Meny

Elefantjakten:

Slik takler du slitsomme kolleger og klåfingrede sjefer

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Klåfingrede kolleger og sannheter som serveres mellom ribben og multekremen. Jobben kan være en prøvelse hver eneste dag. Siri Spillum gir råd om hvordan man kan takle kolleger og sjefer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siri Spillum er coach og har hatt hundrevis av samtaler med ansatte og sjefer. Det kan være kollegaen som slenger rundt seg med rasistiske utsagn i lunsjen, eller han som drikker for mye, og lukter alkohol både før og etter kundemøter. Det kan også være «ja-kollegaene» som støtter alt av ideer uansett om de er gode eller dårlige.

Før du vet ordet av det, er du rullet inn i et system der du må bli med på besøkstjenesten til Røde Kors, skriver Siri Spillum i boken «Elefanten i rommet, jag den ut og få det bedre på jobben»: «Men Ole har knapt tid til å hente i barnehagen, og nå dette.»

– Elefanten er en åpenbar sannhet som ikke nevnes, et problem som dysses ned fordi det er for ubehagelig å ta det opp, sier Spillum til Finansavisen.

Hun mener at det er på tide å lose den ut av rommet.

– Ta eierskap og kontroll

Vi møter henne hjemme, nær Aker Brygge, i en leilighet med utsikt i flere himmelretninger. Hun har akkurat sagt opp leieavtalen om kontor i sentrum, fordi hun like gjerne tar samtalene med kundene på en tur på Bygdøy eller på toppen av Grand Hotell, for å få ro. På kundelisten står blant annet Kondomeriet, Bohus, Blindeforbundet, Interflora, Telenor og diverse høyskoler.

– Vi flytter gjerne fokuset over på "offeret", men det offeret lager vi ofte selv, advarer Siri Spillum. Foto: June Witzøe
– Vi flytter gjerne fokuset over på "offeret", men det offeret lager vi ofte selv, advarer Siri Spillum. Foto: June Witzøe

Spillum har vært seniorkonsulent ved Varehandelens Høyskole og hatt Sissel Gran, psykolog, spaltist og forfatter, som mentor. Nå har Spillum nettopp holdt foredrag for Kvinnenettverket i Narvik, og skal nordover igjen på flere nye reiser. Tilhørerne kommer fra ulike bedrifter og organisasjoner, eller som privatpersoner.

Hva gjør man med drikkingen, klåfingrede kolleger og «ja-folket» ?

– Det handler om å bevisstgjøre relasjoner, sier Spillum.

– Vi må forstå vår egen holdning og adferd. Det er alles ansvar, det kommer lite ut av det å skylde på andre.

Hun understreker at det like gjerne kan være en kollega, og ikke en sjef som oppfører seg dårlig.

Så hvis en kollega legger an på deg, hva gjør du?

– Si at du blir sjarmert, men at nok er nok, uten forklaring. Eller at du har kjæreste.

Og hvis du ikke har en åpenbar grunn?

– Si noe annet: Gir han seg ikke, så si at du «ser etter den høye mørke». Det virker. Øv på det. Man må ta eierskap og kontroll.

Les også: Tren deg yngre

Kunsten å lose ut elefanter

Hun understreker at evolusjonen har kommet dithen at kvinner kan være like pågående som menn.

– Vi flytter gjerne fokuset over på «offeret», men det offeret lager vi ofte selv.

Hun understreker at overgrep og vold er noe annet. At det er viktige skiller her, fra å bli flørtet med og klådd på, til halvvoldtekter og voldtekter.

Overgrep er straffbart og i en egen klasse. Ikke bare det: Noen ganger er det en ubalanse i maktforholdet, som gjør det vanskelig å si ifra, for eksempel sjef-ansatt eller partner–trainee.

Plutselig spør Spillum om vi har litt ekstra tid. Vi nikker, og før vi vet ordet av det har hun fylt et hvit A4-ark med vårt indre – og med spørsmålet «Hva nå?» i midten. Hun stiller oss noen spørsmål, og oppsummerer oss i noen bilder og ord, i vårt tilfelle blant annet en frihetsgudinne, en vinge og en rød prikk, som kan si noe om hvem vi er og hvor vi er på vei.

