Meny

– De ærligste er de som banner

Foto: NTB scanpix.
– Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening.

I tre delstudier fra Nederland, Hongkong, USA og Storbritannia fant forskere at de som banner mer enn andre, også er mer ærlige enn andre, skriver forskning.no.

– Sammenhengen mellom bannskap og uærlighet er vanskelig, påpeker David Stillwell, forsker ved Universitetet i Cambridge og en av lederne bak studien.

– Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening. Akkurat som de ikke filtrerer språket sitt for å gjøre det de forteller deg mer spiselig, filtrerer de heller ikke synspunktene sine.

Da 276 studiedeltagere ble spurt om å skrive ned alle banneordene de kunne og når de bruker disse ordene. Da de deretter ble gransket i en løgntest, viste det seg at de som skrev ned flest banneord også var de ærligste.

Les også:   - Norsk språk er under press ved universitetene

I en annen studie samlet forskerne data fra 75.000 amerikanske Facebook-brukere og gransket banneordene de benyttet på det sosiale mediet. Da fant de gjennom språkgjenkjenning at personene som brukte flest banneord, også oftere brukte ord og formuleringer forskere vet at kan knyttes til ærlighet.

For eksempel bruker ærlige personer oftere enn andre pronomenene «jeg» og «meg».

Forskerne brukte også en indeks i USA som viser hvor hederlige folk er i ulike amerikanske delstater, basert på faktorer som kriminalitet og korrupsjon..

Det viste seg at i to av de tre amerikanske delstatene som skårer aller høyest på USAs hederlighetsindeks, Connecticut og New Jersey, også er der hvor det bannes mest.

I delstater som skårer lavest på hederlighet i USA, flere av dem sørstater, banner innbyggerne aller minst.

Les også:   Banning uttrykk for gode språkevner?

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Helse og livsstil
Populært