Sykepleiere jobber seg syke

Mye av sykefraværet blant sykepleierne skyldes høy fysisk arbeidsbelastning over tid, ifølge en fersk rapport.
Mye av sykefraværet blant sykepleierne skyldes høy fysisk arbeidsbelastning over tid, ifølge en fersk rapport. Foto: Hilde Unosen / Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten en tredel av sykepleiernes sykefravær er helt eller delvis arbeidsrelatert, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er illevarslende. Jeg forventer at både politikere og arbeidsgivere tar disse funnene på største alvor og gjør sitt for at arbeidshverdagene skal bli mindre belastende, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: De vil kutte sykelønna, men det er de alene om

Søvnproblemer

Dette er de viktigste risikofaktorene for arbeidsrelatert fravær ved norske sykehus, ifølge den ferske Sintef-rapporten:

● Høy fysisk arbeidsbelastning over tid.

● Høyt arbeidstempo over tid.

● Søvnproblemer over lengre tid på grunn av turnusarbeid.

● Smitte fra pasienter eller kolleger (virus- eller bakterieinfeksjoner).

● Tilretteleggingsproblemer ved helseproblemer

– Den store arbeidsbelastningen er en viktig grunn til at hele 20 prosent slutter å jobbe som sykepleiere i løpet av de første 10 årene etter ferdig utdannelse. Sykepleiere er stolte av jobben sin, og de står på for pasientene, men når en stor andel av sykefraværet er arbeidsrelatert, må arbeidsgiverne innse at strikken er strukket for langt, understreker NSF-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten viser videre at HMS-arbeidet er mangelfullt.

– HMS-arbeidet må fornyes. Det er i stor grad tilpasset industrien, men passer ikke for mange kvinnedominerte yrker.

Les også: Slik unngår de skader på arbeidsplassen

Bedre ledelse

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre, sier at alle i sykehusledelsen, fra toppledelse til avdelingsnivå, må ta funnene om sykefraværet i Sintef-rapporten innover seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye kan løses med bedre ledelse. Måten arbeidshverdagen organiseres på betyr noe for de ansattes helse og trivsel. Funnene enkelte steder tyder nemlig på at rotete organisering og dårlig ledelse har en sammenheng med sykefraværet, sier Stensland til ANB.

Høyre-politikeren har som tidligere styremedlem i Helse Vest brukt mye energi på å få ned sykefraværet blant sykepleierne. Oppfordringen fra Stensland er å være tidlig ute med forebyggende arbeid når det gjelder korttidsfravær.

– Dersom sykefraværet er høyt på en avdeling, genererer det mer press og stress blant dem som er igjen på jobb. Da blir det fort en negativ spiral. Ledelsen må tenke gjennom hvordan de ansatte kan fungere best mulig, sier han.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.