode følelser, humor, ømhet og interesse for hverandre under konflikter, ifølge Gottman.

Den amerikanske professoren får støtte fra professor Frode Thuen ved Høyskolen på Vestlandet.

Han sier til NRK at når en partner reagerer negativt på små detaljer, så kan det være tegn på noe helt annet. Og at det å vende seg bort fra partneren i kommunikasjonen, kan skape utrygghet.

Les også: Vil du oppleve varig kjærlighet bør du lese dette

Helse og livsstil
Populært