Aksjon mot fremovervendt bæring: Derfor skal du ikke bære barnet slik

<p>Bradley Cooper, Zach Galifianakis, og Ed Helms spiller i filmen Hangover.</p>
Bradley Cooper, Zach Galifianakis, og Ed Helms spiller i filmen Hangover. Foto: Warner Bros. Ent.

Lege: Hvordan tror du det føles å henge slik? Nå foregår en kampanje for å fremme riktig bæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det foregår en hemmelig og noe uformell geriljakampanje mot dårlig bærekultur.

Du har kanskje ikke lagt merke til det?

Det du sikkert har sett derimot er alle som bærer på måter som faktisk er ikke ergonomisk riktig eller i verste fall direkte skadelig for barnet.

Zach Galifianakis med en baby i bæreselen Baby Bjørn med ansiktet vendt utover i filmen The Hangover er et godt eksempel på det.

Marita Irene Børresen har knipset den originale versjonen. Her ser man at det er hverken støtte fra kne til kne, ingen M- eller C-form. Foto: Marita Irene Børresen
Marita Irene Børresen har knipset den originale versjonen. Her ser man at det er hverken støtte fra kne til kne, ingen M- eller C-form. Foto: Marita Irene Børresen

Og det er ikke det eneste stedet. I vinter kom Hennes & Mauritz med et lite kosedyr. Det er en løve som bærer en kanin i en slags bære-trøye. Men den lille kaninen er også vendt utover. Så over hele landet har bæreentusiaster snudd de små kaninene innover og over i en mer ergonomisk riktig bærestilling.

– Jeg snudde den fordi at fremovervendt bæring er så synlig. Det er liksom det man ser overalt og det synes jeg er dumt. Mange søker ikke info annet enn det de får «servert» og da blir det slik de bærer... Om det var mest vanlig å se innovervendt bæring så ville det kanskje blitt annerledes? sier bæreentusiast Camilla Samsing.

Hun får støtte fra de andre i vanlige mammaer og pappaer som er medlemmer av Facebook-gruppa Norsk Bæregruppe. Her deles det bilder av bæresjal og ikke minst gis det råd til de som er nye i bære-gamet.

Det er de som har gått til det skrittet å snu den lille kaninen, slik at den er vendt med ansiktet inn mot bæreren.

Over hele Norge snus den lille kaninen innover:

Nina Veslund har tatt seg av å snu kaninen på Trondheim Torg. Foto: Nina Veslund

– Akkurat som med vognbruk, så har babyene godt av å kunne se på sin voksne og bruke den voksnes reaksjoner som målestokk på omverdenen. Og den voksne har godt av å kunne ha direkte tilgang på babyens ansikt for å lese babyen. Det er vanskelig når man ikke har øyekontakt, forklarer bæreentusiast Trine Sørensen.

Les også: Derfor ler babyer hysterisk av papir

– De så rart på meg

Noen tar det ett skritt lenger. Her har den lille kaninen fått komme over i et skikkelig sjal. Foto: Cathrine Wennberg
Noen tar det ett skritt lenger. Her har den lille kaninen fått komme over i et skikkelig sjal. Foto: Cathrine Wennberg

En annen av bæreentusiastene, Mari Petersen Renna, forteller til ABC Nyheter at hun sto og snudde et par av bamsebabyene «riktig vei» sist hun var på H&M. Men så begynte en av de ansatte å se rart på henne.

Hos H&M Norge er de i utgangspunktet positive til denne lille kampanjen.

–Vi er alltid glade for innspill og setter pris på engasjement rundt produktene våre, sier Kristine Fjeld, PR- og Kommunikasjonssjef for H&M Norge, til ABC Nyheter.

– Derfor er det jo også flott at den lille bamsen kan snus av de som ønsker det, legger hun til.

– Øyekontakt!

Men bæreentusiastene får støtte fra flere fagfolk.

Seniorprofessor i medisin ved Karolinska Universitetssjukhuset, Hugo Lagercrantz, har skrevet flere bøker om barns språkutvikling og han er helt enig.

– Det beste er om barnet kan ha øyekontakt med forelderen, noe som kan være vanskelig når barnet bæres i bæresjal, men det er bedre enn en sportsvogn som er vendt framover, sier han til ABC Nyheter.