Det livsprosjektet vi trodde vi måtte gjennomføre, dreper hun på under ett minutt:

– Armene mine blir tunge som bly når du snakker om det. Dropp det! er hennes budskap.

Spillum har et par ekteskap bak seg og fire barn i alderen 18-31 år, en er kirurg og en annen psykolog. Hun serverer kaffe i glass og kaker hun neppe kunne fått tørrere om hun hadde bakt de selv. Det er ikke enkelt å lose ut elefantene, konstaterer hun, men presiserer at alle må ta ansvar.

– Hvis det kommer ekle kommentarer om en kollega, som at «Åh, der kommer hun igjen», eller felleslunsjen er kjedelig, så ta ansvar for å starte samtaler. Tenkt på å ha en verden med raushet. Der man ikke dømmer andre for skjørtelengden. Kanskje man heller skal tenke litt på at man selv har skjøret langt nede på leggen?

Les også: – Ikke dropp frokosten

Å flørte med bøddelen er feigt

I boken nevner Spillum en rekke eksempler på utfordrende situasjoner, og personer som bøddelen, tåkefyrsten og veteranen. Hun skriver: «Bøddelens drivkraft er å tappe andre for god energi. De gir sjelden ved bordet, men sier gjerne: «Vi har det ikke noe hyggelig her». Bøddelen får andre til å bli irrasjonelle. De legger til rette for konflikter og et mindre hyggelig arbeidsmiljø.

Så hva gjør man?

Spillum skriver: «Å flørte med bøddelen er feigt. Ta opp den aktuelle saken og be om en endelig avklaring. Bli enige om hvordan dere skal takle den. Konfronter bøddelen med hvert hugg. Vis at dere ser strategien.»

Hun nevner også elefanter man kan skape sammen – som turen med danskebåten, den som skulle gi påfyll og virke samlende. Her blir det i stedet shot på shot, og Tommy smyger seg vekk fra møtet og får med seg kollegaen Trude til lugaren.

Spillum understreker at det er stor forskjell på å feire med stjerneskudd og bobler på båtturen, og det å knekke avanserte koder for videre drift av firmaet. Forventningene er ulike og dette bør defineres på forhånd.

Les også: Slik dømmer andre personligheten din

– Sjekk med andre

Boken hennes ligger på bordet foran oss, og er den tredje i rekken. Hun har også hatt en fast spalte i Aftenposten.

I boken om elefantene tar Spillum blant annet for seg det hun omtaler som tilfeldighetslederen, der det som var viktig i går, ikke har relevans i dag. Den ene dagen er det mersalget som gjelder, den neste kundelisten.

Lederen har liten forståelse for hva som motiverer til god innsats, slår Spillum fast.

Så hva gjør du da?

– Spør hvor lenge dette ene prosjektet skal vare, og vektingen av det, før du går i gang, foreslår hun.

Men det stopper ikke der. Hva gjør du når:

  • Alle vet hvem som bryter inn over alt - uten filter. Som flytter samtalen over på noe annet som tjener ham?
  • Alle vet at den flinkeste kollegaen skal slutte og det viktigste prosjektet går i vasken, men det pyntes på: Man later som om alt er som før og jobber på?
  • Alle vet hvem som er i krig, men man snakker selv siste taler etter munnen?
  • Alle vet hvem som går til sengs med hvem på jobben, men velger å ikke vite noe?
  • Alle vet hvem som stjeler av lasset, men man lar det passere, for hun er jo så hyggelig ellers?
– Når mange er passive, begynner vi å tvile på egen vurderingsevne, og tenke at det kanskje ikke er så alvorlig likevel, sier Øyvind Kvalnes ved Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI. Foto: Handelshøyskolen
– Når mange er passive, begynner vi å tvile på egen vurderingsevne, og tenke at det kanskje ikke er så alvorlig likevel, sier Øyvind Kvalnes ved Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI. Foto: Handelshøyskolen

Øyvind Kvalnes på BI er førsteamanuensis ved Institutt for Ledelse og organisasjon. Han er forfatter og filosof og har spesialisert seg på moralfilosofi. Doktorgraden i filosofi tok han ved Universitetet.

