Meny

Meningsmåling: Ulike holdninger til seksuell trakassering blant europeere

Europeere har ulik holdning til hva som kvalifiserer til å være seksuell trakassering. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holdningene til seksuell trakassering er på flere områder ganske like i vesteuropeiske land, men ikke når det gjelder grove vitser og stirring på bryster.

Undersøkelsen er gjort av YouGov og omfatter 8.490 personer fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Enigheten er stor når det gjelder blotting, spørsmål om seksuelle tjenester, berøring av kvinners bakdel og det å forsøke å ta bilder nedenfra av kvinner som går i skjørt eller kjole.

Men når det gjelder grove vitser og stirring på kvinners bryster, er holdningene langt mer sprikende, både mellom kvinner og menn og fra land til land.

Mens 67 prosent av finnene mener at det å fortelle seksualiserte vitser er upassende, mener 47 prosent av nordmennene det samme. I Sverige og Danmark er det henholdsvis bare 38 og 17 prosent som mener at dette utgjør seksuell trakassering.

Også når det gjelder å stirre på kvinners bryster er holdningene forskjellige.

I Tyskland mener et klart flertall – 73 prosent av mennene og 58 prosent av kvinnene – at det ikke er seksuell trakassering. Mens 57 prosent av de spurte kvinnene i Storbritannia anser dette som trakassering.

Resultatene bryter også med noen vanlige nasjonale stereotyper. For eksempel har franskmenn, som ifølge klisjeen er spesielt flørtete, en strengere holdning på enkelte områder enn hva folk i Skandinavia har.

Helse og livsstil
Populært