Fryktløse filmheltinner

«Wonder Woman» er den superheltfilmen fra DC Comics stall som har fått mest anmelderros.
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ramboliner» og prinsesser, selvstendige mindreårige, amasoner og husmødre på biltur - historien om filmens heltinner byr på ikoniske rollemodeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da «Wonder Woman» inntok kinosalene tidligere i år, skilte den seg ut fra andre superheltfilmer på to viktige områder: Det var den første med kvinnelig regissør (Patty Jenkins ) og den hadde ikoniske Wonder Woman som hovedrolle, fremstilt i Gal Gadots skikkelse. Hvilket i seg selv er en sjeldenhet.

Filmen fikk ros av kritikerne for å ikke bare vise kvinner i full kamp med rustninger og våpen, men også for at den unngikk stereotyp-fella. Samtidig ble kritiske røster, som i forkant av premieren mente en kvinnelig hovedrolle ville sørge for at gutta holdt seg unna kinosalen, gjort til skamme:

Filmen spilte inn nærmere syv milliarder kroner på verdensbasis og sprengte den ene rekorden etter den andre. Flere kommenterte at «Wonder Woman» representerte en viktig milepæl på veien mot likestilling foran og bak kamera.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wonder Woman kjemper side om side med blant annet Batman i «Justice League» , og i desember 2019 er det duket for en «Wonder Woman»-oppfølger, men i mellomtiden retter vi søkelyset mot elleve handlekraftige kvinnelige filmkarakterer som hver på sin måte gir sine respektive filmer heltefaktor og ikonstatus på lik linke med mannlige kolleger som James Bond, Indiana Jones, Wolverine og Jason Bourne.

Belle

Film: «Skjønnheten og Udyret» (1991)

Spilt av: Paige O'Hara (stemme)

Det var en gang en vakker brunette med klippekort på det lokale biblioteket, som drømte om eventyr i skarp kontrast til sitt ensartede dagligliv og ble ansett som rar av de andre landsbyboerne for sin selvstendighet. På toppen av det hele kastet hun den lokale kjekkasen Gaston på dør da han kom for å fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjærligheten fant Belle til slutt, men på hennes egne premisser. Og dermed åpnet hun døren for en ny type Disney-prinsesser som mener livet dreier seg om mer enn å bare finne drømmeprinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17. mars 2017 var det duket for norgespremiere på live-action-versjonen, med Emma Watson i rollen som Belle.

Se også: Tiana / Mulan / Anna og Elsa


Chihiro

Film: «Chihiro og heksene» (2001)

Spilt av: Rumi Hiiragi (japansk stemme) / Daveigh Chase (engelsk stemme)

Siden 1984 har Studio Ghibli servert oss en perlerad av ambisiøse animasjonseventyr, og nesten samtlige med sterke, intelligente og egenrådige jenter i førersetet. «Chihiro og heksene» føyer seg pent inn i rekken med historien om den lille jenta som må finne tapperhet og arbeidsmoral i en parallell åndeverden for å frelse sine forheksede foreldre.
Til sammenlikning måtte det tretten filmer til før Pixar lanserte sin første heltinne i «Modig».

Se også: Sofi / Glede og Sorg / Major Kusanagi Motoko


Coffy

Film: «Coffy: Hevner uten nåde» (1973)

Spilt av: Pam Grier

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Coffy» markerte i 1973 begynnelsen på en undersjanger av blaxploitation , hvor fokus ble lagt på sterke, selvsikre kvinnelige hovedkarakterer med sort hudfarge. Regissør Quentin Tarantino, som i 1997 regisserte «Jackie Brown» med Pam Grier i tittelrollen, har bemerket at hun kan være den første kvinnelige actionstjerne i filmhistorien.

Coffy inntok en aktiv rolle hva gjaldt skytevåpen, bilkjøring og slåsskamper på lik linje med mennene, og ble en type rollemodeller man tidligere ikke hadde sett maken til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Cleopatra Jones / Grace / Foxy Brown


Beatrix Kiddo

Film: «Kill Bill: Volume 1» (2003) og «Kill Bill: Volume 2» (2004)

Spilt av: Uma Thurman

Etter fire år i koma, er Beatrix Kiddo - aka «Black Mamba» aka «The Bride» - klar for å ta hevn over de som ødela livet hennes, og hevnen er best når den serveres blodig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kledd i tettsittende gul dress med svart stripe og med et sylskarpt samuraisverd for hånden, kaster hun seg inn i møte med Crazy 88 som står som en av de mest minneverdige kampscenene i nyere filmhistorie. Beatrix Kiddo er alle skurkers store skrekk, og vi krysser fingre for at planene om «Kill Bill: Volume 3» realiseres.