Hva er ditt råd i situasjoner der det er en åpenbar sannhet – eller «en elefant»?

– For det første kan det være lurt å sjekke med andre om de også ser fenomenet. Ofte begynner vi å lure når alle andre ser ut til å være blinde for det som skjer. Da begynner vi å gruble på om det er oss selv det er noe galt med, at vi kanskje er for følsomme eller hårsåre, sier Øyvind Kvalnes.

Han skisserer:

– Trinn en kan være å sjekke om du er alene om å se ting på denne måten. Hvis svaret er «nei», kan du gå videre. Ofte er det også da lurt å alliere seg med noen, og være flere som sier fra sammen. Det er også lurt å ikke utsette ting.

Rammes av «bekreftelsesfellen»

Kvalnes forteller om en dame i en bank, som jobbet i to år før hun skjønte at hun hadde fylt ut skjemaene de brukte på feil måte. Kollegaer pleide å rette feilene hennes hver ettermiddag.

– Hvorfor var det ingen som hadde sagt fra? Fordi de var redd for å såre henne. Dessuten var det en enkel jobb å rette feilene. Jo lengre vi venter, desto vanskeligere blir det. Etter to år er det to ting du må forklare: Du har misforstått skjemaet vi bruker, og det har jeg visst i to år uten å gjøre noe med det.

Kvalnes trekker frem et vanlig fenomen som kalles «tilskuereffekten»:

– Jo, flere som ser at noen trenger hjelp, desto mindre sjanse er det for at noen gjør noe. Vi får pulverisering av ansvar. Når mange er passive, begynner vi å tvile på egen vurderingsevne, og tenke at det kanskje ikke er så alvorlig likevel.

I tillegg kan vi rammes av «bekreftelsesfellen»:

– Vi ser det som bekrefter oppfatningene våre, og overser helt åpenbare grunner til å skifte mening. Hvis vi har bestemt oss for at en person er hederlig og grei, skal det mye til for at vi skifter mening, selv om personen har beveget seg inn i tvilsomme aktiviteter. Samtidig skal det mye til for at vi stoler på en vi har stemplet som en drittsekk, selv om den personen har endret adferd og blitt mer hensynsfull.

Les også: Nå kommer avokcado «light»

«Hint og håp»

Hva bør man absolutt ikke gjøre?

– Jeg synes HBO-serien «Curb Your Enthusiasm» er full av eksempler på hva du ikke skal gjøre. Hovedperson Larry plumper ut med sin irritasjon, helt uten filter. Da blir det munnhuggeri og konflikt gang på gang. Velg tid og sted med omhu, men ikke bruk så lang tid på å planlegge at du mister motet og dropper det hele.

Har du noen eksempler fra virkeligheten, der dette blir løst elegant?

– En elegant, men farlig måte å melde fra på kalles «hint og håp». Du hinter altså om at noe er galt, og har en forhåpning om at den det gjelder vil fange opp hintet. Dette er nydelig når det virker, men livsfarlig i kritiske situasjoner.

Kvalnes forklarer:

– «Hint og håp» var vanlig i luftfarten tidligere, når en styrmann (junior) opplevde at en flykapteinen gjorde noe feil. For eksempel hvis flyet lå altfor lavt, og styrmannen var svært urolig, mens flykapteinen virket uberørt. Da kunne junior si ting rett ut, men valgte å si «I dag ser vi de trærne veldig godt», sier Kvalnes.

Vi tenker på Smolensk-ulykken i 2010, der alle 96 omkom, blant dem den polske presidenten, landets hærsjef, sentralbanksjef og flere andre polske politikere.

Eksperter og luftfartspsykologer konkluderte med at øverstkommanderende for de polske luftstyrker i cockpit øvde et psykologisk press på medlemmene av besetningen og påvirket beslutningen om å fortsette landingen «for enhver pris» under forhold med stor risiko.

Kanskje ikke helt ulikt det som kan skje i bedrifter på vei mot stupet.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 11. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt
Siste nytt
20:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41VerdenStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt
Populært