Meny

Samlemanien har gjort ham hjemløs

Briten har samlet så mange ting at han ikke lenger får plass i sitt eget hus.

Michael Saunders (74), er en hardtarbeidende, velholdt og nybarbert mann. Han jobber som driftsleder for et luksushotell.

Her har han ansvaret for at gjestene får seg en god frokost hver dag, og for at alle de 69 rommene er rene og pene. Men selv om Saunders er ansvarlig for drifte et helt hotell, har driften av hans egne hus feilet fullstendig.

Fylt opp fra gulv til tak

Stappfullt: Dette er alt man ser gjennom vinduene i det ene huset. Foto: Barcroft TV

Saunders eier to hus i West Midlands i England. Det første huset kjøpte han for 40 år siden, og da et hus litt lenger ned i gata ble lagt ut for salg, kjøpte han like godt dette huset også.

Det nye huset kjøpte Saunders til sin gamle mor, men hun døde dessverre kort tid etter at hun hadde flyttet inn.

Men nå har kommunen fått nok. For begge husene er fylt fra gulv til tak av tårn med ting som Saunders har samlet gjennom årene. Hagen utenfor husene til 74-åringen ser ut som en jungel, og er nærmest umulig å bevege seg gjennom.

– Det ballet på seg

For noen år siden fikk Saunders kreft, og måtte sykemeldes fra jobben i seks måneder.

«Da jeg var ferdig behandlet fikk jeg beskjed om å ikke løfte noe, så da ballet det på seg», fortalte 74-åringen til Barcroft TV. Saunders har det man gjerne kaller samlemani.

Samlemani er en psykisk lidelse som gjerne karakteriseres av fire nøkkelelementer:

1. Vanskeligheter med å kvitte seg med ting

2. Overdreven anskaffelse

3. Betydningsfull tilstedeværelse av rot

4. Funksjonell svekkelse forbundet med samlemani

(Kilde: Wikipedia)

Er i fornektelse

Tee og Caz prøver å rengjøre huset. De mener Saunders er i fornektelse. Foto: Barcroft TV

Saunders sin samlemani var så ute av kontroll at kommunen kontaktet rengjøringsekspertene i selskapet N. Gervais for å hjelpe ham med opprydningsarbeidet. De to kvinnene som har ansvaret for opprydningen, Tee og Caz, har bakgrunn som pleiere innen psykisk helse, og nærmer seg mennesker med samlemani på en helt annen måte enn tradisjonelle rengjørere. De vet at mange av de som er rammet sliter med fornektelse.

– Han er en hyggelig, glad mann, men han er i fornektelse, forteller Tee. 74-åringen innrømmer ikke at han har et problem, og mener alle eiendelene har en funksjon, eller en verdi.

– Det er faktisk så ille at på et tidspunkt flyttet en familie med rever inn i huset hans uten at han visste det, under alt rotet. De kom seg inn gjennom hull i kjelleren, forteller de to kvinnene sjokkert. 

Samler i husene, bilene og hagene

Saunders sine eiendommer er et av de groveste eksemplene på samlemani de har jobbet med.

– Samlemanien hans er blant det verste vi har sett. Han samler i begge husene, i bilene sine og i hagen sin. Selv i bilen han kjører til daglig har han samlet på ting, sier de.

Saunders tilbringer mesteparten av tiden sin i bilen, rett og slett fordi han ikke har plass til å være i husene sine. Og nå som han har fått hjelp fra kommunen, håper spesialistene at de skal gjøre det mulig for ham å flytte inn igjen. Men først må de få tilgang til husene. Så langt har Saunders nektet dem å komme inn i husene.

Så de har begynt med hagen.

– Vi må bare prøve å bygge opp tilliten til ham og ta prosessen sakte, en dag om gangen, sier Caz.

Hagen var som en jungel før rengjørerne tok grep. Foto: Barcroft TV

– Stoltheten har stanset meg

Selskapet har jobbet seg gjennom buskaset i hagen til Saunders i en uke – uten å komme inn i husene.

– Jeg har alltid ønsket å klare meg på egenhånd, jeg er ikke lat. Så det har vært vanskelig å be om hjelpen jeg trengte. Det er først nå jeg forstår at man ikke skal være redd for å be om hjelp. Jeg tror stoltheten var mitt store problem, det som gjorde at jeg fikk denne såkalte samlemanien. Jeg er så takknemlig for at dette selskapet skal hjelpe meg, sier han.

For å unngå tilbakefall, har rengjøringsselskapet en tjeneste hvor de besøker tidligere kunder en gang i måneden etter at de er ferdige for å se om de klarer å holde eiendommene sine ryddige eller ikke.

Se hele dokumentaren øverst i saken

Les også: Jeff har samlet på ølbokser i 40 år

Se også: Sally har ikke sett sitt eget gulv på fire år

Helse og livsstil
Populært