Gro Harlem Brundtland om sønnens selvmord:

– Det er virkelig et sjokk i livet. Og den sorgen varer evig.

Foto: Jacques Brinon / AP

En septemberdag i 1992 fikk Gro Harlem Brundtland (77) den verste beskjeden en mor kan få. Hennes yngste sønn (25) hadde tatt sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er først nå jeg kan snakke om det uten å bryte sammen, selv om jeg kjenner det kom noe i stemmen min nå også, forteller hun i et intervju med VG.

Gro Harlem Brundtland preget norsk politikk i en årrekke. Hun var statsminister i tre perioder, i 1981, fra 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996.

Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister og den første kvinnelige lederen i Arbeiderpartiet.

Det var under den siste perioden som statsminister at den personlige tragedien inntraff og sorgen overskygget alt annet.

Les også: Gro Harlem Brundtland (77) sliter med helsa

Gro Harlem Brundtland: Slik blir det når kvinner styrer verden

– Kan aldri bli erstattet

– Sorg er en del av livet for de fleste av oss, men tapet av et barn er forferdelig. Det blir aldri erstattet. Det er bare tid og at man snakker om det og er åpen om det med sine nærmeste, som kan lindre det, forteller hun til VG.

Etter selvmordet sa hun fra seg vervet som leder for Arbeiderpartiet, men hun fortsatte som statsminister. Likevel slapp sorgen aldri taket.

Les også: Gro synes synd på politikerne

– Et sjokk i livet

– Det er virkelig et sjokk i livet. Og den sorgen varer evig. I 15–20 år etter at Jørgen døde, fikk jeg emosjonelle reaksjoner, sier Gro Harlem Brundtland.

Både hun og ektemannen Arne Olav har stilt seg spørsmålet om de kunne ha gjort noe for å hindre selvmordet.

– Når noen blir rammet av en sykdom og situasjoner, slik som Jørgen ble, er risikoen større. Det er ikke alltid at foreldre eller venner kan hindre at noe som dette skjer, sier 77-åringen til VG.

Les også: Her er Gro Harlem Brundtlands klimaoppskrift

– Jeg kan ikke gå ut om dagen

For tre år siden flyttet den tidligere WHO-lederen hjem til Norge etter flere år i Frankrike. Hun har selv fått kjenne på kroppen hva sykdom kan gjøre med livskvaliteten.

I 2002 ble hun kreftoperert, men ble friskmeldt året etter. I dag sliter hun med lysømfintlighet og holder seg mest innendørs.

– Jeg har fått et problem med overfølsomhet for lys. Jeg kan altså ikke gå ut om dagen eller kjøre bil i noen særlig grad. Tidligere har jeg hatt problemer med elektromagnetikk fordi jeg er overfølsom mot den type bølger som finnes i telefoner, radioer og slikt, fortalte hun i et intervju med Dagbladet i januar.

Les også: Gro Harlem Brundtland: Slik blir det når kvinner styrer verden

Gro: – Hardere klima mellom H og Ap før

Personvernpolicy