Så vakker kan matte være

Artikkelen fortsetter under annonsen

23. november markeres Fibonacci-dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I naturen går enkelte tallrekker igjen. Tall som definerer vår virkelighet og organiserer universet. Ett av sifrene som går igjen i naturen er den såkalte Fibonacci-følgen, som man ofte finner igjen i antall kronblader i en blomst, økningen i en kaninbestand, eller i hvordan spiralen i et sneglehus ser ut.

I videoen øverst i denne saken kan du se et eksempel på Fibonacci-følgen og hvor vakker den kan være. Skulptør John Edmark 3D-printet skulpturer laget med utgangspunkt i Fibonacci-følgen. Når skulpturene dreies rundt og filmes med en lukkertid på 1/4000 i sekundet, eller under et strobelys, er det nesten som om skulpturen kommer til liv.

Les også: Disse prikkene ble viktige for hele den moderne verden

Den perfekte dagen å feire på

Hvert år markeres Fibonacci-dagen den 23. november. Grunnen til at akkurat denne dagen er valgt, er at datoen i seg selv danner det som kalles en Fibonacci-følge: 1,1,2,3. En Fibonacci-følge er en rekke tall hvor hvert tall er en sum av de to tallene som kom før det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følgen ble først kjent for oss i vesten da Leonardo Fibonacci «oppdaget» tallene på 1200-tallet i Italia. Til tross for at følgen er kalt opp etter italieneren, har det i nyere tid blitt funnet bevis for at sifferet ble beskrevet allerede for 2600 år siden av den indiske matematikeren Pingala , ifølge Wikipedia.

Spiralen i sneglehus er satt sammen av sirkelbuer der radiene er et nytt fibonaccitall for hver 90. grad. Foto: Colourbox
Spiralen i sneglehus er satt sammen av sirkelbuer der radiene er et nytt fibonaccitall for hver 90. grad. Foto: Colourbox

Se også: Kul effekt avslørte måkenes «skjulte» flymønster

Les også: Løste ett av matematikkens mest berømte problem

Spis matematisk korrekt frukt

På Fibonacci-dagen kan du for eksempel begynne morgenen med å lære mer om hvordan en følge ser ut, deretter kan du meske deg i frukt hvor tallene stemmer med Fibonacci, som for eksempel blomkål, epler og bananer og ananas. Har du barn eller barnebarn? Hvorfor ikke bruke dagen til å lære dem hvordan de kan finne igjen mønstre som Fibonacci-følgen i naturen?

La deg inspirere av matematiker Arthur Benjamin i videoen under: