Norske muslimer sier de vil ha full likestilling mellom kjønnene

Samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq presenterer en større meningsmåling om holdninger blant norske muslimer i en ny bok. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq presenterer en større meningsmåling om holdninger blant norske muslimer i en ny bok. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en meningsmåling blant norske muslimer sier 97 prosent av dem som svarte, at de er for full likestilling og at alle fritt bør få velge ektefelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

845 muslimer har svart på spørsmål om kvinnesyn, oppslutning om demokratiet og et liberalt samfunn, menneskerettigheter, terror og radikalisering, skriver Aftenposten.

Hele 98 prosent av de spurte sier de mener kvinner bør ha samme rett til utdanning som menn. Samtidig mener 3 prosent av mennene at de bør kunne slå ulydige kvinner.

Samtidig viser undersøkelsen at 2 prosent av dem som har svart, er enige i at angrepet på World Trade Center 11. september 2001 kan rettferdiggjøres og at islam tillater vold og terror.

Målingen presenteres over 260 sider i boken «Hvem snakker for oss?», som i disse dager kommer på Cappelen Damm forlag. Forfatteren er legen og samfunnsdebattanten Bushra Ishaq.

Kan være for høyt

Ishaq erkjenner overfor Aftenposten at tallet 97 prosent kan være for høyt.

– Men jeg mener faktisk at disse tingene forekommer i forholdsvis liten grad. Og jeg mener vi er mer likestilte enn mange tror, sier forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i statsvitenskap Elisabeth Ivarsflaten ved Universitetet i Bergen sier at en spørreundersøkelse som bare serveres på norsk og engelsk, vil føre til at de dårligst integrerte ikke blir fanget opp. Hun mener likevel at undersøkelsen er grundig og relevant.

– Ønsketenkning

Andre er mer kritiske.

– Svarene er ønsketenkning, sier Dana-Æsæl Manouchehri, generalsekretær i den norske organisasjonen LIM, som jobber for integrering basert på liberale verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske muslimer sier de er for likestilling, men jeg ser og hører hver dag historier om jenter og kvinner som bekrefter at virkeligheten ikke er sånn, sier hun til Aftenposten.

Undersøkelsen på norsk og engelsk ble sendt i posten til 10.000 personer fra Tyrkia, Pakistan, Afghanistan, Irak, Iran, Bosnia-Hercegovina, Somalia og Marokko. med minst fem års botid i Norge. 12,8 prosent svarte. 845 personer som bekreftet at de var muslimer, er med i analysene.

Meningsmålingen ble gjennomført av TNS Gallup i 2015 og 2016 og prosjektet er støttet av blant andre Fritt Ord.

Les også:

Femi-finalen: Ringnes-arving samler topper til prat om feminisme

Unge gravide røyker mer enn eldre

– Burlesk var første gang jeg følte tilhørighet