Meny

Hun var 27 år og hadde startet soningen av en livstidsdom – alene blant 30 menn

Veronica Orderud brukte tiden bak murene til å studere teologi og skrive masteroppgave. Foto: Siri Øverland Eriksen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig tafsing, sexpress og overgrep. – Jeg følte meg ikke trygg før jeg hørte dem låse celledøren bak meg. Les Veronica Orderud rystende fengselshistorie.

Tafsing, vold, dop og håndarbeid – hvor rehabiliterende er det å sone en fengselsstraff i Norge? Vi har snakket med fem personer som har erfart fengselslivet på kroppen.

Dette er 1. del: Veronica Orderud (45)

Les også del 2: Trond Henriksen holdt på en grusom hemmelighet i 38 år(krever abonnement)

Les 3. del: «Tom» er en helt vanlig trebarnsfar – plutselig sitter han på Ullersmo (krever abonnement)

I 1999 ble Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap i den omtalte Orderudsaken. Da dommen falt opplevde hun det som uvirkelig.

– Jeg klarte ikke forholde meg til det. Tok en dag av gangen, en uke av gangen, en måned av gangen. Kanskje var det bra. For når jeg hadde sittet en stund oppdaget jeg at de som høylytt gremmet seg over hvor lenge de skulle sitte, og begynte å telle ned og krysse av på kalenderen, var de som slet.

Straffen ble sonet i to forskjellige fengsler: Skien, som er et mannsfengsel og

Fakta om fengsel

Rundt 9300 (2015) mennesker settes inn i fengsel hvert år, og det er til enhver tid i underkant av 4000 (2016) innsatte i norske fengsler.

Blant løslatte i 2013 fikk en av fire en ny dom innen 3 år etter løslatelsen, der dommen innebar ny soning i kriminalomsorgen, dvs. enten en ny fengselsstraff eller annen straff som gjennomføres i frihet under kontroll av kriminalomsorgen.

Straffereaksjoner som ikke innebærer ny soning i kriminalomsorgen, hovedsakelig bøter og ren betinget dom, er da holdt utenfor.

Det finnes 43 fengsler i Norge, noen med flere avdelinger.

Fem av disse er rene kvinnefengsler; Bredtveit, Ravneberget, Sandefjord, Kongsvinger avdeling G og Kragerø fengsel.

Fengslene har forskjellige type sikkerhetsnivå; høyere og lavere sikkerhetsnivå i tillegg til overgangsboliger.

Kilde: Kriminalomsorgen

Bredtvedt kvinnefengsel. Som natt og dag, ifølge Orderud. I Skien ble hun plassert på en nyåpnet avdeling der det var plass til 30 menn og 10 kvinner. I begynnelsen var hun alene med 30 menn.

– Husker du første dagen?

– Ja. Jeg følte meg som en apekatt i bur. De fleste hadde fått med seg Orderud-saken, og alle syns det var spennende med en kvinne. Så da jeg kom sto de innsatte på rekke og rad innenfor glassdøra til avdelingen og bare stirret på meg. Heldigvis kom det flere kvinner til avdelingen etter hvert, men vi var aldri så mange som ti, det varierte fra tre til seks, og vi hadde et lite fellesskap. Men alle aktiviteter som skole og lufting var felles. Da ble den manglende kjønnsbalansen tydelig.

– Var det et hierarki blant de innsatte der du måtte du sette deg i respekt?

– Absolutt. Men i og med at jeg ikke hadde noen kriminell fortid kjente de meg ikke, og kanskje bidro det til at de ikke visste helt hvor de hadde meg. Flesteparten av jentene som kom dit var lokale rusmisbrukere som mange kjente. Det var ekstremt ødeleggende for disse kvinnene, for de fikk aldri muligheten til være noe annet enn det de var ute på gata.

– Hvordan da?

