Meny

Fostermor Kari ble redningen for Therese

TAKKNEMLIG: – Du så meg og ga meg selvtillit. Det vil jeg aldri glemme, sier Therese til fostermor Kari. FOTO: Charlotte Wiig.

I januar 2006 var Therese 16 år. Hun hadde ikke lyst til å leve lenger. Møtet med fostermor Kari endret de planene.

– Den jeg var, og den jeg er, er to vidt forskjellige personer. Og det er DEG jeg kan takke for det!

Det er en kald vinterdag på Toten. Ved spisebordet på kjøkkenet, med en sprakende peis bak seg og med utsikt til det idylliske Einavatnet foran seg, sitter to kvinner. Den ene er den 28 år gamle Therese Solheim. Den andre er 72 år gamle Kari Ringerud.

I to krevende ungdomsår var Kari fostermoren til Therese. Det var to år som endret livet til ungjenta.

– Vi møttes i januar 2006, knapt en måned før jeg fylte 17 år. Og jeg må innrømme at jeg ikke var særlig lysten på å treffe deg, sier Therese og gir et lite smil til Kari, før hun fortsetter:

– Det var blitt bestemt at jeg skulle plasseres i fosterhjem. Det var tøft nok. Men da jeg fikk vite at fostermoren var en enslig, eldre dame fra Toten, hadde jeg piggene ute med en gang. «Høh,» tenkte jeg, «dette er sikkert en gammal kjerring som skal få godt betalt for å få en ung og billig hushjelp!»

Et vennlig og ømt blikk

Men Therese måtte snart endre oppfatning. Det første møtet denne kalde januardagen står krystallklart i minnet hennes. Therese husker det trivelige toetasjes gule trehuset på Toten. Hun husker det første møtet med Kari. Det varme smilet. Blikket hennes. Så nærværende, ømt og vennlig.

MØRK: I januar 2006 var Therese 16 år. Hun hadde ikke lyst til å leve lenger. Møtet med fostermor Kari endret de planene. Foto: Privat

– Jeg ble fulgt rundt om i huset, husker jeg. I annen etasje kom vi til et pent og lyst rom som var helt tomt. Da sa Kari: «Dette blir ditt rom om du vil flytte inn.»

Therese følte en ro og en trygghet, og var ikke sen med å svare. Etter kort tid flyttet hun inn med tingene sine.

Les også: En kjærlighetshistorie fra krigsseilerens datter

Kari ble Thereses redning

Kari har hatt hele 12 fosterbarn opp gjennom livet, i tillegg til sine egne fire biologiske barn. Therese var hennes niende fosterbarn, og selv om det har vært mange barn rundt henne bestandig, husker hun dem godt alle sammen. Og årene sammen med Therese glemmer hun ikke, ei heller det aller første møtet:

BRUDEKJOLEN: Therese giftet seg i fjor sommer. Brudekjolen hennes var det fostermor Kari som sydde. Foto: Privat

– Det var som om øynene hennes ropte mot meg. De var så store og redde. Det var et savn og en sårhet i dem. Hele jenta virket så alene, som om hun nærmest unnskyldte seg for at hun var til. Og selv om hun var stille og fåmælt, var det som om øynene og hele kroppen nærmest skrek mot meg: «Se meg! Se meg!»

Therese var dypt preget av en vond og vanskelig oppvekst da hun kom til Kari. Hun var eldst av tre søsken, og hadde tidlig fått mye ansvar. Mye mer enn det som passet seg for en jente i barneskolealder. I tillegg ble hun mobbet mye på skolen.

– Jeg var tynn og hengslete, og veldig høy. Minst et hode høyere enn de andre jentene i klassen. Jeg var sjenert og usikker, og uten selvtillit. Ble jeg plaget, tok jeg aldri igjen. Dermed ble det bare verre og verre, sier Therese med klar, og samtidig sår, stemme, og fortsetter:

– Jeg drømte meg bort i en fantasiverden, samtidig som jeg deltok i denne verden nærmest på autopilot. Jeg hadde stor ansvarsfølelse og syntes jeg aldri var flink nok. Jeg hadde bare et stort tomrom inni meg, og følte meg helt verdiløs. Hvis noen spurte meg hva slags musikk jeg likte eller hvilke bøker jeg var glad i, hadde jeg ikke noe svar. Jeg hadde ikke forhold til noen ting. Alt var bare tomt inni meg.