Når barnet begynner å bli større og vil se mer er det bedre for både barn og den som bærer å flytte barnet over på ryggen, slik bæreløven her illustrerer. Foto: Sara Olaussen
Når barnet begynner å bli større og vil se mer er det bedre for både barn og den som bærer å flytte barnet over på ryggen, slik bæreløven her illustrerer. Foto: Sara Olaussen

– Jo mer du snakker direkte med barna, jo bedre. Det fremmer språkutviklingen i det lange løp, understreker han.

– Hvordan tror du det føles å henge slik?

Også i Danmark har debatten rast. Birgitte Vange, Overlege i Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland skrev i 2010 et innlegg i avisen Berlingske der hun sier at bæreseleprodusentene fører små barns foreldre på villspor når de lager bæreseler der barna skal vendes forover. Innlegget har fått nytt liv på Facebook i sommer.

– Hvordan i all verden de finner ut at små barn har godt av å henge slik, «så snart de kan holde hodet selv», som det står i en bruksanvisning? spør hun.

Hun mener fortsatt det samme i dag.

– Jeg mener at de burde la være å anbefale fremovervendt bæring, sier hun til ABC Nyheter.

Og peker på at det hele skyldes en feiloppfatning om at barn må «stimuleres», mens de i realiteten kan bli stresset av for mange inntrykk. Hun mener at dersom man skal transportere barn ut i den store verden bør de ha muligheten til å skjerme seg mot inntrykkene og ha muligheten for å få øyekontakt med den som bærer.

– Hvordan tror du forresten det føles å henge utover med magen frem og ingenting å gripe tak i? spør hun.

Tre vanlige feil

Kiropraktor Therese Aarsæther er lidenskapelig opptatt av bæring og får ofte spørsmål om bæring fra foreldre ved Ullevål Kiropraktorklinikk.

– Det er tre vanlige feil som går igjen blant foreldre som spør meg om bæreråd i klinikken. Den første feilen er å ikke spre sjalpassene godt nok slik at barnet har full støtte fra knehase til knehase. Den andre er manglende «M-stilling» (knærne høyere enn bekkenet) og den tredje feilen er manglende C-kurve (krumming) i ryggen hos de minste, forteller hun.

Se illustrasjonene her for en forklaring om hva hun snakker om:

En visuell guide til riktig bæring: 1. Sjalet gir støtte fra kne til kne. 2. Knærne er høyere enn rompa og former en M sett forfra. 3. Bekkenet er vippet inn og ryggen til bærebarnet former en C sett fra siden. Etter hvert som barnet blir større blir dette mindre utpreget. Foto: Baby-Boo USA
En visuell guide til riktig bæring: 1. Sjalet gir støtte fra kne til kne. 2. Knærne er høyere enn rompa og former en M sett forfra. 3. Bekkenet er vippet inn og ryggen til bærebarnet former en C sett fra siden. Etter hvert som barnet blir større blir dette mindre utpreget. Foto: Baby-Boo USA

Hun mener det er synd at det er mange som ikke er klar over at fremovervendt bæring på mage ikke er optimalt for hverken bærer eller baby.

– Fremovervent bæring gir ofte ryggplager hos den som bærer. Noe som kan gi et negativt inntrykk av bæring i sjal og sele, da det oppleves som «tungt, vondt og slitsomt» å bære.

Hun peker på at hos barn med udiagnostisert hoftedysplasi eller umodne hofteledd kan slik bæring føre til en forverring av tilstanden.

– Ergonomisk bæring bidra til riktig hoftestilling og forebygging av hofteleddsdysplasi, mener hun.

Også bæreentusiast og naprapat Eline Sagen påpeker at riktig bæring er en veldig fin måte å få nærhet, trygghet og skape en god tilknytning på.

– Det er egentlig litt tragisk at BabyBjörn har blitt et merkenavn som har etablert seg så sterkt hva gjelder bæring, for dårligere bæretøy får man omtrent ikke! Og at det som oftest blir markedsført med forovervendt bæring gjør at folk tror at det er slik det skal være. Jeg er kanskje litt bastant nå, men jeg mener at det ikke finnes en eneste grunn til at man skal bæret barnet sitt fremovervendt, hverken i sele eller uten, mener hun.

