Oxfam: Rike land hindrer medisin til fattige

Rike land motarbeider aktivt FNs arbeid med å gjøre livsviktige medisiner mer tilgjengelig for fattige, mener Oxfam.
Rike land motarbeider aktivt FNs arbeid med å gjøre livsviktige medisiner mer tilgjengelig for fattige, mener Oxfam. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rike land motarbeider FNs arbeid med å gjøre medisiner billigere og mer tilgjengelig for fattige land, hevder hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny rapport skriver Oxfam at FN-innsatsen blir motarbeidet av rike land som USA, Sveits, Tyskland, Storbritannia og Japan.

– Millioner av mennesker blir nektet legemidler på unødvendig og skammelig vis på grunn av de oppblåste prisene til legemiddelindustrien, sier Oxfam-direktør Winnie Byanyima i en pressemelding.

I fjor kom FNs ekspertpanel om legemiddeltilgang med en rekke anbefalinger for hvordan fattige skal få bedre tilgang til medisiner. En av de viktigste var å sette til side patentbeskyttelsen slik at det blir mulig å produsere billigere versjoner av livsviktige legemidler.

Men dette har både rike land under ledelse av USA, legemiddelindustrien og EU-kommisjonen kraftig motsatt seg, ifølge Oxfam, som krever at FN-sjef António Guterres setter saken på dagsordenen i 2018.

Hjelpeorganisasjonen peker på at én av tre verdensborgere mangler tilgang til viktige medisiner, mens 100 millioner mennesker hvert år havner i fattigdom på grunn av store helseutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sør-Afrika koster for eksempel behandling med brystkreftmedisinen Herceptin 38.000 dollar i året, mer enn fem ganger så mye som gjennomsnittsinntekten for husholdningene, mens det er mulig å produsere og selge den samme medisinen for så lite som 245 dollar, ifølge Oxfams tall. Mer enn 3.000 sørafrikanske kvinner dør hvert år av brystkreft.