Meny

– Et øyeblikks temperamentsfull risting kan føre til at et barn blir ødelagt for livet

Tre ganger så mange barn ble undersøkt på Ullevål etter mistanke om fysisk mishandling i fjor som i 2008. Foreldre som tidligere har mestret «alt», opplever plutselig uforutsett fortvilelse når de får et barn som er misfornøyd og skriker, forteller barnelege Torkild Aas.
Tre ganger så mange barn ble undersøkt på Ullevål etter mistanke om fysisk mishandling i fjor som i 2008. Foreldre som tidligere har mestret «alt», opplever plutselig uforutsett fortvilelse når de får et barn som er misfornøyd og skriker, forteller barnelege Torkild Aas. Foto: Fredrik Bjerknes / Dagsavisen

333 barn ble i fjor undersøkt på Ullevål sykehus etter mistanke om mishandling. – Det er fare for at et travlere samfunn, sosiale medier og mangel på familienettverk øker foreldres stressnivå, mener barnelege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2008 har det vært en tredobling i antallet barn som blir undersøkt på Ullevål sykehus etter mistanke om fysisk mishandling. Overlege Torkild Aas jobber til daglig med disse barna. For dem som er aller dårligst, står det om livet. Andre får varige mén.

– Et øyeblikks temperamentsfull risting kan føre til at et barn blir ødelagt for livet og blir pleiepasient resten av sitt liv, sier legen ved sosialpediatrisk avdeling på Ullevål sykehus.

Les også: Deltidsstilling er uaktuelt for småbarnsmødre

Spedbarn døde

Hvert år filleristes 10 til 15 barn så hardt at det regnes som mishandling, såkalt shaken baby syndrome, ifølge Stine Sofies stiftelse.

Søndag døde ei tre måneder gammel jente som hadde ligget kritisk skadd på Ullevål sykehus siden 27. desember, ifølge NTB. Barnets mor skal ha forklart politiet at faren ofte ristet babyen og at barnet gråt kraftig. Barnets far er siktet for drap og moren for passiv medvirkning.

Det er under én uke siden en 31 år gammel mann ble dømt til 16 års fengsel i Borgarting lagmannsrett for forsettlig drap på sin ti uker gamle sønn.

Professor Torleiv Rognum ved avdeling for rettsmedisin på Oslo universitetssykehus opplyser at de fra 2000 til 2015 undersøkte 60 barn i alderen null til 18 år som døde som følge av omsorgssvikt, mishandling eller drap. Det vil si at det i snitt er litt under fire tilfeller i Sørøst-Norge per år. For hele landet anslår han at det er seks-sju tilfeller per år.

Les også: Spedbarn døde – hadde nye og gamle skader

Desperasjon

Barnelege Torkild Aas vil gi en advarsel, basert på det han ser og opplever i jobben sin ved Ullevål sykehus:

Barnevoldssaker det siste året

* En tre måneder gammel baby døde 7. januar i år etter å ha blitt innlagt kritisk skadd på Ullevål sykehus da familien fra Nordland var på besøk i Oslo i romjula. Foreldrene ble pågrepet på sykehuset. Barn­­ets mor skal ha forklart politiet at faren ofte ristet babyen. Barnefaren er siktet for drap, moren for passiv medvirkning.

* En mann (31) ble 5. januar i år dømt til 16 års fengsel i Bor­garting lagmannsrett for for­­­­settlig drap på sin to mån­­­­eder gamle sønn. Barnet ble innlagt på Akershus universitetssykehus i desember 2014. Ifølge dommen hadde faren ristet og/eller dunket barnet kraftig. Barnet hadde hjerneblødninger, blødninger langs ryggmarken, kraniebrudd og ribbeinsbrudd.

* Høyesterett dømte 7. des­ember i fjor en far til sju års fengsel for vold mot sin fire uker gamle datter. Han må betale henne 9,1 millioner kroner i erstatning. Ifølge dommen blir barnet trolig fullstendig pleietrengende resten av livet, avhengig av rullestol og kan ikke spise selv eller snakke.

* Et samboerpar ble 5. des­em­­ber i fjor tiltalt for grov vold og mis­­­handling av kvinnens under ett år gamle spedbarn i Nordland.

* En mann i 20-årene ble 27. juli dømt til ett år og tre måneders fengsel i Salten tingrett for grov vold mot sin kun få uker gamle datter. Barnefaren var tiltalt for å ha klemt, holdt, ristet eller slått datteren, noe som resulterte i flere beinbrudd og bloduttredelser.

Kilde: NTB

– Å bli småbarnsforeldre er en markant endring i livsstil og belastning. Fra selv å ha full kontroll med tida si, dukker det «som troll av eske» opp et skrikende vesen som tar all tid. Kanskje har barnet kolikk, det gulper og spyr, bæsjer utover, kan ikke meddele hvorfor det ikke er fornøyd, pårørende blir mer og mer fortvilet. Etter tidligere å ha mestret alt – jobb, realisert fritida og oppdatert en perfekt blogg eller Facebook-profil – kommer det inn i livet uforutsett fortvilelse over stress med et misfornøyd barn, sier Aas.

– Det blir et betydelig sprik mellom forventningen om den lykkelige, harmoniske familien med det smilende barnet og hverdagen med kolikkbarn som holder foreldrene våkne halve natta og krever å bæres rundt og mates til stadighet. Det kan medføre at foreldrene i desperasjon får lyst til å riste barnet. Når de så ser at det «hjelper», det blir stille også i en periode etterpå, så gjentar man denne sekvensen for å få barnet til å tie, selv om det i realiteten ristes en slags hjernerystelse på barnet. Komplikasjoner er blødninger, nerveskader og sekundær opphovning og oksygenmangel til hjernen – og i verste fall død.

Les også : – Barn er ikke skapt for timevis med stillesittende aktivitet

Mangel på selvkontroll

Han råder foreldre som opplever slik desperasjon, til å legge barnet ned på en gulvmatte og ta en timeout for å klare å stå imot impulsivitet som kan medføre risting, slag og at barnet kastes mot gjenstander.

– Det er nok helt åpenbart for de pårørende at den energien og kraften som utøves ved vold og risting av barnet, er skadelig. Jeg tror handlingen skyldes mangel på selvkontroll, ikke mangel på kunnskap. Likevel er det viktig å gjenta budskapet om hvor farlig det er med risting, både på barselavdeling, helsestasjon og hjemmebesøk fra helsesøster. Noen foreldre prøver å pynte på historien med at de bare skulle leke med barnet og kaste det opp i lufta og ta imot igjen. Men hvorfor skulle noen kaste en tre måneder gammel baby opp i lufta? Det er veldig tynne forklaringsmodeller som barnelegen da gjenkjenner og går videre med.

– Besteforeldre, still opp!

Aas mener at det å legge bort mobilen og konsentrere seg om barnet, kan hindre stress både for barn og foreldre.

– Et spedbarn trenger foreldres visuelle kontakt og smil. Det er vist å være viktig for hjernens utvikling. Pludring, imitasjon og smil er det første språket de lærer og det viktigste. Brukes mye av den våkne tida til å titte ned i et nettbrett eller en smarttelefon, frarøves barnet gode stimuli, blir stresset, misfornøyd og kan gråte mer, og foreldre blir forstyrret og også mer stresset selv, slik at en vond spiral kan oppstå.

At besteforeldre avlaster de nybakte foreldrene i noen timer eller en hel natt etter mye nattevåk, kan være god investering for å komme seg gjennom hverdagen, mener barnelegen.

– Besteforeldre bor kanskje i en annen by, er selv aktive yrkesutøvere eller selvrealiserer sin pensjonisttilværelse med kurs og reisevirksomhet. Selv om de er glade i barnebarnet, er det ingen selvfølge at de vil bidra til avlastning.

Les også: – Mange kvinner vil heller shoppe enn å jobbe

Mer bevisst helsevesen

Noen ganger skjønner ikke helsepersonellet at barnet virkelig har klart å overleve og kommet fra volden uten betydelige skader, forteller Aas.

– Det kan synes som ren flaks at et barn overlever og er tilsynelatende normalt etter å ha kommet inn med mange beinbrudd og hjerneblødning. Andre ganger er det kanskje ingen eller få brudd, men barnet dør av de hjerneskadene som er påført og som forsterkes påfølgende dager, tross forsøk på iherdig intensiv livreddende behandling.

Det er vanskelig å si om økningen Ullevål opplever, skyldes mer observante fagfolk som viderehenviser til sykehuset eller om det faktisk er flere tilfeller av vold, påpeker Aas.

– Jeg tror hele helsefeltet er mer bevisst på at slike saker forekommer. Røntgenlegene blir stadig bedre, sammen med den nye teknologien som gir bedre bildeoppløsning av kroppen. De bruker CT-undersøkelser til å ta snittrøntgen av hjernen eller utfører MR-undersøkelse av hjernen for å se etter blødninger. De kan også ta røntgenbilder av hele babykroppen. For eksempel kan de ta røntgenserier spesielt egnet for å finne svært små brudd som før gikk uoppdaget hen.

Barneombudet: – Gi mer informasjon

Barneombud Anne Lindboe sier det er en positiv utvikling at helsevesenet oppdager og undersøker flere barn som kan være utsatt for vold.

– Forskning viser at rundt fem prosent av alle barn utsettes for alvorlig vold fra foreldrene. Så tallet fra Ulle­­vål er nok bare toppen av isfjellet. Økningen kan skyldes at det er blitt økt oppmerksomhet om problemstillingen i helsevesenet og at leger som får inn barn med skader, er blitt flinkere til å stille seg spørsmålet om det kan skyldes vold.

Lindbo påpeker at det har vært flere alvorlige saker i det siste der foreldre har ristet barnet sitt. Hun mener det er svært viktig å gjøre barn mindre utsatt for vold ved å gi foreldre mer informasjon om faren ved risting.

– Noen hevder at de ikke vet hvor skadelig dette er, sier hun.

– Er det troverdig at de ikke vet dette?

– Det er nok fremdeles variabelt. Men det er i hvert fall hevet over enhver tvil at alle vet det hvis det blir obligatorisk at alle får informasjon før de forlater sykehuset etter en fødsel – og deretter får det gjentatt på helsestasjonen og hos fastlegen.

Lindbo mener at helsesøstre må følge opp dette på samme måte som de følger opp ernæring og språk.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 Måling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Hver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Kan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen
Siste nytt
15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Verden– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenFire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26PengerMåling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenHver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenKan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen
Populært