– Et øyeblikks temperamentsfull risting kan føre til at et barn blir ødelagt for livet

Tre ganger så mange barn ble undersøkt på Ullevål etter mistanke om fysisk mishandling i fjor som i 2008. Foreldre som tidligere har mestret «alt», opplever plutselig uforutsett fortvilelse når de får et barn som er misfornøyd og skriker, forteller barnelege Torkild Aas.
Tre ganger så mange barn ble undersøkt på Ullevål etter mistanke om fysisk mishandling i fjor som i 2008. Foreldre som tidligere har mestret «alt», opplever plutselig uforutsett fortvilelse når de får et barn som er misfornøyd og skriker, forteller barnelege Torkild Aas. Foto: Fredrik Bjerknes / Dagsavisen

333 barn ble i fjor undersøkt på Ullevål sykehus etter mistanke om mishandling. – Det er fare for at et travlere samfunn, sosiale medier og mangel på familienettverk øker foreldres stressnivå, mener barnelege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2008 har det vært en tredobling i antallet barn som blir undersøkt på Ullevål sykehus etter mistanke om fysisk mishandling. Overlege Torkild Aas jobber til daglig med disse barna. For dem som er aller dårligst, står det om livet. Andre får varige mén.

– Et øyeblikks temperamentsfull risting kan føre til at et barn blir ødelagt for livet og blir pleiepasient resten av sitt liv, sier legen ved sosialpediatrisk avdeling på Ullevål sykehus.

Les også: Deltidsstilling er uaktuelt for småbarnsmødre

Spedbarn døde

Hvert år filleristes 10 til 15 barn så hardt at det regnes som mishandling, såkalt shaken baby syndrome, ifølge Stine Sofies stiftelse.

Søndag døde ei tre måneder gammel jente som hadde ligget kritisk skadd på Ullevål sykehus siden 27. desember, ifølge NTB. Barnets mor skal ha forklart politiet at faren ofte ristet babyen og at barnet gråt kraftig. Barnets far er siktet for drap og moren for passiv medvirkning.

Det er under én uke siden en 31 år gammel mann ble dømt til 16 års fengsel i Borgarting lagmannsrett for forsettlig drap på sin ti uker gamle sønn.

Professor Torleiv Rognum ved avdeling for rettsmedisin på Oslo universitetssykehus opplyser at de fra 2000 til 2015 undersøkte 60 barn i alderen null til 18 år som døde som følge av omsorgssvikt, mishandling eller drap. Det vil si at det i snitt er litt under fire tilfeller i Sørøst-Norge per år. For hele landet anslår han at det er seks-sju tilfeller per år.

Les også: Spedbarn døde – hadde nye og gamle skader

Desperasjon

Barnelege Torkild Aas vil gi en advarsel, basert på det han ser og opplever i jobben sin ved Ullevål sykehus:

Barnevoldssaker det siste året

* En tre måneder gammel baby døde 7. januar i år etter å ha blitt innlagt kritisk skadd på Ullevål sykehus da familien fra Nordland var på besøk i Oslo i romjula. Foreldrene ble pågrepet på sykehuset. Barn­­ets mor skal ha forklart politiet at faren ofte ristet babyen. Barnefaren er siktet for drap, moren for passiv medvirkning.

* En mann (31) ble 5. januar i år dømt til 16 års fengsel i Bor­garting lagmannsrett for for­­­­settlig drap på sin to mån­­­­eder gamle sønn. Barnet ble innlagt på Akershus universitetssykehus i desember 2014. Ifølge dommen hadde faren ristet og/eller dunket barnet kraftig. Barnet hadde hjerneblødninger, blødninger langs ryggmarken, kraniebrudd og ribbeinsbrudd.

* Høyesterett dømte 7. des­ember i fjor en far til sju års fengsel for vold mot sin fire uker gamle datter. Han må betale henne 9,1 millioner kroner i erstatning. Ifølge dommen blir barnet trolig fullstendig pleietrengende resten av livet, avhengig av rullestol og kan ikke spise selv eller snakke.

* Et samboerpar ble 5. des­em­­ber i fjor tiltalt for grov vold og mis­­­handling av kvinnens under ett år gamle spedbarn i Nordland.

* En mann i 20-årene ble 27. juli dømt til ett år og tre måneders fengsel i Salten tingrett for grov vold mot sin kun få uker gamle datter. Barnefaren var tiltalt for å ha klemt, holdt, ristet eller slått datteren, noe som resulterte i flere beinbrudd og bloduttredelser.

Kilde: NTB

– Å bli småbarnsforeldre er en markant endring i livsstil og belastning. Fra selv å ha full kontroll med tida si, dukker det «som troll av eske» opp et skrikende vesen som tar all tid. Kanskje har barnet kolikk, det gulper og spyr, bæsjer utover, kan ikke meddele hvorfor det ikke er fornøyd, pårørende blir mer og mer fortvilet. Etter tidligere å ha mestret alt – jobb, realisert fritida og oppdatert en perfekt blogg eller Facebook-profil – kommer det inn i livet uforutsett fortvilelse over stress med et misfornøyd barn, sier Aas.

