Studie: Villhester eksisterer ikke lenger

<p>Forfedrene til disse Przewalski-hestene rømte en gang i tiden fra Botai-folket.</p>
Forfedrene til disse Przewalski-hestene rømte en gang i tiden fra Botai-folket. Foto: Petr David Josek / AP

Nye DNA-funn viser at det man trodde var de siste villhestene faktisk stammet fra domestiserte urhester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Villhester er utryddet over hele verden. Det slår forskerne bak en ny studie fast. De mener deres DNA-analyser innebærer til at hestens familietre må skrives om.

En DNA-kartlegging viser at Przewalski-hesten som de fleste trodde var den siste gjenlevende villhestrasen i verden, faktisk stammer fra hester som en gang i tiden rømte fra sine eiere.

– Dette var en stor overraskelse. Dette betyr faktisk at det ikke finnes levende villhester, noe som er trist, sier medforfatter av studien Sandra Olsen ved Universitetet i Kansas til nyhetsbyrået AFP.

Studien, som ble publisert i tidsskriftet Science forrige uke, er basert på arkeologiske utgravninger to steder i Nord-Kasakhstan, Botai og Krasnyi Yar.

– Det er virkelig interessant

Her har forskere funnet de første bevisene på at hester ble domestisert for over 5000 år siden. For å undersøke hestens avstamming foretok forskerne en DNA-sekvensering basert på ben- og tannfunn fra utgravningene i området, samt 22 andre hester, skriver AFP.

Les også: Forskning: Hester kan bruke symboler til å kommunisere

Saken fortsetter under

Przewalski-hesten er fortsatt utrydningstruet. Foto: Petr David Josek / AP
Przewalski-hesten er fortsatt utrydningstruet. Foto: Petr David Josek / AP

Deretter sammenlignet de arvestoffet fra ben- og tannrestene arvestoffet fra 18 urhester og 28 moderne hesteraser, som allerede var kartlagt.

I løpet av denne prosessen oppdaget forskerne at Prezewalski-hesten faktisk stammer fra hestene til Botai-folket, som levde i Nord-Kasakhstan for omtrent 5500 år siden.

Det innebærer at Prezewalski-hestene faktisk aldri har vært villhester, men at de stammer fra domestiserte hester som hadde rømt og dannet nye villhestflokker.

Beth Shapiro, professor i økologi og evolusjonær biologi ved Universitetet i California, mener funnene er veldig spennende. Hun har ikke vært involvert i studien.

– Det er virkelig interessant å se at Prezewalski-hestene stammer fra tidlig domestiserte hester, det er jo ikke som vi trodde, sier hun til AFP.

Hun mener de siste funnene ikke bør påvirke Prezewalski-hestenes status som utrydningstruet art, og legger til at det i den store sammenhengen ikke har så mye å si at de stammet fra domestiserte urhester.

Les også: Politihester tar av på Facebook

Przewalski- hester i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP
Przewalski- hester i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP

Må fortsette å lete

De kortbeinte, rødbrune og beige hestene streifet over Sentral-Asia, Europa og Kina for flere tusen år siden. På 1960-tallet ble de erklært utrydningstruet. En rekke avlsprogrammer har bidratt til at bestanden har økt.

De siste funnene har også gitt forskerne en ny oppgave. Nemlig å svare på spørsmålet, hva er egentlig opphavet til dagens moderne hesteraser?

– Tidligere tydet alt på at dagens hester stammet fra de første hestene som ble temmet av Botai-folket. Men de siste DNA-undersøkelsene tyder på noe annet, sier Ludovic Orlando, forsker ved French National Center for Scientific Research, og legger til:

– Derfor må vi fortsette å lete etter opprinnelsen til dagens hester andre steder.

Personvernpolicy