En del av familien

Tilstanden ble stadig verre for Therese. Hun kom på ungdomspsykiatrisk sykehus, og bar på selvmordstanker.

– Jeg kunne valgt veien ut av livet, eller et liv i rus. Heldigvis fikk jeg hjelp, og valgte ingen av de alternativene, sier Therese takknemlig.

Hjemme hos Kari var det klare regler, men også kjærlighet og omsorg. Hun ble strøket over håret, trøstet – og hun ble sett. Therese ble langsomt både tryggere og sterkere. Det var havregrøt til frokost hver dag, og faste plasser ved kjøkkenbordet.

En morgen satte Karis biologiske sønn, Marius, seg på Thereses plass, men fikk straks beskjed om å flytte seg. Og det gjorde han med den største selvfølge.

Therese smiler:– Jeg husker at han og jeg var ute på en fest en kveld. En fremmed kar vi møtte, sa: «Dere er jammen meg like til å være søsken. Men hun er den peneste av dere!»

«Ja, det stemmer, det,» sa Marius, men jeg er nå den smarteste!»

Det var så morsomt sagt, og samtidig var det jo et bevis på at han så på meg som søsteren sin, og at jeg var en naturlig del av familien. Det var så trygt og godt å oppdage.

Therese tok også sertifikat mens hun bodde hos Kari. Hun fikk låne bilen hennes til å øvelseskjøre med. Sidespeilet gikk i tusen knas da hun skulle rygge inn i garasjen en dag, men det tok Kari bare med en glad latter.

– Du hadde et overskudd og et humør som bare var helt utrolig. Når vi skulle på ferietur, var det tilfeldigheter som rådde. Du spikret opp et norgeskart på veggen til vedskjulet, utstyrte meg med dartpil og bind foran øynene, og sa at dit jeg kastet pilen skulle vi reise. Det ble en flott fjelltur på Sørvestlandet, husker jeg.

Les også: Slik var det når nordmenn emigrerte til Amerika

Ble boende lenge

I nærmere to år ble Therese boende hos Kari. Da de sa «ha det» til hverandre, var hun blitt 19 år og skulle flytte for seg selv.

– Det var en helt annen jente. Tidligere så jeg ned og hevet aldri røsten, nå kunne jeg slå neven i bordet og være krass i røsten når det var på sin plass. Men først og fremst var jeg blitt en trygg jente som sto stødig i egen kropp.

Men Therese hadde ikke bodd lenge for seg selv, før hun var nødt til å kontakte Kari igjen.

– Jeg oppdaget mus i kjøkkenbenken og ble helt hysterisk! Og den jeg ringte etter og ba om hjelp og råd fra, var Kari. Ja, selvsagt var det det! Og Kari kom. Hun var der for meg, selv om du ikke fikk betalt for det. Da forsto jeg virkelig at jeg var en av dine, sier Therese og ser mot Kari.

For Therese er det fortsatt litt av et mirakel at en vilt fremmed dame kan vise en ung jente så mye kjærlighet og omsorg.

– Jeg hadde lenge vanskelig for å tro at sånt er mulig. Tenk at mennesket ville ha meg, bare fordi hun er godhjertet, sier Therese og rister langsomt på hodet. Kari synes nesten det blir litt flaut med så mange gode ord, men sier liketil:

– Min rolle som fostermor er å gå sammen med et menneske når veien er vanskelig. Og det viktigste er å være til stede.

Sydde brudekjolen

Og til stede for Therese er Kari fremdeles. Den 3. juledag hvert år samler hun barn og fosterbarn hjemme seg selv. Det kan bli 40 stykker rundt bordet, og Kari serverer koldtbord. Og dersom noen ønsker å overnatte, kan de selvsagt gjøre det.

– Kari er et såkalt vanlig menneske. Hun er fostermor – og hun er syerske og skredder med egen systue. Men hun er et ualminnelig vanlig menneske, og det er nettopp slike mennesker som bør være fosterforeldre, mener jeg.

