Åtte ting du bør gjøre før og under jobbintervjuet

Jobbintervju. Foto: NTB scanpix
Jobbintervju. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor burde arbeidsgiver velge akkurat deg?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å dra på jobbintervju kan føles skremmende for mange. Men, det er visse øvelser du kan gjøre før intervjuet som kan hjelpe deg med å senke skuldrene og gjøre deg bedre rustet til å kunne besvare spørsmålet om hvorfor du er rette kandidat for jobben, sier rekrutteringssjef i DNB, Glenn Menkin.

Her er hans tips til hva du bør gjøre både før og under intervjuet:

Prøv å forhold deg rolig

Oppnå kontakt med den som intervjuer deg - det er lov å smile. Den som intervjuer deg leter ikke bare etter noen som har kompetansen, men også en god kollega.

Fokuser på spørsmålene du får og svar på dem så godt og konkret du kan. Intervjuet handler om å forklare hvordan du har kommet dit du er, og hvorfor du vil passe inn i den nye stillingen.

Les også: CV-feilene som kan koste deg jobben

Gjør research

Les deg godt opp både på selskapet og på stillingen du søker på. Bruk andre kilder enn bare bedriftens nettside. I tillegg kan det være lurt å finne ut mer om personen som skal ansette deg. LinkedIn er et godt verktøy for å finne ut mer om din kommende sjef og dine kommende kolleger. Dette vil kanskje hjelpe deg med å finne noe du har til felles med intervjueren som også er relevant for jobben eller bedriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbered deg godt

Få venner til å stille deg spørsmål eller film deg selv mens du svarer på spørsmål. På den måten setter du i gang tankeprosessen slik at du til slutt sitter igjen med noen gode svar du er fornøyd med. Ved å bli vant til å svare på spørsmål får du også øvd deg på å bevare roen slik at du blir mer komfortabel under intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk at å forberede seg til et jobbintervju handler ikke nødvendigvis om å memorere svarene på spørsmål du tror kommer. Da kan du fort bli vippet av pinnen dersom du får et annet og overraskende spørsmål.

Finn styrkene dine

Arbeidsgiveren venter at du kjenner deg selv godt nok til å fortelle om personligheten din, styrker og svakheter, kompetansen din og hvordan du ville reagert i forskjellige situasjoner.

Ha særlig fokus på å formidle den kompetansen, styrken og de sidene ved personligheten din som er relevante for akkurat denne stillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk eksempler

Hold deg unna selvskryt, bruk heller eksempler som underbygger din erfaring og kompetanse. Fortell om utfordringer du har møtt, og hvordan du taklet dem. Hvis det er jobbrelevant så fortell hva som engasjerer deg. Du vil tilbringe mange timer på jobb og engasjement er etterspurt fordi det er smittsomt.

Ydmykhet er som regel en kvalitet som settes pris på. Ikke vær redd for å fortelle om en feil du har gjort, så lenge du rettet den opp og lærte noe av det.

Ta deg tid til å svare

Noen av spørsmålene du får kan være vanskelige, og krever noen sekunders tenkepause. Ta deg den tiden - det er mye bedre enn å stotre ut et dårlig svar. Er spørsmålet av analytisk karakter er det heller ingenting i veien med å tenke litt høyt på veien mot svaret. Da kan arbeidsgiveren få et inntrykk av hvordan du tenker.

Still relevante spørsmål

Dette er en av fordelene ved å gjøre god research. Da vil du være i stand til å stille relevante spørsmål, som igjen vil demonstrere din interesse for arbeidsgiveren. Det kan være lurt å forberede noen spørsmål på forhånd. Hvis mulig kan du prøve ut selskapets produkter og tjenester på forhånd og fortell gjerne om egne erfaringer.

Les også: Ikke si dette på jobbintervju
Denne saken ble først publisert i Hegnar.no