Bjørn har funnet den hellige gral tre ganger på under to måneder

NOVEMBERSVØMMING: Her svømmer Bjørn Florø-Larsen med en svartskate på 172 centimeter og 33 kilo.
NOVEMBERSVØMMING: Her svømmer Bjørn Florø-Larsen med en svartskate på 172 centimeter og 33 kilo. Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML

16. september i år hadde bare seks fiskere fått den digre og ekstremt sjeldne svartskaten på stang. På under to måneder har tallet steget til ni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er helt ferdig nå. Bein og armer fungerer ikke, og hodet er så vidt slått på. Dette er helt sykt. Helt, helt sykt. Nå er det bare å selge båten og finne seg noe annet å gjøre på. For en fisker i Norge blir det ikke større enn dette, sier en emosjonell Bjørn Florø-Larsen til Hooked bare minutter etter at hans livs fisk har fått svømme tilbake til Trondheimsfjordens mørke dyp.

For under to måneder siden så Bjørn Florø-Larsen, klubbkameratene hans i NKML og for så vidt det øvrige artsfiskemiljøet i Norge på den mystiske svartskaten som noe helt utopisk de sannsynligvis aldri kom til å få på stang. Frem til 16. september i år var arten nemlig bare tatt seks ganger. Samtlige av disse fangstene stammer fra ytre deler av Trondheimsfjorden, med fem fisker landet fra Frederick Kullins M/S Gotland og en fra en leid båt med en over gjennomsnittet heldig fisketurist bak staget.

Søndag 17. september ble alle statistikker brutt da Sverre Magnus Selbach kroket en blytung fisk fra kompis Bjørn Florø-Larsens storfiskskute Black Pearl 2.0 like utenfor Trondheim. Fisken viste seg nemlig å være en svartskate på 182 centimeter og 38 kilo, det nest største eksemplaret av arten som noen gang er tatt på stang, og det aller første fra indre deler av Trondheimsfjorden.

Les også: Her bader Irvin med den ekstremt sjeldne dypvannsfisken

Landet nok en skate

Den fantastiske fisken ble tatt som bifangst under spisskatefiske, men der det finnes en skate, er det ikke umulig at det finnes flere. To helger senere var derfor Florø-Larsen på plass igjen, denne gangen med kompis Irvin Kilde som matros. I et forferdelig vær kroket også Kilde en blytung fisk i dypet, og etter mye sveiving kunne nok en svartskate landes. Denne var 162 centimeter lang og 23,5 kilo, og den var altså tatt under målrettet fiske.

UTOPISK: Bjørn Florø-Larsen med sitt livs fisk. Foto: Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML
UTOPISK: Bjørn Florø-Larsen med sitt livs fisk. Foto: Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML

Å finne en plass som beviselig huser svartskate i flertall er en tilnærmet umulig oppgave, men dette har altså Bjørn Florø-Larsen og co. klart. At skipperen selv, som altså assisterte med landing, veiing og fotografering av begge de fantastiske fangstene i september, kom til å satse videre etter den hellige gral blant fiskene våre, trenger en ikke være født på en helligdag for å skjønne.

Etter en resultatløs økt sammen med Christer W. Gjøvaag for en ukes tid siden, brente Florø-Larsen på ny utover fjorden tidlig søndag morgen. Denne gangen var Sverre Magnus Selbach tilbake som matros på Black Pearl 2.0, og som den sporty typen han er, valgte han konsekvent å fiske uten slep og store agn hele dagen. Dersom det skulle vise seg å være en svartskate til der nede i dypet, hadde denne nemlig kapteinen sitt navn på seg.

Les også: Denne ekstremt sjeldne kjempen dro Sverre opp rett utenfor Trondheim

Surrealistisk situasjonen

Fiskedagen ble seig. Noen hågjel og en feilkroket lange var lenge fasiten, og da mørket kom sigende på, spurte matrosen hvor lenge skipperen ville hold det gående. Halv åtte ble satt som tidslimit, og med under to timer igjen på uret var ikke troen voldsom. Men så runnet det hos Florø-Larsen, og det runnet på ekte skatevis. Fisken fikk god tid på seg før tilslaget ble satt, og som de to foregående gangene var det bom stopp i andre enden.

Florø-Larsen og Selbach befant seg nå i den surrealistiske situasjonen at de faktisk visste at det var en svartskate i andre enden. Dette gav en meget spesiell stemning om bord. Den blytunge fisken måtte likevel sveives opp gode 400 meter i kraftig fullmånestrøm, og med stadig svinnende dagslys ble settingen noe helt utenom det vanlige.

Det ble en lang og tung sveiveøkt for kaptein Florø-Larsen, men til slutt kunne Selbach gripe både leaderen og det enorme, svarte flaket som kom seilende i strømmen. Svartskate nummer tre på under to måneder var et faktum, og endelig var det skipperen sin tur til å lande denne dinosauren av en fisk.

Vel oppe i båten ble den massive svartskaten målt til 172 centimeter fra snutespiss til haletipp. Med et breddemål på 125 centimeter, stoppet vekten på meget pene 33 kilo. Dermed er dette den tredje største svartskaten som noen gang er tatt på stang, bare slått av Selbach sin 38-kilos og Jonas Botilsruds fantastiske norgesrekord på 199 centimeter og 49,16 kilo.

Etter noen kjappe bilder ble fisken løftet ut i sjøen igjen. Her holdt Selbach den mens skipperen fikk på ser ursuiten, og for andre gang på en god måned ble det svartskatebading i Trondheimsfjorden (se video nederst i artikkelen). Etter at svartskaten, som mangler svømmeblære og derfor tåler trykkforskjellen fra dypet til overflaten godt, hadde svømt tilbake igjen, var det bare å komme seg hjem igjen. Dagen kunne ikke nemlig ikke bli bedre.

– Det er bare helt drøyt hele opplegget. Som Sverre så fint sa det: Dette er kanskje denne følelsen folk snakker om når de får unger. Den store forskjellen er jo at unger er ganske mye enklere å få enn svartskate, sier en helt sluttkjørt Bjørn Florø-Larsen til Hooked etter å ha svømt med det han ikke nøler med å kalle sitt livs fisk.

Les også: Sjekk Vilhelm sin rekordstore spisskate

Mener fangsten knuser alt annet

Akkurat det sier ikke så rent lite. Den Trondheim-bosatte siddisen har nemlig fått alvorlig mye bra fisk opp gjennom årene. Blant annet har han verdens største, stangfangede brosme og en kveite på hele 161,65 kilo fra indre deler av Trondheimsfjorden på samvittigheten.

– Jeg har fått oppleve mye fantastisk gjennom fiskingen, og det har blitt noen fangster jeg aldri kommer til å glemme, men denne her knuser alt. Dette er drømmefisken over alle drømmefisker. Jeg har gitt beskjed på jobb om at jeg kommer seint i morgen, for dette her må feires noe helt alvorlig, sier han til Hooked.

For ordens skyld er det ikke uten grunn at svartskaten kalles den hellige gral blant fiskene våre. Arten lever dypt, blir stor og er veldig sjelden. I tillegg vet vitenskapen fryktelig lite om artens levesett, vekstkurve, formering og egentlig det meste annet, også. Forhåpentligvis kan vevsprøvene kongen av Trondheimsfjorden og co. har tatt av de to siste eksemplarene bidra til å gjøre noe med dette.

– Jeg er i utgangspunktet ikke noen tatoveringsperson, men jeg har alltid sagt at dersom jeg får svartskate, så skal denne foreviges på kroppen. Så nå blir det visst tatovering. Men først skal det feires, sier Florø-Larsen til Hooked.

Denne saken ble først publisert hos Hooked.no.

Les også: Hvitskatebonanza ved Europas endepunkt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad
Siste nytt
11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad
Populært