Professor advarer mot overdreven mobilbruk:– Vi får en generasjon med manglende sosiale evner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert på mobilavhengighet gjester TV-programmet Skavlan fredag kveld. – Står det mellom hånda og mobilen, velger halvparten mobilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Adam Alter er professor ved New York University's Stern School of Business og ekspert på mobilavhengighet.

Fredag gjester han TV-programmet Skavlan på NRK hvor han uttrykker bekymring for en hel generasjon mobilbrukere. Alter frykter at barn vil få manglende sosiale evner fordi de ikke ser opp fra telefonene sine.

– Ungdommer kan bruke mobilen mellom 12 og 14 timer om dagen, sier professoren i fredagens Skavlan.

Les også: Vi drukner i et hav av «livsviktige» apper

Skaper en annen virkelighet

Han mener dagens mobilbruk har skapt en helt annen virkelighet enn for bare noen år siden, og at at all mobilbruken hindrer utviklingen av sosiale ferdigheter som å sitte ansikt til ansikt med noen i samtale.

– Tidligere lærte barn hvordan de skulle håndtere og behandle store mentale utfordringer. Det er viktig for deg senere i livet. Nå er det mange barn som ikke får den erfaringen fordi ting bare dukker opp foran dem, sier Alter og peker på at vi ikke lenger klarer å kjede oss, men tilbys underholdning hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en rapport fra 2015 fra Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) sjekker amerikanerne mobilen i snitt 214 ganger om dagen.

Ville heller brukket et bein i hånda

Til Skavlan forteller professoren om en studie der han ba tusenvis av mobilbrukere velge mellom å se telefonen falle ut av lommen og knuse i tusen biter, eller brekke et ben i hånden sin.

– Blant de over 30 sier alle at de heller ser telefonen gå i bakken, mens blant de unge svarer rundt halvparten at de heller ville brukket et bein i hånda, sier han.

Les også: Mobilbruk: Når vi går glipp av øyeblikkene

Han oppfordrer folk til å bli flinkere til å legge fra seg mobilen. Og han mener ikke på bordet rett foran deg.

– Alt man prøver å holde seg unna burde man legge så langt unna som mulig, sier Alter til Skavlan.

Andre gjester i fredagens sending er fiolinist Charlie Siem, artistene Julia Michaels og Måns Zelmerlöw, og prinsesse Olga Romanoff.