Knivstakk venninnen 19 ganger av frykt for Internett-monster

For tre år siden hevdet to tolvårige jenter at de måtte drepe for å beskytte seg selv mot «Slenderman». Nå går rettsaken inn i sin avsluttende fase.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 31. mai 2014 kom nyheten som sjokkerte USA i form av en historie som er som hentet ut av en Stephen King-roman:

I den søvnige småbyen Waukesha i delstaten Wisconsin hadde tolv år gamle Morgan Geyser invitert sine to jevnaldrende venninner Anissa Weiner og Payton Leutner på overnatting i forbindelse med bursdagen sin. På skolen var Morgan og Anissa to utenforstående som hadde funnet hverandre gjennom felles interesser som rollespill og science fiction.

Dagen etter overnattingen fortalte Morgan foreldrene under frokosten at de skulle ut i skogen for å leke gjemsel. Det foreldrene imidlertid ikke visste, var at datteren og Anissa i månedsvis hadde planlagt hvordan de skulle drepe Payton, og nå var dagen kommet.

Bommet med en millimeter

Opprinnelig var planen å knivstikke henne i ryggen etter å ha tapet igjen munnen hennes mens hun sov. Senere endret Morgan og Anissa planen til å gjennomføre drapet på et bad der det ville være enklere å rydde opp etterpå. Til slutt bestemte de seg for at det skulle skje i skogen. Og da tolvåringene forlot hjemmet, hadde Morgan med seg en skarp, 13 centimeter lang kjøkkenkniv i veska.

Inne blant trærne utviklet leken seg til det som skulle bli et mareritt for Payton: Morgan trakk frem kniven, og etter å ha diskutert med Anissa om hvem som skulle gjøre det, satte hun seg på bena til Payton, lente seg inntil ansiktet hennes og hvisket «Jeg er fryktelig lei for det». Så begynte hun å knivstikke den skrikende venninnen.

Mens Anissa sto og så på, ble Payton påført nitten hugg i armene, bena og overkroppen. Et av hoggene bommet på et stort kar nær hjertet med bare en millimeter. Deretter etterlot de henne blodig og hjelpeløs, overbevist om at hun var død.

(Saken fortsetter under)

Anissa Weiner og Morgan Geyser forsøkte drepe venninnen Payton Leutner med 19 knivstikk. Foto: Skjermdump HBO
Anissa Weiner og Morgan Geyser forsøkte drepe venninnen Payton Leutner med 19 knivstikk. Foto: Skjermdump HBO

Som et under overlevde Payton det brutale drapsforsøket. Hun maktet å krabbe til en vei som gikk like ved, der ble hun oppdaget av en syklist og fraktet til sykehus. Da hun ble spurt om angriperen, sa hun:

– Min beste venn.

Få timer senere ble de to mistenkte jentene pågrepet mens de gikk langs motorveien. Klærne var tilgriset av blod, og kjøkkenkniven lå fremdeles i veska.

Les også: Et ekstremt uvanlig dødsfall

Mannen uten ansikt

Folkloren ble laget av en komiskrekknettside i 2009, men flere barn og unge tror det stemmer at «Slender Man» velger seg ut barn han til slutt tar.
Folkloren ble laget av en komiskrekknettside i 2009, men flere barn og unge tror det stemmer at «Slender Man» velger seg ut barn han til slutt tar.

Den skremmende hendelsen rystet hele lokalsamfunnet, og alle spurte seg hva som fikk to tolvåringer til å begå et så brutalt overfall. Begge jentene tilsto, samtidig som de hevde seg uskyldige. For hvis vi skal feste lit til jentenes egen forklaring, var det en høy, tynn og ansiktsløs mannsskikkelse med krokete fingre som fikk de til å gjøre det.

Da de ble pågrepet langs motorveien, var jentene på vei til Northwoods i Wisconsin hvor de var overbevist om at han bodde. Ved å kunne fortelle ham at de hadde drept for ham, var planen at de skulle få bo i hans hus mot at han ikke skulle true familiene deres.