I fjor sommer giftet Therese seg med sin Malin. I den anledning var hennes egen biologiske mor frisør, mens Kari sydde brudekjolen hennes.

– Jeg har i dag er godt forhold til både min biologiske mor og til Kari. Jeg er så heldig å ha to mødre, den ene er «mamma» og den andre er «mor» – og det er Kari.

– Malin og jeg har snakket om at vi kanskje skulle bli fosterforeldre én dag. Når jeg tenker på hvor mye kjærlighet jeg fikk fra Kari, så burde jeg gi noe tilbake. Jeg synes forfatteren Astrid Lindgren har sagt det så klokt og riktig: «Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.»

Saken er først publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28 Abe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20 Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14 USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09 21-årig drapssiktet framstilles for varetekt i Bergen05:00 Rapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16 Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39 Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32 Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55 Helikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41 Kroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17 48 branner i Nord-Spania02:08 Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49 Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44 Minotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05 Partene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12 Norge nummer tre i mixedstafett23:03 Leger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53 Guaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50 20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41 Drapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38 Napoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29 Skarstein åpnet para-VM med bronse22:24 Moen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02 Løken vant verdenscupen i telemark21:49 Ruud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27 Zuccarello scoret to i NHL-thriller21:26 Hiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14 Britisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11 Landslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41 Tilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38 O'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03 Frykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00 Kraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43 Indonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28 Tande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26 Bombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04 Mobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17 Spiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12 Seksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10 Assad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30 Trump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22 Polens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12 Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11 Leteaksjon etter savnet mann i Egersund15:33 Kjempenedtur for Kristoffersen, Hirscher vant suverent slalåmgull15:30 – Bistandsorganisasjoner er blitt milliard-firmaer betalt av stater for å utføre politikk i andre land14:34 Lundby med bakkekord og ny seier i Oberstdorf14:20 To nye pågrepet etter drapet i Bergen14:18 Real Madrid gikk på pinlig hjemmetap14:02 Tønseth sprakk, Bolsjunov med skremmeskudd i generalprøven13:23 Iran med hardt tilsvar til Pence13:14 Kristoff nummer to i Oman, leder sammenlagt12:29 Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere
Siste nytt
15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkSp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28VerdenAbe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20PolitikkHøyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14PolitikkUSAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09Norge21-årig drapssiktet framstilles for varetekt i Bergen05:00PengerRapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16VerdenEuropeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39VerdenAustralia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32NorgeForsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55NorgeHelikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41VerdenKroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17Verden48 branner i Nord-Spania02:08NorgeEkspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49VerdenTyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44NorgeMinotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05VerdenPartene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12SportNorge nummer tre i mixedstafett23:03VerdenLeger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53VerdenGuaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50Verden20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41NorgeDrapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38SportNapoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29SportSkarstein åpnet para-VM med bronse22:24SportMoen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02SportLøken vant verdenscupen i telemark21:49SportRuud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27SportZuccarello scoret to i NHL-thriller21:26NorgeHiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14VerdenBritisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11SportLandslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41VerdenTilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38SportO'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03VerdenFrykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00VerdenKraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43VerdenIndonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28SportTande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26NorgeBombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04NorgeMobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17StemmerSpiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12NorgeSeksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10VerdenAssad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30PolitikkTrump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22VerdenPolens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12NorgeNorsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11NorgeLeteaksjon etter savnet mann i Egersund15:33SportKjempenedtur for Kristoffersen, Hirscher vant suverent slalåmgull15:30Politikk– Bistandsorganisasjoner er blitt milliard-firmaer betalt av stater for å utføre politikk i andre land14:34SportLundby med bakkekord og ny seier i Oberstdorf14:20NorgeTo nye pågrepet etter drapet i Bergen14:18SportReal Madrid gikk på pinlig hjemmetap14:02SportTønseth sprakk, Bolsjunov med skremmeskudd i generalprøven13:23PolitikkIran med hardt tilsvar til Pence13:14SportKristoff nummer to i Oman, leder sammenlagt12:29PolitikkDanmark vil ikke hente hjem IS-krigere
Populært