Meny

Datasikkerhet: – Folk over 60 får for lite opplæring

Flere eldre som la igjen egne kommentarer i NorSIS tidligere undersøkelser luftet frustrasjoner med digitaliseringen av samfunnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 21 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier de har fått opplæring i datasikkerhet siste to år. De yngste og de eldste virker svakest rustet for å møte digitaliseringen.

– Vi er bekymret for at så få sier de har fått opplæring i datasikkerhet, samtidig som landet er i ferd med å bli heldigitalisert, sier seniorrådgiver i Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

Funnene stammer fra rapporten «Nordmenn og digital sikkerhetskultur», som offentliggjøres til uka. NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om nettsikkerhet.

– Noe har gått galt

Kun 21 prosent av de spurte sier de har fått opplæring i informasjonssikkerhet de to siste årene. 72 prosent sier at de ikke har fått opplæring, mens 7 prosent sier at de ikke vet.

– Her er det noe som har skjært seg, sier Malmedal.

Seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.

Private brukere og bedrifter rapporterer om økt opplevd sårbarhet ved bruk av internett. Dette kan få samfunnsmessig betydning når regjeringen har en digital førstevalgsstrategi, der nettbaserte tjenester er hovedregelen for forvaltningens kommunikasjon med brukerne. Digitaliseringen vil si at tjenester som tidligere ble levert ved personlig oppmøte nå skjer ved hjelp av datamaskiner og mobiltelefoner. Et eksempel er hvordan nettbanker har tatt over for bankfilialene.

– Digitaliseringen er bra, men fungerer ikke hvis brukerne føler seg utrygge, sier Malmedal.

Samtidig mener NorSIS at utviklingen gir forpliktelser for både arbeidsgivere og myndigheter.

– De fleste av oss behøver faglig påfyll omtrent årlig, sier Malmedal.

Gjelder alle aldre

Alle aldersgrupper oppgir i undersøkelsen at de får lite opplæring om datasikkerhet. De yngre og de eldre vil typisk få minst, siden slik opplæring vanligvis gis av arbeidsgiver.

– Mange eldre fortviler over at de ikke gis nok kunnskap om hva man må gjøre for å ta del i det digitale samfunnet på en trygg måte, sier Malmedal.

Resultatet for mange er en følelse av utrygghet.

– I 2016-undersøkelsen fikk vi over 1000 svar fra de over 60. Det var også mulig å legge inn egne kommentarer. Det var mye bekymring, men også uttrykk for frustrasjon fra folk som følte de har blitt avhengig av barnebarna for å benytte grunnleggende offentlige tjenester, sier seniorrådgiveren.

På Nettvett-sidene finner du blant annet «Nettvettreglene», en enkel oppsummering av noen av de vanligste tipsene for god sikkerhetskultur ved bruk av digitale verktøy. Faksimile: https://nettvett.no/nettvettreglene/

Opp mot 33 prosent oppgir i den nye undersøkelsen at de har latt være å gjøre visse ting på nett, på grunn av sikkerhetsbekymringer.

– Vi tror det vitner om en reell nedkjølingseffekt sammenlignet med tidligere år, sier Malmedal.

Les også: Yahoos sikkerhetsflopp: Hva kan du gjøre?

Gode råd til eldre brukere

NorSIS ser en tendens til at frykt for datakriminalitet øker med alderen. De eldre er mer bekymret for ID-tyverier, misbruk av bank- og kredittkort og for å få virus på datamaskinen.

Slik har NorSIS oppsummert sine råd om datasikkerhet for denne gruppen:

  • De kriminelle spiller på tillit, frykt og fristelser. Noen tilbud er faktisk for gode til å være sanne.
  • Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsteder, og skriv gjerne ned passordene i en notatbok (ikke på datamaskinen) så du ikke glemmer dem. En frase du vil huske kan fungere: «LisaGikkTilFacebook», «LisaGikkTilSkatteetaten».
  • Bruk alltid kodebrikke (for eksempel BankID) der det er mulig. Mobiltelefonen kan fungere som kodebrikke på flere nettsteder, der du får tilsendt en unik kode på sms ved innlogging.
  • Ta sikkerhetskopi av viktige dokumenter og sørg for sikkerhetsoppdatering av datamaskinen.

På Nettvett.no har NorSIS samlet sine veiledninger om hvordan man holder seg trygg på nett. Her finner du blant annet Nettvettreglene , og en oversikt over de andre veiledningene.

Her er noen svindelformer nordmenn har blitt ofre for:

  • Ukjente ringer og hevder de representerer Microsoft og skal hjelpe til med å fjerne datatrusler. I virkeligheten er det kriminelle som lurer deg til å oppgi kredittkortinformasjon.
  • Vakre personer tar kontakt på sosiale medier og opparbeider «kjærlighetsforhold». I virkeligheten er det kriminelle som har spesialisert seg på å loppe folk ved datingsvindel. I 2015 ble nesten 200 nordmenn utsatt for slik svindel, og tapte til sammen 209 millioner kroner.
  • Vi forsøkes lurt for småbeløp på falske nettbutikker, eller gjennom falske konkurranser på for eksempel Facebook.

Les også:

Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Gjør Facebook mindre masete

Jeg tryglet penger av venner og familie uten å vite om det selv

Norge i Europa-toppen på datasikkerhet

Helse og livsstil
Populært