– Det var drittslenging hele tida. «Hva får jeg for en pakke tobakk a?». Sånne type kommentarer. Sexpress. Og overgrep. Jeg hadde ikke trodd at det var så ille som det faktisk var, sier Orderud.

– Klapsing på rumpa, klyping og tafsing på kroppen – det var dagligdags. Oppførsel som man aldri hadde funnet seg i utenfor. Men der inne ble grensene flyttet hele tida og til slutt reagerer du nesten ikke. Når noen kommer bort og tar på deg bare snur du deg bort.

Les også: Hjem til gården

Her i Skien fengsel sonet Veronica Orderud første del av straffen. Foto: NTB scanpix

Avstumpet

Hun opplevde også at betjentene virket nervøse.

– Jeg synes flere av dem virket redde. De hadde heller ikke alltid mulighet til å gripe inn og ta kontroll på så mange menn.

Mens Veronica Orderud sonet i Skien ble en betjent anmeldt og senere dømt for å ha hatt seksuell omgang med en annen av kvinnene som sonet der. Orderud husker episoden godt, hun har fortsatt kontakt med kvinnen.

– Hun som til slutt anmeldte forholdet hadde en lang karriere med rus og prostitusjon bak seg, og ble ikke trodd, verken av innsatte eller ansatte i begynnelsen. Heller ikke jeg trodde på henne til å begynne med. Den eneste grunnen til at hun slutt ble trodd, var at hun hadde vært «smart» nok til å ta vare på en truse og et laken, og i tillegg ble gravid, sier Orderud og legger til at hun fortsatt har dårlig samvittighet for at hun ikke trodde på kvinnen.

Aldri sladre

Trusler var dagligdags i Skien. Å betro seg til en betjent eller be om hjelp ble sett ublidt på av medfangene.

– Det var straks mistenkelig, da ble du konfrontert med en gang: «Hvorfor gjorde du det?» liksom, sier Veronica Orderud.

– Hva gjorde det med deg?

– Man blir avstumpet. Du bare spiller en rolle for å overleve. Ler av det de ler av, tolererer med et skuldertrekk ting du hadde blitt lynforbannet for ute. Du må være tøff og kul og late som du er med på notene, sier Veronica Orderud og forteller at de eneste gangene hun klarte slappe av var når hun ble låst inn på cella om kvelden.

– Jeg følte meg ikke trygg ellers, og kunne ikke puste helt ut før jeg hørte dem låse døren bak meg. På cella kunne jeg lese og tenke. Det eneste som kunne skje da var visitasjon med full shakedown, og razzia av både deg og cella. Det kunne skje når som helst uten forvarsel.

Cella var det eneste stedet Veronica Orderud følte seg trygg da hun satt inne. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ifølge forskerne på KRUS (Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter), er det soning i nærheten til hjemstedet som gjør at noen kvinner plasseres i mannsfengsler, i tillegg til at man ønsker å speile samfunnet utenfor der det er både kvinner og menn. Veronica Orderud synes det har lite for seg.

– Det kriminelle miljøet er på ingen måte noen avspeiling av samfunnet, det er ikke noe likestilling der. Det er ikke sånn at jentene i like stor grad som gutta sitter på posene med makt og penger i kriminelle miljøer, isteden er det et miljø som til de grader utnytter og bruker kvinner. Å plassere kvinnelige rusmisbrukere sammen med menn som soner lange dommer for grove forbrytelser, og som sitter høyt i det kriminelle hierarkiet er helt på trynet, sier Orderud og legger til at overgangen fra Skien til Bredtvedt kvinnefengsel som å komme til Kardemomme by.

– På Bredtvedt kunne betjentene slå seg ned i sofaen og mumse kaker og vafler med jentene. Hadde noen gitt en betjent en vaffel i Skien tror jeg ikke de hadde tort å spise den. De har instruks om at de aldri skal spise noe de får av fangene. Samtidig sonet det folk i Skien som hadde slått ned betjenter. Så jeg skjønner jo at det må være vanskelig for betjenter å gå på jobb.

Tradisjonelt

Utdanningsmulighetene i Skien var ifølge Orderud mer yrkesorienterte, mens man på Bredtvedt fokuserte på håndarbeid og husarbeid.

– Dessverre er det ikke så mange muligheter til å kjøpe lærebøker, men i Skien kunne folk ta fagbrev i forskjellige yrkesfag. På Bredtvedt heklet vi grytekluter. Jeg fikk mer skryt når jeg vasket trappen enn da jeg tok en eksamen. Håndarbeid er koselig og gir kanskje mestringsfølelse, men bare til man går ut porten. Det er ikke noe du kan bygge videre på når du slipper ut, sier Orderud. Hun synes kvinner på mange måter soner hardere enn menn.

– Jeg forstår godt at det trengs et visst sikkerhetssystem. Men det er ekstremt få åpne plasser for kvinner, så kvinner ender med å sitte mye lenger på lukkede plasser enn det menn gjør. Per, for eksempel, kom på åpen soning nesten tre år før meg. Det samme gjelder overgangsboliger, der er det også få kvinner som får plass. Så kvinner soner tyngre enn menn.

Veronica Orderud ble løslatt i februar 2015, etter å ha sonet 14 år i fengsel. I dag jobber hun, eksmannen Per Orderud og privatetterforsker Tore Sandberg med å få saken gjenopptatt. Hun hevder hun er uskyldig.

Kvinner i mannsfengsler

I 2006 skrev Marit Haugen en masteroppgave i kriminologi om kvinners soningsforhold i mannsfengsler.

«Et av de mest fremtredende funn i min masteravhandling er at kjønnsintegreringen fører til et seksualisert miljø. Dette var noe flertallet av informantene var enige om, enten de var positive eller negative til soningsformen som sådan. Noen av de kvinnelige fangene opplevde også kjønnsfokuseringen som seksuell trakassering. Stadige fysiske og verbale tilnærminger fra mannlige medfanger førte til at noen kvinner opplevde et sexpress og at de ble redusert til kjønn. Kjønnstrakasseringen kan ses på som et uttrykk for en tradisjonell mannskultur som muligens blir forsterket bak murene. Det kan også ses på som et forsøk fra mennene til å plassere kvinnene «der de hører hjemme», skriver Haugen i sin oppgave.

– En grunn til at vi har blandingsfengsler er nærhetsprinsippet som kriminalomsorgen er tuftet på, sier Berit Johnsen, forskningssjef på KRUS (Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter).

– Det handler om at straffedømte skal ha mulighet til å sone straffen så nært hjemmet som mulig, for å kunne opprettholde kontakten med familie, venner og sitt sosiale nettverk under soning. Og selv om vi har mange fengsler i Norge er det få rene kvinnefengsler, dermed blir kvinner i mange tilfeller plassert i fengsler sammen med menn, sier Berit Johnsen. Hun viser også til Danmark der man har forklart modellen med blandingsfengsler ut fra et normalitetsprinsipp: at livet bak murene skal speile samfunnet utenfor der det er både kvinner og menn.

– Men undersøkelser har vist at det heller ikke der fungerer like greit, for kvinnene som i rus- og prostitusjonsmiljøer ofte er menns eiendom. De opplever de samme holdningene fra mannlige fanger.

Bli Dagsavisen-abonnent og les de to neste artiklene i denne serien nå!

Les også del 2: Trond Henriksen holdt på en grusom hemmelighet i 38 år(krever abonnement)

Les 3. del: «Tom» er en helt vanlig trebarnsfar – plutselig sitter han på Ullersmo (krever abonnement)

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:26 Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55 Guaido møtte opp på konsert i Colombia23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen
Siste nytt
00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:26NorgeMann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55VerdenGuaido møtte opp på konsert i Colombia23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen
Populært