Meny

Fostermor Kari ble redningen for Therese

TAKKNEMLIG: – Du så meg og ga meg selvtillit. Det vil jeg aldri glemme, sier Therese til fostermor Kari. FOTO: Charlotte Wiig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar 2006 var Therese 16 år. Hun hadde ikke lyst til å leve lenger. Møtet med fostermor Kari endret de planene.

– Den jeg var, og den jeg er, er to vidt forskjellige personer. Og det er DEG jeg kan takke for det!

Det er en kald vinterdag på Toten. Ved spisebordet på kjøkkenet, med en sprakende peis bak seg og med utsikt til det idylliske Einavatnet foran seg, sitter to kvinner. Den ene er den 28 år gamle Therese Solheim. Den andre er 72 år gamle Kari Ringerud.

I to krevende ungdomsår var Kari fostermoren til Therese. Det var to år som endret livet til ungjenta.

– Vi møttes i januar 2006, knapt en måned før jeg fylte 17 år. Og jeg må innrømme at jeg ikke var særlig lysten på å treffe deg, sier Therese og gir et lite smil til Kari, før hun fortsetter:

– Det var blitt bestemt at jeg skulle plasseres i fosterhjem. Det var tøft nok. Men da jeg fikk vite at fostermoren var en enslig, eldre dame fra Toten, hadde jeg piggene ute med en gang. «Høh,» tenkte jeg, «dette er sikkert en gammal kjerring som skal få godt betalt for å få en ung og billig hushjelp!»

Et vennlig og ømt blikk

Men Therese måtte snart endre oppfatning. Det første møtet denne kalde januardagen står krystallklart i minnet hennes. Therese husker det trivelige toetasjes gule trehuset på Toten. Hun husker det første møtet med Kari. Det varme smilet. Blikket hennes. Så nærværende, ømt og vennlig.

– Jeg ble fulgt rundt om i huset, husker jeg. I annen etasje kom vi til et pent og lyst rom som var helt tomt. Da sa Kari: «Dette blir ditt rom om du vil flytte inn.»

Therese følte en ro og en trygghet, og var ikke sen med å svare. Etter kort tid flyttet hun inn med tingene sine.

Les også: Jeanette måtte gi fra seg omsorgen for datteren da hun ble narkoman

Kari ble Thereses redning

Kari har hatt hele 12 fosterbarn opp gjennom livet, i tillegg til sine egne fire biologiske barn. Therese var hennes niende fosterbarn, og selv om det har vært mange barn rundt henne bestandig, husker hun dem godt alle sammen. Og årene sammen med Therese glemmer hun ikke, ei heller det aller første møtet:

– Det var som om øynene hennes ropte mot meg. De var så store og redde. Det var et savn og en sårhet i dem. Hele jenta virket så alene, som om hun nærmest unnskyldte seg for at hun var til. Og selv om hun var stille og fåmælt, var det som om øynene og hele kroppen nærmest skrek mot meg: «Se meg! Se meg!»

MØRK: I januar 2006 var Therese 16 år. Hun hadde ikke lyst til å leve lenger. Møtet med fostermor Kari endret de planene. Foto: Privat

Therese var dypt preget av en vond og vanskelig oppvekst da hun kom til Kari. Hun var eldst av tre søsken, og hadde tidlig fått mye ansvar. Mye mer enn det som passet seg for en jente i barneskolealder. I tillegg ble hun mobbet mye på skolen.

– Jeg var tynn og hengslete, og veldig høy. Minst et hode høyere enn de andre jentene i klassen. Jeg var sjenert og usikker, og uten selvtillit. Ble jeg plaget, tok jeg aldri igjen. Dermed ble det bare verre og verre, sier Therese med klar, og samtidig sår, stemme, og fortsetter:

– Jeg drømte meg bort i en fantasiverden, samtidig som jeg deltok i denne verden nærmest på autopilot. Jeg hadde stor ansvarsfølelse og syntes jeg aldri var flink nok. Jeg hadde bare et stort tomrom inni meg, og følte meg helt verdiløs. Hvis noen spurte meg hva slags musikk jeg likte eller hvilke bøker jeg var glad i, hadde jeg ikke noe svar. Jeg hadde ikke forhold til noen ting. Alt var bare tomt inni meg.

Les også: Gry holdt på å miste livet da hun fødte sin andre datter

En del av familien

Tilstanden ble stadig verre for Therese. Hun kom på ungdomspsykiatrisk sykehus, og bar på selvmordstanker.

– Jeg kunne valgt veien ut av livet, eller et liv i rus. Heldigvis fikk jeg hjelp, og valgte ingen av de alternativene, sier Therese takknemlig.

