Meny

Andy ødela ansiktet totalt – ti år senere har han fått et nytt

Det ble et rørende møte mellom enke Lilly Ross og Andy Sandness. Se video over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Lillys ektemann tok sitt eget liv, ville hun hedre hans minne ved å donere bort organene hans. Det ga Andy en ny sjanse til å leve et normalt liv.

Lilly Ross var gravid i åttende måned da hennes ektemann Calen «Rudy» Ross tok sitt eget liv. Lilly ville at hans død skulle bringe noe godt med seg for andre, og bestemte seg for å donere bort Rudys lunger, lever og andre organer til pasienter som trengte det, ifølge nyhetsbyrået AP.

Så foreslo den ideelle organisasjonen «LifeSource» at Lilly også skulle donere bort ansiktet til sin avdøde mann. Hun sa ja.

Det har forandret livet til Andy Sandness, som hadde levd et liv med et sterkt misformet ansikt i ti år.

Hadde mye til felles

Sandness har mye til felles med avdøde Rudy. Begge var glad i friluftsliv, fiske og jakt. Begge slet med depresjon. Begge forsøkte å ta sitt eget liv, men Andy overlevde.

Det var hans selvmordsforsøk i 2006 som ødela ansiktet hans, og siden da har han forsøkt å unngå speil og fotoapparater, og han har levd et isolert liv, mens han har båret på en stor skam over hvordan han har sett ut.

Den ideelle klinikk-kjeden «The Mayo Clinic» begynte å utforske muligheten for å gjennomføre ansiktstransplantasjoner tilbake i 2012 i et forskningsprogram, ifølge AP. Da fikk Sandness for første gang et håp om at han en dag kunne få et nytt ansikt.

Les også: 70 år etter krigen: Endelig møttes Norwood og Joyce

– Ment til å skje

I 2016 ble han satt på venteliste, og kort til etter kom beskjeden om at The Mayo Clinic hadde funnet et match til ham.

– På mange måter var denne transplantasjonen ment til å skje, ettersom Andy og Rudy hadde så mange ekstreme likheter. Både farge på huden, ansiktets størrelse og struktur og blodtypen var nær perfekt match, sier Samir Mardini, som jobber som lege ved The Mayo Clinic, til AP.

Transplantasjonen var den første av sitt slag klinikken gjennomførte. Operasjonen varte i 56 timer og var vellykket. Det er Sandness utrolig takknemlig for.

– Nå kan jeg stå i heisen uten å skjule ansiktet mitt fordi jeg er redd for å skremme andre mennesker. Og først nå klarer jeg å tygge mat, gå på restauranter... Det er helt utrolig, sier han til AP.

Les også: Historisk: Zion (8) fikk nye hender etter transplantasjon

Et emosjonelt møte

16 måneder etter den omfattende operasjonen møtte Andy Sandness kvinnen som sørget for at han fikk et nytt ansikt; Lilly Ross.

– Å møte Andy har gitt meg en avslutning på hvordan alt skjedde. Alt skjedde så fort og det var så vanskelig å takle. Det som gjør meg mest stolt over dette, er at når sønnen min Leonard blir eldre, skal han få møte Andy og alle de andre mottakerne, forhåpentligvis. Og at han kan være stolt over faren sin, sier Ross til AP.

Hun hadde med seg Leonard da hun møtte Sandness, og de to fant raskt tonen. Det ble en emosjonell dag for alle parter.

– Jeg er glad, men på samme tid er jeg trist for jeg vet at de har mistet noen som betydde mye for dem. Det er en lettelse mer enn noe annet å bli kjent med Lilly, møte Leonard og få takket dem begge, sier en tydelig rørt Sandness til AP.

Les også:

Ventet på på flyplassen i ti dager - men kjæresten kom aldri

Løste mysteriet med blomstene på barnegraven

Rekonstruerte ansiktet til 313 år gammel «heks»

Helse og livsstil
Populært