Meny

– Det var så ille at jeg slutta å ta av meg armbåndet du får på sykehuset

Arman Vestad hjelper løslatte med å lære hverdagsøkonomi. Foto: Sissel Hoffengh
Arman Vestad hjelper løslatte med å lære hverdagsøkonomi. Foto: Sissel Hoffengh

Midt i dobbeltlivet med overdosene og kriminaliteten spurte en jente om han kunne skaffe våpen. Det kunne han. Resten er tragedie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tafsing, vold, dop og håndarbeid – hvor rehabiliterende er det å sone en fengselsstraff i Norge? Vi har snakket med fem personer som har erfart fengselslivet på kroppen.

Les 1. del: Hun var 27 år og hadde startet soningen av en livstidsdom – alene blant 30 menn. Les Veronicas rystende fengselshistorie!

Les også del 2: Trond Henriksen holdt på en grusom hemmelighet i 38 år(krever abonnement)

Les 3. del: «Tom» er en helt vanlig trebarnsfar – plutselig sitter han på Ullersmo (krever abonnement)

Del 4: Erling (59) – Heller fysisk tortur. En times isbad i uka for eksempel. (krever abonnement)

5. del: Arman Vestad (44)

Nettverk etter soning er Norges største ettervernstilbud for straffedømte. Målgruppen er gjengangere som sliter med rus og kriminalitet og økonomi. Med midler fra finansmarkedsfondet i Forskningsrådet har de i to år jobbet med et opplæringsprosjekt i gjeldsarbeid for straffedømte hvor de har holdt fengselsbesøk, kurs, foredrag og temamøter for å hjelpe folk som sliter med privatøkonomien når de kommer ut av fengselet. Arbeidet har fått mange frivillige til å stille opp og hjelpe å rydde opp i pengekrav etter soning. For høy gjeld og pågående kreditorer en årsak til at mange havner tilbake i fengsel etter løslatelse.

En av dem som vet det bedre enn mange er Arman Vestad.

Penga eller livet

– For 15 år siden storma politiet inn i leiligheten mi mens jeg lå og sov. Jeg var 30 år og var helt sikker på at jeg aldri kom til å bli 40. Strengt tatt brydde jeg meg ikke noe særlig om det heller, sier sosionom Arman Vestad (44).

Fakta om fengsel

Rundt 9300 (2015) mennesker settes inn i fengsel hvert år, og det er til enhver tid i underkant av 4000 (2016) innsatte i norske fengsler.

Blant løslatte i 2013 fikk en av fire en ny dom innen 3 år etter løslatelsen, der dommen innebar ny soning i kriminalomsorgen, dvs. enten en ny fengselsstraff eller annen straff som gjennomføres i frihet under kontroll av kriminalomsorgen.

Straffereaksjoner som ikke innebærer ny soning i kriminalomsorgen, hovedsakelig bøter og ren betinget dom, er da holdt utenfor.

Det finnes 43 fengsler i Norge, noen med flere avdelinger.

Fem av disse er rene kvinnefengsler; Bredtveit, Ravneberget, Sandefjord, Kongsvinger avdeling G og Kragerø fengsel.

Fengslene har forskjellige type sikkerhetsnivå; høyere og lavere sikkerhetsnivå i tillegg til overgangsboliger.

Kilde: Kriminalomsorgen

Småbarnspappaen fra Bolsøya utenfor Molde jobber på NAV i Lerkendal der han hjelper folk som sliter med hverdagsøkonomien etter ett eller flere fengselsopphold. Med kortklippet sveis, marineblå genser og jeans minner den høye, blide vestlandsfyren mer om en vellykket norsk fotballproff enn en tidligere kriminell. Men Vestad vet penger er en vanlig årsak til at mange havner i kriminelle miljøer og ikke minst – vender tilbake til kriminalitet etter soning.

Da tre personer ble drept på Orderud gård i mai 1999, var det med et våpen levert av Arman Vestad.

– Fra 1999 til 2001 var alt jeg gjorde kriminelt. Så da jeg ble spurt av ei jente om jeg kunne skaffe våpen så var det en dagligdags affære for meg. Det handla bare om penger. Det jeg ikke visste, men fant ut i fullt monn seinere, var at drapene som ble utført på Orderud gård, der var våpnene jeg hadde skaffet involvert. En skulle tro den erkjennelsen ville blitt changemakeren i mitt liv. Isteden brukte jeg saken til å styrke meg videre i det kriminelle miljøet. Var på førstesida av Dagbladet og VG og fortalte at jeg var notorisk kriminell, sier Vestad.

– Jeg husker ikke hvorfor politimannen kom den natta for 15 år siden. Det var ikke første gangen. Han hadde helt sikkert en god grunn. For på den tida var jeg heltids yrkeskriminell, tungt rusavhengig og gjeldsslave. Det hadde kun tatt noen få år – fra jeg var rundt 18 til tidlig tyveåra. Jeg testet grenser, festet og endte med å leve et dobbeltliv i Oslo.

På et tidspunkt tok han 7 overdoser med GHB på en uke.

– Det var så ille at jeg slutta å ta av meg armbåndet du får på sykehuset der det står navn og fødselsnummer. Da visste de hvem jeg var hver gang jeg kom tilbake. Det var som å være på verdens verste festival.

Miste maska

Men så kom altså politiet på døra denne natta for 15 år siden. Og da skjedde det noe uvanlig.