Hjemme hos Kari var det klare regler, men også kjærlighet og omsorg. Hun ble strøket over håret, trøstet – og hun ble sett. Therese ble langsomt både tryggere og sterkere. Det var havregrøt til frokost hver dag, og faste plasser ved kjøkkenbordet.

En morgen satte Karis biologiske sønn, Marius, seg på Thereses plass, men fikk straks beskjed om å flytte seg. Og det gjorde han med den største selvfølge.

Therese smiler:– Jeg husker at han og jeg var ute på en fest en kveld. En fremmed kar vi møtte, sa: «Dere er jammen meg like til å være søsken. Men hun er den peneste av dere!»

«Ja, det stemmer, det,» sa Marius, men jeg er nå den smarteste!»

Det var så morsomt sagt, og samtidig var det jo et bevis på at han så på meg som søsteren sin, og at jeg var en naturlig del av familien. Det var så trygt og godt å oppdage.

Therese tok også sertifikat mens hun bodde hos Kari. Hun fikk låne bilen hennes til å øvelseskjøre med. Sidespeilet gikk i tusen knas da hun skulle rygge inn i garasjen en dag, men det tok Kari bare med en glad latter.

– Du hadde et overskudd og et humør som bare var helt utrolig. Når vi skulle på ferietur, var det tilfeldigheter som rådde. Du spikret opp et norgeskart på veggen til vedskjulet, utstyrte meg med dartpil og bind foran øynene, og sa at dit jeg kastet pilen skulle vi reise. Det ble en flott fjelltur på Sørvestlandet, husker jeg.

Les også: Da datteren fikk angst, ble mamma mental trener

Ble boende lenge

I nærmere to år ble Therese boende hos Kari. Da de sa «ha det» til hverandre, var hun blitt 19 år og skulle flytte for seg selv.

– Det var en helt annen jente. Tidligere så jeg ned og hevet aldri røsten, nå kunne jeg slå neven i bordet og være krass i røsten når det var på sin plass. Men først og fremst var jeg blitt en trygg jente som sto stødig i egen kropp.

Men Therese hadde ikke bodd lenge for seg selv, før hun var nødt til å kontakte Kari igjen.

– Jeg oppdaget mus i kjøkkenbenken og ble helt hysterisk! Og den jeg ringte etter og ba om hjelp og råd fra, var Kari. Ja, selvsagt var det det! Og Kari kom. Hun var der for meg, selv om du ikke fikk betalt for det. Da forsto jeg virkelig at jeg var en av dine, sier Therese og ser mot Kari.

For Therese er det fortsatt litt av et mirakel at en vilt fremmed dame kan vise en ung jente så mye kjærlighet og omsorg.

BRUDEKJOLEN: Therese giftet seg i fjor sommer. Brudekjolen hennes var det fostermor Kari som sydde. Foto: Privat

– Jeg hadde lenge vanskelig for å tro at sånt er mulig. Tenk at mennesket ville ha meg, bare fordi hun er godhjertet, sier Therese og rister langsomt på hodet. Kari synes nesten det blir litt flaut med så mange gode ord, men sier liketil:

– Min rolle som fostermor er å gå sammen med et menneske når veien er vanskelig. Og det viktigste er å være til stede.

Les også: Hvordan skal fremtiden hennes bli hvis hun ikke lærer seg å kommunisere?

Sydde brudekjolen

Og til stede for Therese er Kari fremdeles. Den 3. juledag hvert år samler hun barn og fosterbarn hjemme seg selv. Det kan bli 40 stykker rundt bordet, og Kari serverer koldtbord. Og dersom noen ønsker å overnatte, kan de selvsagt gjøre det.

– Kari er et såkalt vanlig menneske. Hun er fostermor – og hun er syerske og skredder med egen systue. Men hun er et ualminnelig vanlig menneske, og det er nettopp slike mennesker som bør være fosterforeldre, mener jeg.

I fjor sommer giftet Therese seg med sin Malin. I den anledning var hennes egen biologiske mor frisør, mens Kari sydde brudekjolen hennes.

– Jeg har i dag er godt forhold til både min biologiske mor og til Kari. Jeg er så heldig å ha to mødre, den ene er «mamma» og den andre er «mor» – og det er Kari.

– Malin og jeg har snakket om at vi kanskje skulle bli fosterforeldre én dag. Når jeg tenker på hvor mye kjærlighet jeg fikk fra Kari, så burde jeg gi noe tilbake. Jeg synes forfatteren Astrid Lindgren har sagt det så klokt og riktig: «Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv.»

Saken ble først publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:14 Mann til sykehus etter mulig knivstikking i Nordland05:50 Dette skjer i dag05:45 313 evakuert fra cruiseskip05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål
Siste nytt
06:14NorgeMann til sykehus etter mulig knivstikking i Nordland05:50NorgeDette skjer i dag05:45Norge313 evakuert fra cruiseskip05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål
Populært