– Det blir et betydelig sprik mellom forventningen om den lykkelige, harmoniske familien med det smilende barnet og hverdagen med kolikkbarn som holder foreldrene våkne halve natta og krever å bæres rundt og mates til stadighet. Det kan medføre at foreldrene i desperasjon får lyst til å riste barnet. Når de så ser at det «hjelper», det blir stille også i en periode etterpå, så gjentar man denne sekvensen for å få barnet til å tie, selv om det i realiteten ristes en slags hjernerystelse på barnet. Komplikasjoner er blødninger, nerveskader og sekundær opphovning og oksygenmangel til hjernen – og i verste fall død.

Les også : – Barn er ikke skapt for timevis med stillesittende aktivitet

Mangel på selvkontroll

Han råder foreldre som opplever slik desperasjon, til å legge barnet ned på en gulvmatte og ta en timeout for å klare å stå imot impulsivitet som kan medføre risting, slag og at barnet kastes mot gjenstander.

– Det er nok helt åpenbart for de pårørende at den energien og kraften som utøves ved vold og risting av barnet, er skadelig. Jeg tror handlingen skyldes mangel på selvkontroll, ikke mangel på kunnskap. Likevel er det viktig å gjenta budskapet om hvor farlig det er med risting, både på barselavdeling, helsestasjon og hjemmebesøk fra helsesøster. Noen foreldre prøver å pynte på historien med at de bare skulle leke med barnet og kaste det opp i lufta og ta imot igjen. Men hvorfor skulle noen kaste en tre måneder gammel baby opp i lufta? Det er veldig tynne forklaringsmodeller som barnelegen da gjenkjenner og går videre med.

– Besteforeldre, still opp!

Aas mener at det å legge bort mobilen og konsentrere seg om barnet, kan hindre stress både for barn og foreldre.

– Et spedbarn trenger foreldres visuelle kontakt og smil. Det er vist å være viktig for hjernens utvikling. Pludring, imitasjon og smil er det første språket de lærer og det viktigste. Brukes mye av den våkne tida til å titte ned i et nettbrett eller en smarttelefon, frarøves barnet gode stimuli, blir stresset, misfornøyd og kan gråte mer, og foreldre blir forstyrret og også mer stresset selv, slik at en vond spiral kan oppstå.

At besteforeldre avlaster de nybakte foreldrene i noen timer eller en hel natt etter mye nattevåk, kan være god investering for å komme seg gjennom hverdagen, mener barnelegen.

– Besteforeldre bor kanskje i en annen by, er selv aktive yrkesutøvere eller selvrealiserer sin pensjonisttilværelse med kurs og reisevirksomhet. Selv om de er glade i barnebarnet, er det ingen selvfølge at de vil bidra til avlastning.

Les også: – Mange kvinner vil heller shoppe enn å jobbe

Mer bevisst helsevesen

Noen ganger skjønner ikke helsepersonellet at barnet virkelig har klart å overleve og kommet fra volden uten betydelige skader, forteller Aas.

– Det kan synes som ren flaks at et barn overlever og er tilsynelatende normalt etter å ha kommet inn med mange beinbrudd og hjerneblødning. Andre ganger er det kanskje ingen eller få brudd, men barnet dør av de hjerneskadene som er påført og som forsterkes påfølgende dager, tross forsøk på iherdig intensiv livreddende behandling.

Det er vanskelig å si om økningen Ullevål opplever, skyldes mer observante fagfolk som viderehenviser til sykehuset eller om det faktisk er flere tilfeller av vold, påpeker Aas.

– Jeg tror hele helsefeltet er mer bevisst på at slike saker forekommer. Røntgenlegene blir stadig bedre, sammen med den nye teknologien som gir bedre bildeoppløsning av kroppen. De bruker CT-undersøkelser til å ta snittrøntgen av hjernen eller utfører MR-undersøkelse av hjernen for å se etter blødninger. De kan også ta røntgenbilder av hele babykroppen. For eksempel kan de ta røntgenserier spesielt egnet for å finne svært små brudd som før gikk uoppdaget hen.

Barneombudet: – Gi mer informasjon

Barneombud Anne Lindboe sier det er en positiv utvikling at helsevesenet oppdager og undersøker flere barn som kan være utsatt for vold.

– Forskning viser at rundt fem prosent av alle barn utsettes for alvorlig vold fra foreldrene. Så tallet fra Ulle­­vål er nok bare toppen av isfjellet. Økningen kan skyldes at det er blitt økt oppmerksomhet om problemstillingen i helsevesenet og at leger som får inn barn med skader, er blitt flinkere til å stille seg spørsmålet om det kan skyldes vold.

Lindbo påpeker at det har vært flere alvorlige saker i det siste der foreldre har ristet barnet sitt. Hun mener det er svært viktig å gjøre barn mindre utsatt for vold ved å gi foreldre mer informasjon om faren ved risting.

– Noen hevder at de ikke vet hvor skadelig dette er, sier hun.

– Er det troverdig at de ikke vet dette?

– Det er nok fremdeles variabelt. Men det er i hvert fall hevet over enhver tvil at alle vet det hvis det blir obligatorisk at alle får informasjon før de forlater sykehuset etter en fødsel – og deretter får det gjentatt på helsestasjonen og hos fastlegen.

Lindbo mener at helsesøstre må følge opp dette på samme måte som de følger opp ernæring og språk.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet
Siste nytt
10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet
Populært