Meny

Så vakker kan matte være

23. november markeres Fibonacci-dagen.

I naturen går enkelte tallrekker igjen. Tall som definerer vår virkelighet og organiserer universet. Ett av sifrene som går igjen i naturen er den såkalte Fibonacci-følgen, som man ofte finner igjen i antall kronblader i en blomst, økningen i en kaninbestand, eller i hvordan spiralen i et sneglehus ser ut.

I videoen øverst i denne saken kan du se et eksempel på Fibonacci-følgen og hvor vakker den kan være. Skulptør John Edmark 3D-printet skulpturer laget med utgangspunkt i Fibonacci-følgen. Når skulpturene dreies rundt og filmes med en lukkertid på 1/4000 i sekundet, eller under et strobelys, er det nesten som om skulpturen kommer til liv.

Les også: Disse prikkene ble viktige for hele den moderne verden

Den perfekte dagen å feire på

Hvert år markeres Fibonacci-dagen den 23. november. Grunnen til at akkurat denne dagen er valgt, er at datoen i seg selv danner det som kalles en Fibonacci-følge: 1,1,2,3. En Fibonacci-følge er en rekke tall hvor hvert tall er en sum av de to tallene som kom før det.

Følgen ble først kjent for oss i vesten da Leonardo Fibonacci «oppdaget» tallene på 1200-tallet i Italia. Til tross for at følgen er kalt opp etter italieneren, har det i nyere tid blitt funnet bevis for at sifferet ble beskrevet allerede for 2600 år siden av den indiske matematikeren Pingala , ifølge Wikipedia.

Spiralen i sneglehus er satt sammen av sirkelbuer der radiene er et nytt fibonaccitall for hver 90. grad. Foto: Colourbox

Se også: Kul effekt avslørte måkenes «skjulte» flymønster

Les også: Løste ett av matematikkens mest berømte problem

Spis matematisk korrekt frukt

På Fibonacci-dagen kan du for eksempel begynne morgenen med å lære mer om hvordan en følge ser ut, deretter kan du meske deg i frukt hvor tallene stemmer med Fibonacci, som for eksempel blomkål, epler og bananer og ananas. Har du barn eller barnebarn? Hvorfor ikke bruke dagen til å lære dem hvordan de kan finne igjen mønstre som Fibonacci-følgen i naturen?

La deg inspirere av matematiker Arthur Benjamin i videoen under: 

Helse og livsstil
Populært