Økonomer advarer om forgubbing og fraflytting

– Norge vil ligne mer og mer på en fraflyttingsbygd, advarer sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.
– Norge vil ligne mer og mer på en fraflyttingsbygd, advarer sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rekordlave fruktbarheten i Norge får nå ledende økonomer til å slå alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge vil ligne mer og mer på en fraflyttingsbygd, hvor det er mange gamle, stille og rolig, og jobb til alle, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen, til NRK.

Fødselstallet i fjor er 2.300 lavere enn året før, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Det ble født 56.600 barn i Norge 2017. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne.

– Laveste fruktbarhet noen gang

Fruktbarhetstallet har gått ned hvert år siden 2009. Nedgangen fra 1,71 i 2016 til 1,62 i 2017 er betydelig større enn årene før.

– Dette er det laveste fruktbarhetstallet vi noen gang har målt. Og det er en betydelig større nedgang enn vi har sett de siste årene, sier rådgiver Espen Anderssen i SSB.

– Det er ikke vanlig med så store endringer fra ett år til det neste, men nedgangen i fruktbarheten var også spesielt stor på 1970-tallet, sier Anderssen ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trenden i ferd med å snu

Stadig flere kvinner utsetter å få sitt første barn. Gjennomsnittsalder fødealder ved første barn var i fjor 29,3 år – en økning på 0,3 år sammenlignet med 2016. For 30 år siden var snittalderen 25 år.

I 2017 sank fruktbarheten for første gang på mange år i alle aldersgrupper.

– Trenden de siste årene har vært at fruktbarheten har gått ned blant kvinner i 20-årene og økt blant kvinner fra 30 år og over. Nå kan det se ut til at trenden med stadig flere fødsler blant dem som er 30 år og over, er i ferd med å snu, sier Anderssen i en pressemelding fra SSB.

– Færre i arbeidsdyktig alder

Han viser til at en konsekvens av at mange kvinner nå utsetter sin første fødsel kan være at det blir vanskelig for dagens kvinner å få like mange barn som sine forgjengere.

Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets vil en av de største utfordringene i Norge i årene fremover være å sørge for nok inntekter til å finansiere pensjoner, helse og eldreomsorg.

– Det blir færre i arbeidsdyktig alder, og de eldre vil utgjøre en større og større andel av befolkningen. Etter hvert vil en veldig stor andel ære pensjonister, sier Bruce til NRK.

I 2017 ble det født 2.300 færre barn enn året før.