Meny

Knivstakk venninnen 19 ganger av frykt for Internett-monster

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden hevdet to tolvårige jenter at de måtte drepe for å beskytte seg selv mot «Slenderman». Nå går rettsaken inn i sin avsluttende fase.

Lørdag 31. mai 2014 kom nyheten som sjokkerte USA i form av en historie som er som hentet ut av en Stephen King-roman:

I den søvnige småbyen Waukesha i delstaten Wisconsin hadde tolv år gamle Morgan Geyser invitert sine to jevnaldrende venninner Anissa Weiner og Payton Leutner på overnatting i forbindelse med bursdagen sin. På skolen var Morgan og Anissa to utenforstående som hadde funnet hverandre gjennom felles interesser som rollespill og science fiction.

Dagen etter overnattingen fortalte Morgan foreldrene under frokosten at de skulle ut i skogen for å leke gjemsel. Det foreldrene imidlertid ikke visste, var at datteren og Anissa i månedsvis hadde planlagt hvordan de skulle drepe Payton, og nå var dagen kommet.

Bommet med en millimeter

Opprinnelig var planen å knivstikke henne i ryggen etter å ha tapet igjen munnen hennes mens hun sov. Senere endret Morgan og Anissa planen til å gjennomføre drapet på et bad der det ville være enklere å rydde opp etterpå. Til slutt bestemte de seg for at det skulle skje i skogen. Og da tolvåringene forlot hjemmet, hadde Morgan med seg en skarp, 13 centimeter lang kjøkkenkniv i veska.

Inne blant trærne utviklet leken seg til det som skulle bli et mareritt for Payton: Morgan trakk frem kniven, og etter å ha diskutert med Anissa om hvem som skulle gjøre det, satte hun seg på bena til Payton, lente seg inntil ansiktet hennes og hvisket «Jeg er fryktelig lei for det». Så begynte hun å knivstikke den skrikende venninnen.

Mens Anissa sto og så på, ble Payton påført nitten hugg i armene, bena og overkroppen. Et av hoggene bommet på et stort kar nær hjertet med bare en millimeter. Deretter etterlot de henne blodig og hjelpeløs, overbevist om at hun var død.

(Saken fortsetter under)

Anissa Weiner og Morgan Geyser forsøkte drepe venninnen Payton Leutner med 19 knivstikk. Foto: Skjermdump HBO

Som et under overlevde Payton det brutale drapsforsøket. Hun maktet å krabbe til en vei som gikk like ved, der ble hun oppdaget av en syklist og fraktet til sykehus. Da hun ble spurt om angriperen, sa hun:

– Min beste venn.

Få timer senere ble de to mistenkte jentene pågrepet mens de gikk langs motorveien. Klærne var tilgriset av blod, og kjøkkenkniven lå fremdeles i veska.

Les også: Et ekstremt uvanlig dødsfall

Mannen uten ansikt

Folkloren ble laget av en komiskrekknettside i 2009, men flere barn og unge tror det stemmer at «Slender Man» velger seg ut barn han til slutt tar.

Den skremmende hendelsen rystet hele lokalsamfunnet, og alle spurte seg hva som fikk to tolvåringer til å begå et så brutalt overfall. Begge jentene tilsto, samtidig som de hevde seg uskyldige. For hvis vi skal feste lit til jentenes egen forklaring, var det en høy, tynn og ansiktsløs mannsskikkelse med krokete fingre som fikk de til å gjøre det.

Da de ble pågrepet langs motorveien, var jentene på vei til Northwoods i Wisconsin hvor de var overbevist om at han bodde. Ved å kunne fortelle ham at de hadde drept for ham, var planen at de skulle få bo i hans hus mot at han ikke skulle true familiene deres.

Skapningen, som går under navnet «Slenderman», er imidlertid en oppdiktet figur - en moderne utgave av «busemannen», skapt av tegneren Eric Knudsen i 2009 i forbindelse med en konkurranse på nettstedet SomethingAwfull.

Internett florere det med historier som sier at han forfølger, plager og bortfører - og at han har en forkjærlighet for barn. På Youtube ligger det en rekke videoer som skal vise den skremmende skapningen som nærmer seg barn.

Les også: Parteringsmorderen som forsvant

Risikerer 65 års fengsel

Morgan og Anissa er begge blitt diagnostisert med schizofreni, som i følge helsenorge.no vanligvis er en langvarig psykisk lidelse som påvirker både tanker, følelser og måten man opplever verden på. I perioder kan det være vanskelig å skille mellom hva som er virkelig og hva som er innbilning.

Jentene ble siktet for drapsforsøk og ble fra starten behandlet som voksne i rettsapparatet. Dermed risikere de opptil 65 år i fengsel. En rekke domsavgjørelser har slått fast at de var sinnssyke i gjerningsøyeblikket og i første omgang ble de dømt til tre års forvaring på lukket psykiatrisk institusjon.

(Saken fortsetter under)

Morgan Geyser. Foto: Skjermdump

I et intervju med Jyllands-Posten forteller Morgans advokat Anthony Cotton at det er blitt gjort en rekke psykiatriske undersøkelser av de to jentene.

– Hvorvidt hun kan slippe ut fra institusjonen vil først bli avgjort om en måneds tid. Jeg vet ikke når Alissas sak blir endelig avgjort, men begge saker vil være åpne en stund til inntil dommeren har satt seg inn i resultatene av de mentale undersøkelsene. Deretter beslutter han hva som skal skje videre, sier Cotton.

Les også: Er du en psykopat?

Sov med sakser under hodeputa

Utrolig nok overlevde Payton uten fysiske mén. Men de sitrende arrene etter nitten hugg, i tillegg seks som følge av påfølgende operasjoner, sitter som evige påminnelser om det som skjedde.

I offerets konsekvenserklæring skriver Paytons mor Stacie Lautner at datteren sov med sakser under hodeputen i flere måneder etterpå. Til dags dato sover hun aldri med vinduet åpent eller gardinene trukket for.

– Joe og jeg oppdro Payton og hennes bror Caden til å være empatiske og medfølende. Til slutt var det den medfølelsen som førte Payton inn i skogen med Morgan og Anissa, skriver Stacie Leutner i erklæringen som blant annet er omtalt i WISN12.

– Payton visste at dersom hun ikke var Morgans venn, ville ikke Morgan ha noen venner. Hun følte at hun måtte beskytte Morgan og trodde inderlig at alle fortjente å ha minst én venn, fortsetter hun.

Les også: Løste mysteriet med blomstene på barnegraven

Aldri fortalt om hendelsen

I erklæringen avslører moren at det var av hensyn til datteren at de ikke protesterte mot at Morgan Geyser og Anissa Weier ble sendt til behandling ved psykiatrisk institusjon på ubestemt tid.

– Det virket ikke verdt å skulle traumatisere henne noe mer. Hun har aldri snakket med oss om angrepet, så det å skulle be henne vitne og gjenoppleve hendelsene foran et rettslokale fullt av fremmede føltes grusomt og unødvendig, skriver Stacie Lautner.

(Saken fortsetter under)

Anissa Weiner. Foto: Skjermdump

I HBOs dokumentarfilm «Beware the Slenderman», som hadde premiere i januar 2017, dekkes rettssaken mot de to jentene parallelt med historien om Slenderman. Dokumentaren inneholder også intervjuer med familiene til de to drapstiltalte jentene, samt samtaler gjort med Morgan og Anissa timer etter pågripelsen.

Anissa Weiers høring er planlagt til torsdag 21. desember, mens Morgan Geysers høring finner sted i februar.

Skogen der angrepet fant sted, er senere blitt ryddet.

Les også: Fikk marerittet bekreftet da sønnens kiste ble åpnet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært