– Nå forstår jeg hvor mye «Bliss» har betydd for meg

Chuck O'Rear i Colorado der han fotograferte Maroon Bells, to fjelltopper av leirstein i rødbrun farge. Foto: Chuck O'Rear/Lufthansa
Chuck O'Rear i Colorado der han fotograferte Maroon Bells, to fjelltopper av leirstein i rødbrun farge. Foto: Chuck O'Rear/Lufthansa

Chuck O’Rear (76) er mannen som fotograferte et av verdens mest sette bilder, «Bliss». Nå har han vært på rundreise for å ta neste generasjons bakgrunnsbilder for Lufthansa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i januar 1996 og gresset var på sitt mest briljant grønne at Chris O’Rea befant seg på motorveien i Sonoma County mellom Napa i California og San Fransisco for å besøke kjæresten. Han kjørte inn til siden, gikk ut med sitt medium-formats kamera i hendene og tok et par bilder av det vakre landskapet som strakte seg ut fremfor ham, før ferden gikk videre.

Opprinnelig var det tenkt som bilde til en fotobok om vingårdene i Napa Valley, men i stedet valgte han å gjøre det tilgjengelig via Corbis som et illustrasjonsbilde, fritt tilgjengelig for alle som ville bruke det mot et honorar.

Lite visste O’Rear at bildet, som senere skulle få navnet «Bliss» og som utrolig nok er fullstendig ubehandlet, skulle komme til å bli et av verdens mest ikoniske.

Solgt over 400 millioner

Trass i at han har gjort en rekke store jobber for prestisjetunge magasiner som National Geographic, er det nok «Bliss» som blir bildet som sikrer Chuck O`Rear en sikker plass i fotohistoriebøkene:

I 2000 ble han kontaktet av Microsoft som ønsket å kjøpe enerettighet til å bruke bildet som standard skrivebordsmotiv til deres Windows XP, lansert i 2001. Totalt er det solgt over 400 millioner Windows XP-lisenser, og i dag er det et av verdens mest kjente bilder.

(Saken fortsetter under)

For millioner av mennesker er «Bliss» synonymt med Windows XP på starten av 2000-tallet. Foto: Chuck O'Rear/Microsoft Corporation
For millioner av mennesker er «Bliss» synonymt med Windows XP på starten av 2000-tallet. Foto: Chuck O'Rear/Microsoft Corporation

– Jeg er snart 76 år og først nå forstår jeg hvor mye «Bliss» har betydd for meg, forteller O’Rear i en pressemelding fra Lufthansa.

– Som fotografen av det som faktisk har blitt det mest sette bildet i fotohistorien, så forstår jeg jo hvor mye dette faktisk betyr. Jeg har nytt hvert øyeblikk av berømmelsen, det må jeg ærlig medgi.

Les også: Derfor bør du reise på en tirsdag

USA fra nye vinkler

Nå skal den erfarne fotografen lage en oppfølgerserie for Lufthansa i en serie nye fotografier i serien «New Angles of America». Bildeserien dekker tre unike destinasjoner i Nord-Amerika og er tenkt til bruk på smarttelefoner slik at flere kan ta del i og se hans bilder.

– Det er jo tross alt slik at smarttelefonen er blitt det viktigste stedet for folk å se og oppdage ny og interessant fotografier. Jeg er svært glad for å kunne bidra og være en del av dette, sier O’Rear.

(Saken fortsetter under)

Fra venstre: Utah, Colorado og Arizona. Alle foto: Chris O'Rea
Fra venstre: Utah, Colorado og Arizona. Alle foto: Chris O'Rea

Salget av «Bliss» gjorde det i sin tid til det nest dyreste lisenssolgte bildet noensinne, men en fortrolighetsavtale gjør at O’Rear ikke kan røpe den totale betalingssummen. Det dyreste fotografiet som er solgt, skal være «Phantom», tatt av Peter Lik, og ble solgt 6,5 millioner dollar (nesten 53 millioner kroner) til en privat samler.

I et intervju med Daily Mail for noen år siden forklarte han at han har beholdt en liten kopi av bildet, innrammet på en vegg i huset hans. Likevel ser han det svært sjelden når han er pålogget - han sverger nemlig til Mac.

Les også:

Hit vil nordmenn reise i jula

Gode tips til miniferien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden