Pål Waaktaar Savoy er ikke fornøyd med de siste albumene til a-ha

Pål Waaktaar Savoy.
Pål Waaktaar Savoy. Foto: Foto: Just Loomis

Pål Waaktaar Savoy: – Sånn har det vært i mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boken «Tårer fra en stein – samtaler fra et arbeid» får vi ingen store, saftige avsløringer fra livet som popstjerne. En bok om Pål Waaktar Savoy inneholder bare litt sex, så vidt drugs (Pål i et mislykket prøvde-kokain-sjokk), men selvfølgelig mye rock’n’roll. I alle fall pop.

Bokas kanskje mest oppsiktsvekkende og samtidig velkjente hemmelighet er at trioen a-ha ikke akkurat er bestevenner. Det er noe de blir spurt om til stadighet, men ikke liker å snakke om. De siste platene er spilt inn nærmest via epost og sjelden har trioen vært i studio samtidig. Boka bekrefter den alminnelige oppfatningen om a-ha som et dysfunksjonelt band, som lenge ikke var på talefot. Men når det kommer til å være åpenhjertig er Pål klar på at a-ha var bedre før. Waaktaar Savoy er nemlig ikke fornøyd med de senere albumene til a-ha, kommer det fram i boken.

– Nå er det masse forskjellige retninger og alle blander seg i alt. Det blir litt gråere og for gjennomarbeidet. Og sånn har det vært i mange år, mener han i boken som er skrevet av Ørjan Nilsson.

Les også: Et stille mysterium

Fortiden

Waaktaar Savoy ble intervjuet i Dagsavisen i vinter. Det er vrient å ikke snakke om a-ha med Pål. Han må pent finne seg i at mange er mer opptatt av fortida enn framtida.

– Jeg har prøvd alle mulige metoder for å unngå det der. Da vi startet opp Savoy, holdt jeg det hemmelig at jeg var «han fra a-ha». Men da ble det bare masse snakk om at jeg holdt det hemmelig. Alt henger sammen uansett, så fansen ser paralleller og røde tråder, sa Waaktaar Savoy.

Låtskriving er noe Waaktaar Savoy gjør fordi det er det han driver med, en besettelse. Nå har han også svært studio hjemme i Brooklyn hvor «World of Trouble» er spilt inn.

– Det er en følelse inne i kroppen som er der hele tida, en kløe du bare må stille. Det gir livet mening for meg, forklarte Pål.

Les anmeldelse av a-ha: Mer enn konsert

Ambisjoner

I boken får vi også servert noen godbiter som innbitte popfans bare må beundre. Da Morten Harket ville lage soloalbum i stedet for nytt album med a-ha i 1994 tok Waaktaar Savoy kontakt med både Mark Hollis (Talk Talk) og Morrissey, for å høre om de kunne tenke seg å synge for ham. På hver sin måte de to vanskeligste personene det gikk an å spørre. Ambisjonene har det aldri vært noe i veien, heter det i anmeldesen til Geir Rakvaag.

Det er journalist Ørjan Nilsson, kulturleder i Bergensavisen, som har fulgt Pål Waaktaar Savoy og a-ha gjennom to år, for å lage boka «Tårer fra en stein – samtaler fra et arbeid».

– Sommeren for to år siden sendte jeg ham boka om Kings of Convenience. Han leste den og foreslo at vi skulle møtes, og vi snakket om hvordan en bok om hans karriere kunne se ut. Han var usikker på om han hadde nok å bidra med, jeg understreket at det nok ikke ville bli noe problem, etter en snart 40 år lang karriere med mange opp- og nedturer, fortalte Nilsson til Dagsavisen tidligere i år.

«He’s not shy. It goes way beyond shy», sier Påls kone Lauren Savoy i boka. Hun forteller at hun har prøvd å stille en diagnose på ham i 30 år. Pål selv karakteriserer det som en form for sosial angst, forteller Nilsson.

– Hjemme i USA er han en ganske annen fyr, mer løs og ledig, enn når han er i a-ha-universet. Der virker det som han trer inn i en rolle som ble definert da de var i 20-årene og startet band, og hvor han fortsatt bærer preg av oppveksten som en sjenert gutt fra Manglerud, sier forfatter Nilsson.

Gamle ideer

Musikk er subjektivt og en kreativ prosess. Hva om man mister evnen? Pål sier han kan ha perioder der det ikke kommer noe. Da er lageret av gamle ideer godt å ha.

– Det er en måte å få flowen tilbake igjen på, å spille inn det som ligger der. Du får i gang maskineriet igjen, men du vet aldri. Du kan ikke bare følge et skjema eller en metode. Du er nødt til å prøve å overraske, sa han til Dagsavisen.

Mange låter kommer greit. De lages raskt. I en albumprosess har man en deadline. Når den nærmer seg, lages låter under press.

– Ofte blir de låtene ganske kule da. Alle platene med a-ha har låter som er laget i siste liten. «Scoundrel Days» har «I’ve Been Losing You» og på den første skiva var «The Sun Always Shines on TV» den siste låten vi lagde, sier Waaktaar Savoy.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært