Silje Fostervold Husby ønsker seg dyr operasjon i England

<p>Silje Fostervold Husby lever med Spastisk Quadriplegi. Det betyr at muskulaturen i hele kroppen er spent, noe som gir stramme sener og stive muskler.</p>
Silje Fostervold Husby lever med Spastisk Quadriplegi. Det betyr at muskulaturen i hele kroppen er spent, noe som gir stramme sener og stive muskler. Foto: Privat

Silje Fostervold Husby lever med smertefulle spasmer i kroppen. Men operasjonen hun håper kan endre livet hennes gjennomføres ikke på norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det som å ha musklene i spenn hele tiden, og det gjør at jeg har smerter i kroppen konstant. Det kan selvfølgelig variere i grad, men det er ingen dager uten spasmer.

Det sier Silje Fostervold Husby (28) som lever med Cerebral Parese. For en drøy måned siden startet hun og kjæresten Elise Myrvang Eikeland en innsamlingsaksjon for å skaffe midler til en operasjon de håper kan endre Siljes livssituasjon.

Operasjonen kalles Selektiv Dorsal Rhizotomi. Dette er et kirurgisk inngrep der man brenner av nervefibere i ryggmargen. Målet er at mindre følsomhet skal gi færre spasmer.

Les også: Tobarnsmor Mari (31) lever med cerebral parese og sitter i rullestol

Tilbys ikke i Norge

Det er dette utfallet Silje sier hun håper på, men ingen norske sykehus utfører operasjonen.

Elise Marie Myrvang Eikeland og Silje Fostervold Husby samer nå inn penger, for å dekke operasjonen i utlandet. Foto: Privat
Elise Marie Myrvang Eikeland og Silje Fostervold Husby samer nå inn penger, for å dekke operasjonen i utlandet. Foto: Privat

– Rikshospitalet fortalte oss at de sender enkelte barn til England og Sverige for å få utført denne operasjonen, men det er strenge kriterier som må oppfylles før et barn vurderes. På St. Olavs hospital kalte de operasjonen for destruktiv fordi det er irreversibelt, sier Fostervold Husby.

Oslo Universitetssykehus bekrefter ovenfor ABC Nyheter at det ikke er aktuelt å utføre operasjonen på voksne i Norge. Årsaken er ifølge sykehuset at det ikke finnes faglige indikatorer som underbygger at en operasjon på voksne har noe for seg.

Behandlingen ligger i dag under barnenevrologi, men utføres verken på barn eller voksne i Norge.

Les også: Desperat mor fant opp sele som fikk sønnen opp av rullestolen

Hevder spasmene kan forsvinne

I Norge har Silje fått tilbud om annen behandling. En baklofenpumpe som opereres inn under huden. Silje ønsker imidlertid ikke en slik pumpe og viser til mulige komplikasjoner. Cerebral Parese-foreningen i Norge opplyser ovenfor ABC Nyheter at det kan oppstå komplikasjoner ved innsetting av en slik pumpe, vanligvis med kateteret. Doseringen av baklofen er også individuell og foreningen mener behandlingen kan kreve mye av både pasient og behandler.

I slutten av september var Silje til konsultasjon ved Universitetssykehuset i Nottingham i England. Der hadde de et møte med en nevrokirurg som sa seg villig til å utføre SDR-operasjonen. Silje sier kirurgen har garantert at operasjonen vil føre til at spasmene forsvinner.

– Hva tenker du om eventuell risiko eller bivirkninger?

– Det er veldig små marginer når det skal opereres i ryggmargen, men selv om det er små marginer finnes det positive tall fra slike operasjoner, sier Fostervold Husby.

Les også: ESA: Norge ikke flink nok til å sende pasienter til utlandet på statens regning

Savner dokumentasjon

Generalsekretær i Cerebral Parese-foreningen, Eva Buschmann, sier foreningen kjenner til at noen få norske barn med CP har fått utført SDR-operasjon i utlandet med gode resultater. Foto: Cerebral Parese-foreningen
Generalsekretær i Cerebral Parese-foreningen, Eva Buschmann, sier foreningen kjenner til at noen få norske barn med CP har fått utført SDR-operasjon i utlandet med gode resultater. Foto: Cerebral Parese-foreningen

Generalsekretær i Cerebral Parese-foreningen Eva Buschmann opplyser, i liket med OUS, at det er mangel på dokumentasjon som er årsaken til at operasjonen ikke tilbys i Norge.

– Det finnes ikke god nok dokumentasjon av effekten når det gjelder SDR-operasjon på voksne med CP. Derimot er det dokumentert at SDR har effekt på barn med CP, skriver hun til ABC Nyheter.

Generalsekretæren sier at foreningen savner dokumentasjon som kan vise en effekt også når operasjonen foretas på voksne.

– Norsk fagmiljø utelukker derimot ikke at det kan bli et tilbud i framtiden, men det vil ta tid, skriver hun.

Les også: Venter økning i antall helseturister på verdensbasis

Sjeldent inngrep

Leder for Norsk Nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, sier til ABC Nyheter at det er sjeldent slike inngrep gjøres, fordi andre behandlinger der man slipper å gjøre denne typen kirurgi kan virke like bra.

– Man kommer ofte i mål med medikamentell behandling i stedet. Dette er et kirurgisk inngrep som gjøres sjeldent og derfor er samlet på kun enkelte sentre. Det er en rekke type inngrep som brukes såpass sjeldent at det ikke gjøres i Norge, sier hun.

I fjor søkte 319 personer utenlandskontorene ved helseregionene om å få innvilget helsebehandling andre steder enn i Norge. I tillegg kommer alle dem som søkte Helfo om refusjon for en helsebehandling i utlandet, selv om Helfo informerer om at mange av disse søknadene dreier seg om akutte sykehusinnleggelser.

Av dem som fikk søknadene godkjent ved utenlandskontorene i fjor, var diagnosene svulst og sykdommer i nervesystemet blant de største gruppene. Det er imidlertid kun personer som har rett til nødvendig helsehjelp, men som ikke kan få det fordi det mangler kompetanse i Norge, som faktisk har rett til å få helsehjelp i utlandet. Det er også en forutsetning at helsehjelpen kan utføres forsvarlig og etter akseptert metode, og Spesialhelsetjenesten prioriterer pasienter ut fra alvorlighetsgrad og hastegrad.

Les også: Sjelden sykdom utfordrer IKT-forskere

Håper å slippe smerter

Silje fikk sin første rullestol da hun var tre år gammel slik at hun kunne flytte seg lengre avstander. Foto: Privat
Silje fikk sin første rullestol da hun var tre år gammel slik at hun kunne flytte seg lengre avstander. Foto: Privat

Silje Fostervold Husby fikk diagnosen Spastisk Quadriplegisk Cerebral Parese da hun var to år gammel. I dag sitter hun i rullestol, og kan kun stå oppreist med assistanse.

Operasjon og fysioterapi i England, vil koste 170.000 norske kroner og i tillegg kommer flere måneder med fysioterapi i Norge i ettertid. Hittil har innsamlingsaksjonen ført til 15.000 kroner.

Håpet er at en operasjon skal føre til et friere liv, forteller Silje.

– Livet vil bli helt forandret etter en operasjon, hvis alt går bra. Bare det å kunne slippe å ha det vondt, slippe å bli sliten av ingenting og kanskje ha muligheten til å stå uten å holde meg fast. Det vil jo endre på ting i veldig stor grad, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen
Siste nytt
17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen
Populært