Derfor foretrekker du dyre ting

Dyre saker ofte oppleves som bedre. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Dyre saker ofte oppleves som bedre. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Dersom du hadde pengene til å velge mellom en sykkel til fem tusen og en til femti tusen - hvilken hadde du valgt? Hvilken ville du tro var den beste av dem?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi antar ofte at dyre varer og opplevelser er av høyere kvalitet, er mer eksklusive eller har har mer å tilby oss. Men er dyre ting alltid bedre? Hva er det som egentlig får oss til å bla opp tusener for et dyrt stereoanlegg eller en dyr sykkel?

Forskning på hvordan pris påvirker hvordan vi opplever en vare, viser at dyre saker ofte oppleves som bedre, selv om effekten eller kvaliteten er den samme, skriver BBC.

I en studie fra The California Institute of Technology og Stanford University, scannet forskerne hjernen til ulike personer mens de drakk vin. Forskerne fant ut at når vi tror vinen er dyr, så nyter vi den faktisk mer.

Les også: Nordmenn snakker heller om sex enn økonomi

I en annen studie ga forskerne smertestillende til en rekke personer. Noen fikk beskjed om at medikamentet var billig, andre fikk beskjed om at det var dyrt. De som fikk beskjed om at medikamentet var dyrt, mente de fikk bedre effekt av medisinen.

- Du får en ekstra boost når du øker kvaliteten på opplevelsene dine. Så det er mulig at en flaske whiskey til 10.000 dollar smaker bedre enn en flaske til 5.000 fordi det er en så ekstrem opplevelse, sier Michael Norton ved Harvard Business School.

Den enkleste grunnen til at vi bruker mye penger på ting, er imidlertid at vi tror at disse tingene skal gjøre oss lykkelige, forklarer Norton. Det er imidlertid fåfengt å tro man skal bli lykkelig i et langsiktig perspektiv fordi man kjøper ting til seg selv.

- Det er ikke det at du ikke blir glad i øyeblikket når du kjøper noe til deg selv. Selvsagt blir du det. Det er derfor vi kjøper dem. Men tingene synes ikke å gi oss lykke som vedvarer, sier han.

- Å gi til andre, derimot, det gir en lykke som varer.

Les også: Spar tusener ved å kjøpe ting til riktig tid

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy