Skogbiolog Trude Myhre: – Skogene som var så viktige for meg er borte

Trude Myhre forteller hvorfor hun elsker skogen.  Foto: Arne Nævra
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbiolog Trude Myhre har kommet fram til at det er skummelt å bli glad i en skog som ikke er vernet som naturreservat, for plutselig blir den hugget ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC elsker tre

Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire det spesielle treet ditt. Bli med i konkurransen og feiringen! Send oss et bilde av ditt tre og du kan vinne en flott premie.

BLI MED I KONKURRANSEN NÅ

– Jeg må innrømme at jeg er glad i all slags skog og føler meg hjemme i skogen uansett hvor i landet jeg er. Skogen er jo min natur, forteller Trude Myhre til ABC Nyheter.

Hun er skogbiolog fra Vestfold og arbeider som rådgiver i WWF Verdens naturfond.

Myhre er med i en ny storslått naturserie på NRK, «Min natur», der åtte personer tar oss med til deres naturtype. Og for skogbiologen er det skogene i Vestfold, der hun kommer fra, som har en helt spesiell plass i hjertet.

Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra
Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra

– Det er fin blandingsskog med mye edelløvtrær i blanding med bartrær. Det gjør at skogen blir veldig variert og fin, nydelig å gå tur i, samtidig som den er levested for utallige arter av alt fra store dyr og fugler til insekter, blomster, mose, sopp og lav, forteller hun før hun fortsetter:

– Jeg var litt nervøs for å ta med filmskaperne Arne Nævra og Torgeir Beck Lande til Vestfold fordi de har sett så mye vakker natur og mange har nok oversett Vestfold-skogene i naturvernsammenheng. Men nervøs hadde jeg ikke trengt å være, de elsket det og syntes det var utrolig vakkert!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Artene vi har mistet fra norsk natur

Barndommens skogseventyr

Trude Myhre forteller at hun gjennom arbeidet med programmet, har forstått at opplevelsen av at skogene der hun lekte og gikk tur som barn ble hogd ned, har gjort stort inntrykk.

– En gammel skogsverner sa til meg en gang at «Du må aldri bli glad i en skog som ikke er vernet», og det har han dessverre helt rett i. Skogene som var så viktige for meg er borte, derfor tok jeg med filmskaperne til to nydelige skogområder som er vernet og trygge for all evighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I programmet tar du seerne med deg til Brånakollane naturreservat i Vestfold. Hvorfor akkurat dette stedet?

– Brånakollane er et vanvittig vakkert skogområde. Å komme inn der fra hogstflata utenfor er som å gå gjennom skapet og komme ut i Narnia, svarer Myhre.

Naturreservatet i Andebu betyr også mye for Trude personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søsteren min kartla det i masteroppgaven sin og skogeieren Gunnar Gallis vernet det gjennom frivillig vern for noen år siden. Det er også der vi gikk de siste skogturene med min far før han døde, så den skogen er et fint sted å minnes han også.

Les også: Les mer om Trude Myhres favoritt-tre

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Eika får nytt liv i hekkesesongen

Et trygt hjem

Sammen med Torgeir Beck Lande, er det naturfilmskaperen Arne Nævra som står bak «Min natur». I serien serverer de oss smellvakre landskaper og gode dyrehistorier fra både fjellet, skogen, kysten og Svalbard. Samtidig stilles det spørsmål om truslene vi må ta tak i, og hva har vi igjen av den norske villmarken.

– Siden jeg har laget naturfilm i en mannsalder, har jeg selvsagt vært i alle de naturtypene vi har med i serien. Men det er noe med skogen. Skogen er nok min favorittnatur – som det er for Trude. For meg er skogen et slags trygt hjem. Med massevis av varierte dyrearter. Det er lunere enn på fjellet, mindre vind der inne – og det finnes ved til bålet, sier Nævra til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller helst elsker han skogstjernet, med den variasjonen og den mystikken tjernet gir når man overnatter ute.

– Også fjellskogen da. Den noe åpne furuskogen, med gamle kjemper som står der som levende skulpturer og åpne historiebøker. Herlig natur å vandre i også.

Les også: En kjempe har falt

De vakre områdene innsnevres

Når «Min natur» er ferdig vist på NRK, håper Arne Nævra seerne sitter igjen med inntrykket at vi slett ikke lenger har ubegrenset urørt natur i Norge.

– Det er fortsatt vakre naturområder igjen i Norge, og mye er intakt. Men det innsnevres fort. De inngrepsfrie områdene forsvinner i faretruende tempo på grunn av ulike nedbygginger og utbygginger. Derfor haster det, forteller han til ABC Nyheter.

Nævra håper samtidig de åtte utvalgte personene de har hatt med i serien, har klart å gi et smittende engasjement for norsk natur og gitt troverdige opplevelser, synspunkter og advarsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke minst når vi tenker på klimaendringene som bakteppe. Jeg håper inderlig at folk vil bry seg ørlite grann mer om både norsk natur og klodens framtid.

Les også: Nye rekorder i hogst og verning av skog

Paradoksale Norge

Norge har forpliktet seg internasjonalt gjennom FNs biokonvensjon til å bevare minst sytten prosent av skogene våre. Til nå har miljøminister Vidar Helgesen kun vernet tre prosent av den norske skogen, mens Stortinget har vedtatt å verne ti prosent.

Trude Myhre er bekymret for fremtiden til norsk skog. Hun forteller at folk fra andre land blir overrasket når de må fortelle at Norge ikke har vernet mer av egen natur når, samtidig som vi setter strenge krav til fattige land som Liberia om å verne 20 prosent av deres regnskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens miljødepartementets skogvernbudsjett er altfor lite til å kunne nå Stortingets mål om å verne ti prosent av skogen, har landbruksminister Jon Georg Dale masse penger til å subsidiere hogst og skogsbilveier inn i de siste gammelskogene som burde vært vernet som reservat. Det er så paradoksalt at det vanskelig å tro at det er sant, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er så lite gammelskog igjen at alt må vernes for å redde de utrydningstruede artene og oppfylle internasjonale forpliktelser. Mens skogbruket slår sin egen hogstrekord hvert år, må skogeiere som ønsker å verne frivillig stå i kø fordi det er så lite penger på budsjettet.

Les også: Ber myndighetene punge ut for å stoppe hogst i verneverdig område

(Saken fortsetter under)

VIDEO: – Dette er min katedral

«Alt godt starter med en tur ut»

I en tid der det kan føles som om man har konstant dårlig tid og skal rekke over et omfattende daglig program, kan det være godt for mange å ta turen ut i skogen for å senke skuldrene og finne ro. Trude Myhre har inntrykk av at veldig mange bruker skogen aktivt til å gå tur og plukke bær og sopp.

– Skogen engasjerer og jeg tror de aller fleste har en historie som meg med skogen som forsvant og en sorg for at den ble borte. Sånne opplevelser engasjerer veldig. Og derfor er det så frustrerende at vi ikke har meldeplikt på hogst i Norge, skogeierne kan hogge når de vil – de trenger ikke søke først. Dermed er ikke ødeleggelse av skog en demokratisk prosess der vi i samfunnet kan komme med innspill eller klage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg får nesten daglig henvendelser fra folk med bilder av fin skog og fine gamle trær, folk som er frustrert over flatehogst og folk som lurer på hvordan de kan bidra – så jeg tror absolutt at folk er engasjert i skog, sier Myhre.

Den engasjerte skogsbiologen råder leserne til å sette av tid til en skogstur kommende helg.

– For meg er skogen det stedet jeg henter meg inn og kan lade opp batteriene i en ellers så stressa hverdag. Jeg pleier ofte å si at «Alt godt starter med en tur ut», kanskje det funker for de fleste andre også? Om man er opptatt av artene som lever i skogen kan det være lurt å oppsøke områder som allerede er vernet som reservat, ellers kan det fort bli stressende på skogtur også, i tilfelle det er en flatehogst som møter deg der det før var fin skog.

Episode 3 av «Min natur» vises på NRK1 i kveld 21:30. Hele serien ligger tilgjengelig på nrk.no i tre måneder fra visningsdato.

Les også:

Skogeier avviser frivillig vern av skogen
Fant nye truede arter i skogen som skal hugges
Krødsherad kommune nekter å stoppe hogst i verneverdig skog