– Politiet var en del av min hverdag. Jeg får stadig gåsehud når jeg hører sirener. Men, istedenfor å sette på meg håndjern, så satt han politimannen seg ned på senga og snakket rolig med meg. Jeg hadde en helt vanlig samtale med en helt vanlig mann. Selv det var meget uvanlig for meg på den tida, for ingenting i livet mitt var vanlig da. I løpet av noen minutter klarte denne mannen å nå inn til meg på en måte som ingen hadde klart noen gang, for jeg hadde mistet troen på meg selv og alle på den lovlydige siden. Men, politimannen skapte den lille tilliten som skulle til for at jeg klarte å gå noen skritt sjøl etterpå. Seinere har det vært flere slike personer, som fengselsinspektøren i Molde fengsel.

– Var du aggressiv og negativ?

Arman Vestad i vitneboksen under Orderudsaken. Foto: Morten Holm/NTB scanpix
Arman Vestad i vitneboksen under Orderudsaken. Foto: Morten Holm/NTB scanpix

– Ja. Jeg var aggressiv og negativ til alt som handlet om den normale verden. De var en del av det ugresset vi ikke ønska å ha noe med å gjøre. Men så møter du folk du får en relasjon til, som ser deg på en helt annen måte. Da kan det skje ganske fantastiske ting, sier Vestad. Han sonet først i Molde fengsel, senere på Stifinner’n og så Tyrili. Etterpå tok han sosionomutdannelse og fikk praksisplass i kommunen. Var en fri mann. Men da dukket det opp nye problemer.

– Jeg hadde gjort mye riktig, oppført meg bra, men det var to ting som var spesielt vanskelig: det ene var å kle av seg den maska jeg hadde gått med så lenge. Det andre var økonomi. Penger var så sterkt knytta til følelser, så når noen spurte meg hvordan det gikk med økonomien svarte jeg alltid at det gikk bra. Men det gjorde ikke det. Det eneste jeg ønska var en gjeldsordning, få hele gjelda slettet med en pennestrøk. Men, så oppdaga jeg at hverdagen henta meg inn likevel, fordi jeg kunne ingen ting om penger.
I tida som kriminell hadde han kunnet svi av 50.000 kroner på fest og dop på en helg, men eide ikke begrep om vanlig hverdagsøkonomi.

– Jeg visste nøyaktig prisen på 300 gram gull, men ante ikke hva en liter melk kostet. Så, jeg betalte ikke det som vi var blitt enige om og holdt på å miste gjeldsordninga mi. Og – hadde det skjedd, hadde jeg dratt rett tilbake til det gamle livet. Da hadde jeg aldri kunnet sitte her og snakke med Dagsavisen, sier Vestad, som i dag jobber med et prosjekt der han gir hjelp og råd til folk som sliter med det samme som han har vært gjennom. Han mener økonomisk rådgivning må inn i fengslene, fordi når man kommer ut er det nesten for sent. For får man først en fast jobb, tar det ikke lang tid før kreditorene melder seg, og en av de råeste er staten.

– Så jobber du med gjeld, må du også jobbe med hverdagsøkonomi, sier Arman Vestad.

Tilbud bak murene

– Det er ikke tilfeldig hva du tilbyr folk under soning, sier historiker Ståle Olsen, tidligere underdirektør i Åna fengsel og seniorrådgiver i Kriminalomsorgen. I 2012 ga han ut boka «Virker straff?», der han sammen med sju norske forskere tar opp situasjonen i norsk kriminalomsorg. Boka kom ut dagen før dommen mot Anders Behring Breivik falt – ifølge forfatteren var det helt tilfeldig.

– Om du spør hva som fungerer best av strenge og repressive straffer eller mer humane regimer er jeg ikke i tvil: lukkede fengsler der man kun legger opp til at folk skal oppholde seg for å sone sin brøde, resulterer i at det er færre som kommer ut bedre skikket til å fungere i samfunnet, og flere som ender tilbake i fengslet. Jeg vil si det er nesten lovbestemt at det skal gå galt. Får man muligheten til å utvikle sine positive, kreative evner, gjerne gjennom arbeidstrening utenfor fengslet gir det bedre resultater, både for de menneskene det gjelder og samfunnet, sier Ståle Olsen.

Men dessverre er bredden av tilbud som gis ikke så stor Ståle Olsen skulle ønske.

– Men alle kan jo ikke slippes løs, folk kan vel jobbe inne i fengslene?

– Det kan de. Men arbeidsoppgavene innenfor er gjerne enten veldig enkle, repeterende jobber eller mer akademiske studier. Det mangler noe i mellomsjiktet. Derfor har jeg stor tro på åpen soning med arbeidslivstrening før løslatelse. Får man delta i et aktivt arbeidsliv mens man ennå sitter inne, blir ikke overgangen til friheten for brå. Men dessverre er det vanskelig å få til avtaler med potensielle arbeidsgivere om slike ordninger. Og fengslene som bygges viser jo at vi bare går i motsatt retning, sier Ståle Olsen.

Les 1. del: Hun var 27 år og hadde startet soningen av en livstidsdom – alene blant 30 menn. Les Veronicas rystende fengselshistorie!

Les også del 2: Trond Henriksen holdt på en grusom hemmelighet i 38 år (krever abonnement)

Les 3. del: «Tom» er en helt vanlig trebarnsfar – plutselig sitter han på Ullersmo (krever abonnement)

Del 4: Erling (59) – Heller fysisk tortur. En times isbad i uka for eksempel. (krever abonnement)

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene16:20 Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08 Dyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05 Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38 Mann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23 Stadig flere melder seg ut av kirken15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet
Siste nytt
17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene16:20NorgeTerrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08PolitikkDyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05NorgeHelseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38VerdenMann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23NorgeStadig flere melder seg ut av kirken15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet
Populært