Leverte julegaver for 3,5 millioner

Didrik Cappelen bidro til at julegaver for 3,5 millioner ble levert i fjor. Foto: Andreas Klemsdal
Didrik Cappelen bidro til at julegaver for 3,5 millioner ble levert i fjor. Foto: Andreas Klemsdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ha hundematen, ferdig smurte matpakker, massøren eller legen rett hjem? Det myldrer av selskaper som skal gjøre hverdagen enklere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du sulten, men har ikke tid til å gå ut? Foodora leverer restaurantmaten fra steder som Olivia og Villa Paradiso hjem til deg for noen tiere. Du bestiller, og så kommer maten levert med sykkel på døren din innen 30 minutter. De rosa syklene med kasser er blitt en del av gatebildet i Oslo, selv når det er islagt.

Eller skal du ha fest, men rekker ikke å ordne alt? Den lille gourmetrestauranten Hos Thea er en av de som tilbyr å leie ut kokk og servitør. Det samme gjør Sult. De har for eksempel en selskapsmeny med varmrøkt røye og hjortemedaljong til 675 kroner. Da er kokken inkludert i prisen.

– Trenger man kun en kokk koster det 550 kroner i timen på kveldstid, forteller daglig leder Fridtjof Bade i Sult til Finansavisen.

De har av og til leid ut kokker i helger, når det kommer gjester fra utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da fikser vi frokost, lunsj og middag, men at noen leier kokk i flere uker, har vi ikke opplevd ennå.

Les også: Har blitt hele 93 milliarder rikere i fond

Julepynt koster 10 000 kroner

Furset-gruppen og Flying Culinary Circus er noen av de store i dette markedet.

Er man stresset og jobber til og med julaften, kan man få all julematen, inkludert ribbe, ferdig levert på døren et par timer før festen.

Restaurantmat servert fra steder som Olivia og Villa Paradiso levert på to hjul. Foto: Eivind Vegseth
Restaurantmat servert fra steder som Olivia og Villa Paradiso levert på to hjul. Foto: Eivind Vegseth

Vaskehjelp, matkasser og au pair er kjente tidssparere. Du kan også få huset stylet til jul og for eksempel velge mellom en tungt pyntet amerikansk variant og en norsk.

– Selve pyntingen som gjøres av interiørdesignere koster kanskje 10.000 kroner, anslår Didrik Cappelen i Quintessentially, som yter tjenester for de rike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Firmaet sørget blant annet for julegaver i fjor.

– Vi leverte julegaver, inkludert julekurver med posteier og sjokolade, til private for 3,5 millioner kroner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før festen er det kanskje også behov for en aldri så liten vindusvask, men så har du ikke tid til å gjøre det selv. Her har Rene Vinduer funnet et marked og 2.000 kunder. De regner med å omsette for 6,5 millioner kroner neste år. De står utenfor huset med teleoskopstenger, myke børster og filtrert vann. Prisen for en bolig på 300 kvadratmeter er 890 kroner.

De firbeinte må heller ikke bli glemt: Dyrekassen sørger for at maten til hunden og katten blir levert på døren. De tar rundt 90 kroner for jobben med å kjøre ut varene.

Les også: Hyttetrenden som tar av i fjellet

Barnevakt for 120 kroner timen

Har du heller ikke tid til å lufte hunden? Hundelufteren i Bærum har priser opp mot 7.000 kroner i måneden, hvis det er snakk om fem turer i uken. Da blir hunden hentet og levert på hjemadressen.

Og skulle det være noe galt, tilbyr Jar Dyreklinikk i Bærum hjemmebesøk, også når det er snakk om avlivning. De viser til at noen dyr blir nervøse av å forlate hjemmet, andre ganger passer det dårlig å reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare dyrene som blir syke: Hjemmelegen tilbyr å dra hjem til syke voksne og barn for rundt 1.300 kroner. Så slipper man kanskje å dra på legevakten eller Volvat.

Og så barna da: Hva hvis karakterene til jul er for dårlige, men de voksne ikke har tid til å sitte med barnas skolearbeid? Da fins det for eksempel et intensivkurs på 15 timer, som koster 550 kroner timen hos Privatundervisningen. I tillegg kommer et reisetillegg på et par hundre kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller trenger du barnepass? Firmaet Barnepasseren sender barnevakten hjem til deg for 120 kroner timen. Det kan være for å følge til fritidsaktiviteter, hente i barnehage eller kanskje barnepass i forbindelse med et bryllup? Det er dobbelt timebetaling den første timen, og minsteprisen er 360 kroner. I tillegg til timelønnen kommer en avgift til firmaet og som VIP-medlem betaler du rundt 2.300 i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når barna er tatt hånd om: Hva med finstasen til festen? Dressen som må til, kan for eksempel komme fra My Alter Ego. Det er en herrebutikk som ligger i Barcode: De leverer den skreddersydde dressen på døren, flyplassen eller rett på festen.

Og så dagen derpå: Skittent tøy har kanskje en tendens til å bli liggende i hauger? Vaskebudet.no et en av de som tilbyr å vaske tøyet og levere det ferdig brettet. Klær som må renses leveres også tilbake på døren.

Les også: Undersøker mulig innsidehandel i bitcoin cash

– Trening hjemme er veldig interessant

Og skal det være bursdagsfest? Festligeting har spesialisert seg på ballonger, og leverer de hjem. Mens Pretty flower box leverer friske blomster hjem, av det mer eksklusive slaget. Man kan få en franskinspirert hatteeske med blomster for 1.250 kroner, som holder i mange dager. Det er Melissa Malka Busch-Christensen og Ingrid Hancock Bjerknes som står bak det konseptet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også viktig å holde seg i god form, og det er mulig å få treningen hjem. Så slipper du svett reisevei og parkeringsproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synergy i Oslo driver svært intens styrketrening, og reiser blant annet ned til Arctic Securities for å trene de ansatte der.

Ulla Balling Nævdal i Synergy ser på hjemmetrening som et mulig fremtidig marked. Foto: Ivan Kverme
Ulla Balling Nævdal i Synergy ser på hjemmetrening som et mulig fremtidig marked. Foto: Ivan Kverme

– Det forutsetter at vi har minst fem stykker som deltar. Da får de en halvtimes trening for 520 kroner hver, sier Ulla Balling Nævdal.

Hun sier at de også kan vurdere å dra hjem til privatkunder.

– Muligheten for å levere trening hjemme er veldig interessant. Det er pris på forespørsel, og den avhenger av hvor langt det er å kjøre dit og hvor lang økten er, sier hun.

Er du helt stiv av alt stresset, kan for eksempel Wellivery-gründer Bettina Frostad komme hjem for massasje. Prisen er rundt 1.200 kroner timen, eller 20 kroner minuttet.

Geir Johannessen hos Den gode nabo har hjulpet mange i årenes løp:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først var det vanlig med vaskehjelp, så gartner – og nå mat levert på døren. I USA er det flere butlerkonsepter, som blant annet omfatter rent hus og nystrøkne skjorter. Mange unge ønsker å kjøpe seg tid, sier Johannessen.

Les også: Sveaas: – De spente ben på oss på målstreken

– Vaskehjelp er akseptert

Han omtaler markedet for tjenester i Norge som ungt og et lite land for nisjetjenester.

Nå fins det også en egen app som grunder Pål Ohna Børde står bak. Den kan ordne handlingen for deg her i Norge, og heter Robin. Du skriver inn hva du vil ha, og så blir det levert på døren i løpet av kort tid. Det skjer via meldinger i Messenger. Det kan være gaven du aldri rakk å kjøpe eller serviset du ikke får hentet selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbudene er mange: Er det fullt i boden? Bildekkene kan hentes hjemme og lagres på et dekkhotell. Dekkene kan skiftes utenfor stuedøren - og kjøper du bruktbil, kan den bli levert rett hjem. Eller er det annet som skal ordnes? På nettet kan man skaffe hjelp gjennom anbudstorget og mitt.anbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje er morgenene travle, og du har ikke tid til å lage skolematen? Kolonihagen sørger for at du kan få skolematen levert hjem, ferdig pakket og klar til å legges i barnas sekk. Tre måltider koster 149 kroner. For voksne er prisen 195 kroner.

– For 100 år siden var det vanlig å få maten levert på døren for høy- og middelklassen i Oslo, sier forsker Silje Elisabeth Skuland ved Statens institutt for samfunnsforskning, SIFO.

Det var først på 1960-tallet at selvbetjeningsbutikkene ble utbredt.

Rene Vinduer tar av seg alle glassflatene. Foto: Eivind Vegseth
Rene Vinduer tar av seg alle glassflatene. Foto: Eivind Vegseth

– I dag er det akseptert med vaskehjelp, og det er stadig nye firmaer som tilbyr for eksempel å ta julevasken for travle familier. Hjelpen kan løse tidsklemmen for to foreldre i full jobb.

Hun forteller at omkring 1900 var en femtedel av kvinnene i arbeid ansatt som hushjelper i Norge.

Skuland tror at kjøp av tjenester på sikt kan bidra til økte forskjeller:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der noen frigjør mer tid til å pleie nettverk, drive med organisasjonsvirksomhet eller utdannelse.

Så hvor går grensen for hva man kan kjøpe av tjenester?

– Er det legitimt å ha en kokk hjemme som lager middag hver dag? Eller noen som aktiviserer aldrende foreldre? Vi må anta at grensene for hva som kan outsources flytter seg, og det er et marked for mye, sier hun.

Saken ble først publisert i Finansavisen lørdag 16. desember.