– Superledere er androgyne

Kristin Skogen Lund, Rune Bjerke, Erna Solberg og Jens Stoltenberg er alle androgyne ledere.
Kristin Skogen Lund, Rune Bjerke, Erna Solberg og Jens Stoltenberg er alle androgyne ledere. Foto: NTB scanpix / Montasje ABC Nyheter

Fremtidens supersjefer må kunne veksle mellom en maskulin og feminin lederstil. Det behersker topper som Rune Bjerke, Kristin Skogen Lund, Erna Solberg og Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss være ærlige: Androgyn var ikke det første som slo oss da vi tenkte på toppsjef Rune Bjerke i DnB. Da tenkte vi heller på en som har gjort karriere både i politikk og næringsliv. Vi tenker Harvard-bakgrunn, og på Panama Papers – skatteparadiser og lekkasjer - og svulmende bankregnskaper.

Fire ledertyper:

Maskulin lederstil:

 • Forsvarer sine meninger
 • Uavhengighet
 • Selvhevdende
 • Sterk personlighet
 • Viljesterk
 • Villig til å ta sjanser
 • Dominerende
 • Villig til å ta standpunkt
 • Pågående

Feminin lederstil:

 • Hengiven
 • Imøtekommende
 • Følsom for andres behov
 • Viser medfølelse
 • Trøster gjerne andre
 • Varme
 • Øm
 • Glad i barn
 • Vennlig

Androgyn lederstil:

 • Blanding av styring og struktur
 • Empati og toleranse
 • Tenker analytisk, samtidig som de gir plass til innovative beslutningsprosesser
 • Har ikke samme markeringsbehov som maskuline ledertyper, men har maskulines driv og er målrettet
 • Har de feminines evne til å inkludere og sette seg til side
 • Ydmyke

De udifferensierte:

De lederne som har svake utslag på både feminine og maskuline trekk

En DnB-aksje som steg til ny toppnotering i høst, og toppsjefen som samlet 7.000 av de ansatte på Telenor Arena, før boligfrykt sendte aksjen ned denne uken. Det forespeiles et svært krevende marked neste år, blant annet med nye EU og EØS-krav til deling av kontoinformasjon med andre enn bankene.

Men så er det Bjerkes evne til å lytte, til å være til stede. Ikke bare på jobben, men som da konen, politiker i Ap, Libe Rieber-Mohn, fortalte som sin oppvekst med rus og seksuelle overgrep.

– Å legge så mye smerte bak seg, krever en enorm innsats, sa Bjerke i et intervju.

De hadde vært sammen siden de var unge og gift i mer enn 30 år.

Les også: Dårlig ledelse koster

– Gode til å lytte og forstå

Ifølge Anne Grethe Solberg er Rune Bjerke et eksempel på en leder med en androgyn lederstil.

Ledelse er en slags helmek. Finn ut hvordan kvinner og menn med suksess oppfører seg, råder Anne Grethe Solberg. Foto: NTB Sxnapix
Ledelse er en slags helmek. Finn ut hvordan kvinner og menn med suksess oppfører seg, råder Anne Grethe Solberg. Foto: NTB Sxnapix

– Det er en som er god til å lytte og til å forstå andre, samtidig som de utfordrer og tar beslutninger. Ut fra hvordan jeg oppfatter dem gjennom media, vil jeg si Kristin Skogen Lund, Rune Bjerke, Erna Solberg og Jens Stoltenberg er androgyne ledere. Disse fire er ydmyke i vanskelige situasjoner, men de kan likevel være tydelige og vise en sterk personlighet.

Solberg er coach, lederutvikler og har tatt doktorgraden på innovasjon, ledelse og kjønn. Hun er ansatt ved Høyskolen i Oslo og Akershus, men jobber også i Gender Consulting, og kom nylig med boken «Kjønnsbalanse i ledelse». Over flere år har hun latt seg fascinere av hva som kjennetegner de virkelig gode lederne, og har blant annet avvist at fremtiden er rent feminin, i form av «the feminine advantage». Dette er ikke den nye styrken som vil bære verden fremover, som å være varm, følsom og forståelsesfull.

– Ren feminin ledelse er like dysfunksjonelt som ren maskulin ledelse.

Les også: – Må tåle å gå på trynet

Må kunne veksle

Tvert imot mener Solberg at superlederne må ha en unik evne til å veksle mellom feminine og maskuline trekk i lederstilen, alt avhengig av situasjon, og at dette er spesielt viktig når tidene er preget av globalisering og krav til å være nyskapende.

Solberg er travel, med hodet fullt av planer for et seminar neste dag. Hun holder mange foredrag.

Solberg har tidligere fortalt om eksmannen som skjøt henne da hun signerte skilsmissepapirene. Året var 2006. Hun ville videre: Med bare en arm og ødelagt hofte har hun løpt syv maraton siden 2010 som invalid, fire av dem i New York. I 2012 tok hun doktorgraden, etter å ha startet opp med den på BI, og gjort den ferdig ved Universitetet i Oslo.

Hva er det med næringslivet som gjør androgyne egenskaper så viktige?

– Slike ledere har evnen til å spille på medarbeiderne i teamet sitt og selv være nøytrale i diskusjoner. De er gode til å trekke ut konklusjonen i diskusjonen og tar beslutning på bakgrunn av det. De er uredde og oppmuntrer heller til uenighet, fremfor å dempe den. De sørger for at alle medarbeidere deltar og flytter retningen i diskusjonen de har, samtidig som de passer på at alle holder seg til den saken som diskuteres. De skaper en trygg atmosfære i rommet. Dette gjør dem til gode innovasjonsledere. De lytter til idéer og er handlekraftige.

Er dette et norsk – eller nordisk fenomen, eller er det en ledertype som vil kunne gjøre suksess uavhengig av bransje og verdensdel?

– Det er en rekke forskningsfunn som viser at den grunnleggende definisjonen på maskulin eller feminin går på tvers av kulturer. Det er få av oss som bare er maskuline eller bare feminine. De fleste er kombinasjoner. Androgyne ledere er altså både maskuline og feminine. På den måten kan en si at å putte ledere inn i båser som enten maskuline menn eller feminine kvinner er en overforenkling og for snevert.

Les også: Skal du be om lønnsøkning? Ikke si dette

– Noen ganger er det lurt å skjære igjennom

Solberg har fokusert på globalisering og dermed krav om innovasjon og endring, og mener at dette passer godt for androgyne ledere.

Når passer det ikke?

– Noen ganger er det lurt å skjære igjennom på maskulint vis om diskusjonen har pågått for lenge og en beslutning må tas. Andre ganger kan det være lurt med en feminin varm og imøtekommende lederstil om det er mellommenneskelige konflikter som gjør at arbeidet stopper opp.

I et intervju i Kapital uttalte Solberg:

«Ledelse er en slags hermelek. Finn ut hvordan de kvinner og menn som gjør suksess opererer. Hvis du sitter helt stille og venter på å bli sett og oppmuntret, blir du antakelig ikke oppdaget.»

Les også: Derfor trives vi på jobben - og dette gir god arbeidslyst

«Bedre at alle lider litt»

Den britisk-amerikanske forfatteren og organisasjonsteoretikeren Simon Sinek spør hvorfor gode ledere får deg til å føle deg trygg. Han svarer selv, blant annet med et eksempel:

Året var 2008. Bob Chapman var sjef i en stor produksjonsbedrift i Midtvesten, kalt Barry-Wehmiller,

De ble hardt rammet av nedgangstiden, og mistet 30 prosent av ordrene sine over natten. Men Chapman trodde på å telle hjerter, mer enn hoder, og ville ikke sparke ansatte. Så de endte med et permisjonsprogram. Hver ansatte, fra sekretær til toppsjef, var pålagt å ta fire ukers ubetalt ferie. Chapman sa at det er bedre at vi alle lider litt, enn at noen av oss må lide mye, og moralen steg. De sparte 165 millioner kroner, dobbelt så mye som de måtte.

I korte trekk kan man si at den maskuline ledertypen er autoritær, dominerende og styrende. Det er typisk knyttet til hierarkisk og militær ledelse.

Ifølge Solbergs bok kan varianter av dette være hensiktsmessig i kaotiske situasjoner der det er nødvendig å manifestere og tydeliggjøre makt enten eksternt eller internt.

Den feminine lederen, med stor innlevelse og forståelse for andre, kan sammenlignes med evnen til å motivere til endring.

De udifferensierte lederne, som har svake utslag både på feminine og maskuline trekk, passer trolig best kun som koordinator for de som er sterke fagpersoner på hvert sitt felt.

Må kunne stå i stormen

Men selv en androgyn leder kan havne i stormen: I forbindelse med DnB og Panama Papers var politikere og kommentatorer klare til å slakte Rune Bjerke. For lekkasjene Panama Papers viste hvordan kongelige, statsledere, milliardærer og kriminelle hadde gjemt unna milliarder i skatteparadiser. På listen var det mer enn 200 nordmenn. Selv om norske myndigheter i mange år har kjempet mot bruk av skatteparadiser, la statseide DnB til rette for at rike kunder kunne skjule penger i skatteparadiser.

– Spørsmålet er hvor mye Rune Bjerke har brukt opp av tilliten, hos styret og eierne, altså staten, sa professor Peggy Simcic Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI den gangen.

— Det har skjedd flere ting under Bjerkes ledelse. Trekker vi en parallell til Volkswagen og saken rundt utslipp fra bilene har det ikke fått noen følger for salget av biler. Men det vil koste utrolig mye å reparere omdømmet, med tanke på marked og aksjer. Penger som kunne vært brukt på andre ting, sa Brønn.

– Tiden er kanskje inne for en ny ledelse. Folk som tenker nytt, sier Brønn.

Kanskje har de androgyne lederne en egen evne til å komme seg ut av problemene igjen? Kanskje handler det strengt tatt om superfleksible ledere? Men de må ha et troverdig register å spille på: To hender. Ellers blir det som å spille flygel med en hånd. Eller i verste fall: et par fingre.

Denne saken var først publisert i Finansavisen lørdag 18. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Mann «nøytralisert» etter å ha truet politiet i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper olje og gass fra Castberg-feltet11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18 Hvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs
Siste nytt
12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenMann «nøytralisert» etter å ha truet politiet i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper olje og gass fra Castberg-feltet11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18VerdenHvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs
Populært