Meny

Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

Storkveiter over to meter skal fra nå av settes tilbake igjen, uansett tilstand. Fisken på bildet veide rundt 150 kilo, og ble fisket av Håkon Kile. Den fikk friheten tilbake etter noen kjappe bilder. Foto: Håkon Kile

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du får en kveite på over to meter, er du nå lovpålagt å sette den tilbake igjen. Dette gjelder også dersom fisken er død.

Fiskeridirektoratet fastsatte 9. oktober 2017 en forskrift om endring i Forskrift om utøvelse av fisket i sjøen. Siden forskriften ble vedtatt 22. desember 2004 har det vært minstemål og landsdels- og periodevis fredning av kveite her til lands. Maksmål har aldri vært et tema. Det er det nå.

Les også:  Nå skal turistfiskereglene i Norge strammes kraftig inn

I går ble det nemlig klart at direktoratet gjør endinger i forskriften. Det innføres spesielle begrensinger i fisket på Sklinnabanken, med forbud mot kveitefiske i Norges økonomiske sone innenfor et område avgrenset av rette linjer mellom punktene 66˚3`N 6˚54`Ø, 65˚44`N 8˚11`Ø, 65˚22`N 7˚39`Ø, 65˚4`N 6˚20`Ø og 65˚30`N 5˚51`Ø.

Direktoratet har også bestemt at all kveite som er 200 centimeter eller lengre skal settes tilbake igjen uavhengig av tilstand. Bestemmelsen gjelder for hele landet.

– Siste ledd i paragraf 48 i forskriften skal nå lyde: All fangst av kveite over 2 meter skal straks slippes tilbake på sjøen. Påbudet gjelder uavhengig av om kveiten er død eller dødende, melder Fiskeridikertoratet.

Det er en kjent sak at direktoratet ikke skiller mellom fritidfiske og sportsfiske, og regelverket omhandler derfor alle. Nå er det heldigvis slik at de fleste seriøse havfiskecamper og operatører fronter rein fang og slipp på de største kveitene til sine gjester, og nå har de altså lovverket i ryggen også. Til en viss grad i alle fall.

Les også: Her kjører Camilla kveite som er nesten dobbelt så stor som henne selv

(Saken fortsetter under)

Nappstraumen i Nordland 20150501. I januar 2015 var Erik Axner med på å dra opp denne 100,4 kg tunge og 196 cm lange kjempen med stang. Etter fotoseansen ble kveita sluppet fri igjen. Foto: Jonathan Jansson / Nordic Sea Angling / NTB scanpix

Fremdeles er ikke fang pg slipp-fiske sett på som stuereint hos bestemmende instanser, så om det nye lovverket kommer til å få direkte konsekvenser for den norske fisketurismen er fremdeles uklart. Bestemmelsene er likevel krystallklare: All storkveite på over to meter skal tilbake igjen, også dersom du som privatperson skulle få en så stor fisk og uavhengig av hvor i Norge du måtte befinne deg.

Forskriften i sin helhet kan lastes ned her (PDF).

Saken er opprinnelig publisert på Hooked.no

Helse og livsstil
Populært