Se også: Æon Flux / Black Widow / Hit-Girl


Hermine Grang

Film: «Harry Potter»-filmene

Spilt av: Emma Watson

Det er tidenes underdrivelse å fastslå at «Gutten som overlevde» aldri ville opplevd å bli voksen om det ikke var for Hermine. Hennes grenseløse kunnskap om alt fra formler til magiske skapninger har vist seg å bli redningen utallige ganger, og selv om hun ikke er sentrum for historiene, er hun i høyeste grad sentral.

Hermine er handlekraftig, tøff og intelligent, og Emma Watsons portrett vil bli stående som den med størst innflytelse på barn som ser og kommer til å se de åtte Harry Potter-filmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Alice / Eowyn / Jo March


Katniss Everdeen

Film: «The Hunger Games» (2012) / «The Hunger Games: Catching Fire» (2013) / «The Hunger Games: Mockingjay - Part 1» (2014) / «The Hunger Games: Mockingjay - Part 2» (2015)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilt av: Jennifer Lawrence

Få unge actionheltinner i nyere tid kan måle seg med fryktløse Katniss Everdeen som gjennom filmene i «The Hunger Games»-sagaen ble ubestridt rollemodell for tenåringer verden over. Katniss er et naturtalent med pil og bue, tok søsterens plass i Dødslekene og blir ilden som tenner folkets ulmende opprør mot styresmaktene.

Se også: Hanna / Tris / Clary


Paikea

Film: «Whale Rider» (2002)

Spilt av: Keisha Castle-Hughes

Keisha Castle-Hughes er fremdeles en av de yngste nominert til Oscar for sitt nydelige spill som tolvåringen som må kjempe mot gamle fordommer og maori-tradisjoner. Paikeas bestefar nekter å godta henne som den neste høvdingen, men hun gir seg ikke og er fast bestemt på å vinne hans anerkjennelse, kjærlighet og samtidig bevise at jenter kan være like gode ledere som gutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Annie / Hoshi Izumi / Mattie Ross


Ellen Ripley

Film: «Alien - den 8. passasjeren» (1979) / «Aliens» (1986) / «Alien 3» (1992) / «Alien Oppstandelsen» (1997)

Spilt av: Sigourney Weaver

Av alle actionheltinner er det ingen over og ingen ved siden av løytnant Ellen Ripley, udødeliggjort av Sigourney Weaver i Alien-sagaen. Opprinnelig var karakteren skrevet som en mann, inntil en produsent foreslo å gjøre Ripley til kvinne. Resten er filmhistorie.

Høyreiste Ripley har overlevd gjentatt nærkontakt med utenomjordiske monstre takket være snarrådighet, handlekraft og mot, hun oser av styrke og kontroll, samtidig som hun kjemper for de hun elsker - og for seg selv - uten noen gang å gi slipp på sin kvinnelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Sarah Connor / Trinity / prinsesse Leia Organa


Ronja Røverdatter

Film: «Ronja Røverdatter» (1984)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilt av: Hanna Zetterberg

Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe, Lotta fra Bråkmakergata og Marikken er heltinner for generasjoner av barn og unge. Astrid Lindgrens forfatterskap rommer noen av litteraturhistoriens mest ikoniske heltinner som har hatt mye å si for hvordan vi har fått inn likestilling fra barndommen.

Historien om Ronja Røverdatter er fortellingen om jenta som følger sin samvittighet og står for det hun tror på, møter farer og konsekvenser ansikt til ansikt og er en trofast venn selv om omgivelsene vil annerledes.

Se også: Pippi Langstrømpe / Marikken / Lotta


Thelma og Louise

Film: «Thelma & Louise» (1991)

Spilt av: Susan Sarandon , Geena Davis

«Thelma & Louise» snudde opp-ned på kjønnsrollene og gjorde filmens tittelkarakterer, spilt av Susan Sarandon og Geena Davis til ikoner for generasjoner av kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen brøytet vei for mange av de kvinnelige heltinnene som har kommet fra Hollywood siden 1991. De to venninnene krysset grenser for hva kvinner kunne gjøre på lerretet, og filmen var en medvirkende årsak til at repertoaret for kvinneroller ble større. Enkelte kritikere så «Thelma og Louise» som et angrep mot menn og mente de ble portrettert som nedlatende, voldelige svin.

Senere filmheltinner som Marge Gunderson i «Fargo» , Ryan Stone i «Gravity» og Maggie Fitzgerald i «Million Dollar Baby» kan takke Thelma og Louise for at de kjørte opp løypa. La oss krysse fingrene for at vi blir introdusert for enda flere uforglemmelige karakterer og rollemodeller på filmlerretet i årene som kommer.

Les også:

Arven etter Walt Disney

Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Marilyn Monroe - ikonet som aldri går av moten