Meny

Disse bøkene er populære hos barna

Barn over hele landet deltar i lesekampanjen "Sommarles" denne sommeren. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 54 000 barn benytter sommerferien til å lese.

Det er sommerferie, og mange barn landet rundt har et langt avbrekk fra skolehverdagen.

I 2014 ble det startet en lesekampanje kalt «Sommarles» i Vestfold, men fra 2015 av ble det en felles lesekampanje for 300 deltakende kommuner i Norge. Kampanjen er for barn i 1. - 7. klasse.

Målet med kampanjen er å lese så som mulig i løpet av sommermånedene (1. juni - 31. august), og å samle så mye poeng som mulig. Bøkene hentes på ditt lokale bilbotek, og disse registrerer du på din bruker på sommarles.no

Barna som deltar kan både vinne digitalt trofé, og mindre premier som kan hentes på biblioteket. Man kan lese hva som helst av bøker, inkludert lytte til lydbøker for de som ville ønske det.

En liste over hvilke fylker og kommuner som deltar i kampanjen, kan du se her.

Les også:   Barn deler nakenbilder

I år har 54 500 så langt registret seg, og dette er de tre mest populære bøkene for øyeblikket:

Gutta i trehuset med 13 etasjer

Forfatter: Andy Griffiths

Illustrert av: Terry Denton

Oversatt av: Hege Mehren/Fontini forlag
Andy og Terry bor i et trehus. Men det er ikke et vanlig trehus. Det er verdens mest spennende trehus med 13 etasjer, en bowlingbane, et gjennomsiktig svømmebasseng, et hemmelig underjordisk laboratorium, en marshmallowsmaskin som skyter godsaker inn i munnen din hver gang du er sulten.

Livet i trehuset hadde vært perfekt for Andy og Terry hvis ikke de ikke måtte skrive sine neste bok. Det er jo umulig å skrive bøker når man blir distrahert av flyvende katter, gigantiske bananer, vakre havfruer, et sjøuhyre som tror hun er en havfrue, enorme gorillaer og farlige tyggegummibobler.

Les også:  – 8-9 uker uten tilstrekkelig hjelp er veldig lenge for et barn

Amuletten 1: Steinvokteren

Forfatter: Kazu Kibuishi

Oversatt av: Olav Bjørge/Fontini forlag

Faren til Emily dør i en dramatisk bilulykke, og resten av familien overlever bare så vidt. Etter noen år må Emily, moren og lillebroren Navin flytte inn i oldefarens hus på landet for å spare penger.

Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken.

Samtidig beveger noe seg i skyggene i biblioteket, og på kvelden hører de merkelige lyder fra kjelleren. Moren til Emily ber dem vente mens hun forsøker å finne ut hva det er.

Emily hører et skrik. Hun tar med seg lillebroren og går ned, men så løser kjellertrappen seg opp like under dem, og de ramler inn i en annen verden: Alledia.

Amuletten er en utrolig spennende og vakker lettlest-serie. En fortelling om modige barn, merkelige skapninger og kampen mot det onde. Bøker fra serien er kåret til årets beste av svenske lesere to år på rad.

Bukkene Bruse på badeland

Forfatter: Bjørn F. Rørvik

Illustert av: Gry Moursund

Bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien dit ser de et nytt skilt. "Badeland - 200 meter" står det på skiltet. Bukkene synes det høres fristende ut. Og kanskje de slipper unna trollet også.

Badeland er spennende, særlig den lange sklia. Men så kommer trollet.

Fantasifull, humoristisk og ellevill lek i tekst og bilder med et av våre mest kjente eventyr.

Bukkene Bruse på badeland har siden utgivelsen i 2009 opplevd en eventyrlig suksess, og er blitt en av landets største bildeboksuksesser noensinne, trykket i over 110.000 eks. fordelt på 21 opplag (pr. mai 2014).

Les også:    Slik snakker du med barn om terror

Helse og livsstil
Populært