Brannmennene fikk medhold

Kreftrammende Terje Sørensen har lenge kjempet for å få kreft godkjent som yrkesskade. Nå har han vunnet fram.
Kreftrammende Terje Sørensen har lenge kjempet for å få kreft godkjent som yrkesskade. Nå har han vunnet fram. Foto: Arne Ove Bergo / Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I seks år har brannmenn kjempet for å få kreft godkjent som yrkesskade. Nå har de endelig vunnet fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terje Sørensen fra Nedre Romerike Brannvesen og Frode Tufte i Bergen Brannvesen er begge rammet av kreft, og har i flere år kjempet mot systemet for å få sykdommen godkjent som yrkesskade.

Hamrende hjerte

I sommer vant Fagforbundets advokater fram i Trygderetten. Brannmenn som hadde fått avslag på yrkesskade fikk behandlet sine saker på nytt.

– Jeg så eposten fra Nav i postboksen, og åpna den med hamrende hjerte. Jeg var sikker på at saken ville bli anket, og stålsatte meg for en runde i Lagmannsretten, sier Terje Sørensen fra Nedre Romerike brann- og redningskorps. Han og Frode Tuftes saker er de to sakene Fagforbundets advokater har jobbet med siden 2011. Begge fikk likelydende vedtak fra Nav i dag, skriver frifagbevegelse.no.

Dagsavisen møtte Terje Sørensen for tre år siden, da han var med på en markering «Brannmenn mot kreft», hadde utenfor Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har han kjempet sammen med Bergenskollega og kreftrammede Frode Tufte.

– Jeg må nærmest bevise hvilken brann jeg fikk prostatakreft i, sa brannmannen med over 30 års fartstid i etaten til Dagsavisen i 2014.

I dag jobber Terje Sørensen som branninspektør i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

– Dette er en seier. ikke bare for meg, men for dem som kommer etter meg. Dette gjør det tryggere å være i yrket, sier Terje Sørensen til Dagsavisen.

Nå skal han sammen med Fagforbundets advokater vurdere om han skal søke erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Første bud var å få godkjent prostatakreft som yrkesskade. Så får vi ta det derfra, sier han.

Fortsatt er han ikke helt frisk.

– Jeg har nok vært litt uheldig. Jeg har fått en del senskader. Nå har kreften blusset opp igjen. Men det er så lite at den må bli større før legene kan vurdere hva de skal gjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verneutstyr

Da Sørensen begynte i yrket, var man ikke like opptatt av renhold av utstyret etter en utrykning.

– De er litt veldig flinke på det nå. Det må tenkes mer forebyggende, og arbeidsgiveren må legge mer til rette for det, sier han.

– Jeg turte ikke håpe på dette svaret. Det har vært så steile fronter i synet på kreft som yrkesskade for brann- og redningspersonell, sier Sørensen.

Sakene er ført av forbundsadvokatene Eirin Lillehof og Anne-Gry Rønning-Aaby, som har jobbet fem år med brannmenn og kreft.

– Dette er gjennombruddet. Brannmenn og kreft har vært den nye kvikksølvsaken for oss, sier Anne-Gry Rønning-Aaby.

Hun og Eirin Lillehof har hatt en lang vei til dagens gjennombrudd, både for å fastslå at det er mange flere tilfeller av prostatakreft blant brannmenn enn i befolkningen for øvrig, og for å sannsynliggjøre at det skyldes eksponering av giftig røyk og sot gjennom arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannfolk har lenge ønsket en nasjonal standard på den yrkeshygieniske siden, samt et krav om at brannfolk som blir rammet av yrkesbetinget kreft blir anerkjent for det og dekket av yrkesskadelovgivningen på lik linje som om man skulle blitt akutt skadet ved en ulykke i jobbsammenheng.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no