Ungdom drikker mindre alkohol: – Enorme endringer

Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere er usikre på hva utviklingen skyldes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumering av alkohol blant ungdom har gått drastisk ned. 84 prosent av norske 15- og 16-åringer svarte i 2003 at de hadde smakt alkohol. Det tilsvarende tallet var 57 prosent i 2015. Altså 27 prosent mindre. Det viser tallene fra den europeiske skoleundersøkelsen (ESPAD).

Forsker ved avdeling for rusmisbruk ved Folkehelseinstituttet, Elin Kristin Bye, uttalte til Side2 i vår at undersøkelsen står seg like godt i 2017.

– Det er ingen grunn til å tro det har vært store endringer for 16-åringer mellom 2015 og i dag. Våre tall fra ESPAD stemmer godt overens med det de finner i andre norske undersøkelser om ungdom, påpekte Bye.

Trenden gjelder ikke bare for Norge. Også ellers i Europa er utviklingen den samme.

Tror ikke sosiale medier har skylden

Rusforsker Hilde Pape ved Folkehelseinstituttet mener at nedgangen i drikking blant ungdom er en gåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har skjedd så fort. Bare den siste fireårsperioden har vi sett enorme endringer i drikkemønsteret i veldig mange og helt ulike land, sier hun ifølge forskning.no.

Pape understreker at helse og trening blir brukt som en mulig forklaring på utviklingen, men forskeren poengterer samtidig at en større andel ungdom sliter med overvekt i den vestlige verden.

Forskning.no skriver at forskere har pekt på sosiale medier som en mulig forklaring på tallene. Hilde Pape er derimot usikker på den teorien.

– Det at ungdom er mer på internett kunne like gjerne vært forklaring på det motsatte, nemlig en økning i alkoholkonsumet. I dag blir ungdom kraftigere eksponert for reklame, for eksempel, sier hun.