Skapningen, som går under navnet «Slenderman», er imidlertid en oppdiktet figur - en moderne utgave av «busemannen», skapt av tegneren Eric Knudsen i 2009 i forbindelse med en konkurranse på nettstedet SomethingAwfull.

Internett florere det med historier som sier at han forfølger, plager og bortfører - og at han har en forkjærlighet for barn. På Youtube ligger det en rekke videoer som skal vise den skremmende skapningen som nærmer seg barn.

Les også: Parteringsmorderen som forsvant

Risikerer 65 års fengsel

Morgan og Anissa er begge blitt diagnostisert med schizofreni, som i følge helsenorge.no vanligvis er en langvarig psykisk lidelse som påvirker både tanker, følelser og måten man opplever verden på. I perioder kan det være vanskelig å skille mellom hva som er virkelig og hva som er innbilning.

Jentene ble siktet for drapsforsøk og ble fra starten behandlet som voksne i rettsapparatet. Dermed risikere de opptil 65 år i fengsel. En rekke domsavgjørelser har slått fast at de var sinnssyke i gjerningsøyeblikket og i første omgang ble de dømt til tre års forvaring på lukket psykiatrisk institusjon.

(Saken fortsetter under)

Morgan Geyser. Foto: Skjermdump
Morgan Geyser. Foto: Skjermdump

I et intervju med Jyllands-Posten forteller Morgans advokat Anthony Cotton at det er blitt gjort en rekke psykiatriske undersøkelser av de to jentene.

– Hvorvidt hun kan slippe ut fra institusjonen vil først bli avgjort om en måneds tid. Jeg vet ikke når Alissas sak blir endelig avgjort, men begge saker vil være åpne en stund til inntil dommeren har satt seg inn i resultatene av de mentale undersøkelsene. Deretter beslutter han hva som skal skje videre, sier Cotton.

Les også: Er du en psykopat?

Sov med sakser under hodeputa

Utrolig nok overlevde Payton uten fysiske mén. Men de sitrende arrene etter nitten hugg, i tillegg seks som følge av påfølgende operasjoner, sitter som evige påminnelser om det som skjedde.

I offerets konsekvenserklæring skriver Paytons mor Stacie Lautner at datteren sov med sakser under hodeputen i flere måneder etterpå. Til dags dato sover hun aldri med vinduet åpent eller gardinene trukket for.

– Joe og jeg oppdro Payton og hennes bror Caden til å være empatiske og medfølende. Til slutt var det den medfølelsen som førte Payton inn i skogen med Morgan og Anissa, skriver Stacie Leutner i erklæringen som blant annet er omtalt i WISN12.

– Payton visste at dersom hun ikke var Morgans venn, ville ikke Morgan ha noen venner. Hun følte at hun måtte beskytte Morgan og trodde inderlig at alle fortjente å ha minst én venn, fortsetter hun.

Les også: Løste mysteriet med blomstene på barnegraven

Aldri fortalt om hendelsen

I erklæringen avslører moren at det var av hensyn til datteren at de ikke protesterte mot at Morgan Geyser og Anissa Weier ble sendt til behandling ved psykiatrisk institusjon på ubestemt tid.

– Det virket ikke verdt å skulle traumatisere henne noe mer. Hun har aldri snakket med oss om angrepet, så det å skulle be henne vitne og gjenoppleve hendelsene foran et rettslokale fullt av fremmede føltes grusomt og unødvendig, skriver Stacie Lautner.

(Saken fortsetter under)

Anissa Weiner. Foto: Skjermdump
Anissa Weiner. Foto: Skjermdump

I HBOs dokumentarfilm «Beware the Slenderman», som hadde premiere i januar 2017, dekkes rettssaken mot de to jentene parallelt med historien om Slenderman. Dokumentaren inneholder også intervjuer med familiene til de to drapstiltalte jentene, samt samtaler gjort med Morgan og Anissa timer etter pågripelsen.

Anissa Weiers høring er planlagt til torsdag 21. desember, mens Morgan Geysers høring finner sted i februar.

Skogen der angrepet fant sted, er senere blitt ryddet.

Les også: Fikk marerittet bekreftet da sønnens kiste ble åpnet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet
Siste nytt
15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet
Populært