Kommer helt an på barnet

Leder av Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi, Kristin Snøan, vil ikke være med på at forovervendt bæring er skadelig for barnet.

– Det viktigste for barnets utvikling er at de får variasjon i løpet av dagen. De skal ligge på magen, på ryggen, gjerne bæres, sitte på fanget, sier hun.

Hun ønsker heller ikke være med på å lage strikte regler for foreldre. Hun ser mange foreldre som er nesten sykt opptatt av å hele tiden gjøre det som er best for barna. De som lurer på om det vil skade babyen å sitte i bilsetet fra Oslo til Trondheim for eksempel.

– Nyfødte skal bæres med mage mot mage, sier hun.

– Og så må man se an utviklingen til barnet, både den motoriske og ellers.

Poenget hennes er at hvert barn er forskjellig.

– Det er stor forskjell på et robust, nysgjerrig barn som bearbeider inntrykk godt og et prematurt og sårbart barn. Noen kan ha en genetisk sårbarhet eller hatt en hard start på livet med en vanskelig fødsel, for eksempel.

Hun mener det viktigste er at den som bærer hele tiden følger med på barnet.

Feil bæring kan være livsfarlig...

Da Det amerikanske rådet for forbrukersikkerhet gjennomførte en utredning av bæreslynger fant de 122 tilfeller over 9 år.

– Det inkluderer 16 dødsfall, sa lederen Robert S. Adler under presentasjonen.

Over halvparten av disse kom som en følge av at barnet ble båret i feil posisjon:

Eksempler på hvordan barn ikke skal bæres. Bildet er hentet fra den amerikanske utredningen av bæreslynger. Foto: Skjermdump
Eksempler på hvordan barn ikke skal bæres. Bildet er hentet fra den amerikanske utredningen av bæreslynger. Foto: Skjermdump

Det var også den vanligste årsaken til skader. Feil stilling ga 31 ulykker, inkludert en baby som fikk permanent hjerneskade og 9 dødsfall. De fleste av dødsfallene var da altså som følge av at ikke får nok luft og kveldes.

– Den vanligste dødsårsaken er kvelning, nærmere bestemt det som heter leiebetinget kvelning, forteller Adler.

Hos Dødsårsakregisteret har de gått igjennom dødsfallene for barn under fem år siden 1996, men har ikke funnet noen dødsfall som skal ha skjedd i forbindelse med bæring.

I Norge har det heller ikke kommet noen klager til Forbrukerrådet, hverken på sjal, slynger eller kjente bæreseler.

– Dersom det betyr at folk er fornøyde og ikke bare har glemt å klage til oss, så er det bra, mener Ann Hege Skogly, Senior kommunikasjonsrådgiver, til ABC Nyheter.

... men det er lett å bære rett

Therese Aarsæther har laget en oversikt over fordelene med bæring fra ett kiropraktor-ståsted.

For nysgjerrige barn som ikke lenger er fornøyd med å sitte mage mot mage finnes det andre alternativ.

– En god løsning kan være å heller bære på hoften eller på ryggen når babyen har god nok nakkekontroll til dette. Det er et mye bedre alternativ enn fremovervent bæring. Samtidig gir dette barnet mulighet til å få sett mer rundt seg uten at det går på kompromiss av ergonomisk bærestilling, sier kiropraktor Therese Aarsæther.

Og dette er fysioterapeut Kristin Snøan enig i.

– Selv om det kan være litt vanskelig å følge med på alle barnets signaler når det sitter på ryggen også, så er det helt klart bedre for den som bærer å ha barnet der. Vi er sterkere i ryggen og da får man vekten fordelt på bekkengrinda, forklarer hun.

Fem råd som gjør bæringen trygg:

  1. STRAMT: Barnet skal sitte tett inntil deg. Det skal ikke sige ned i bæretøyet.
  2. SE: Du skal alltid kunne se barnets ansikt. Du skal ikke måtte flytte noe av bærestoffet for å se ansiktet.
  3. SUSS: Toppen av hodet til barnet skal være på høyde med kragebeinet ditt. Du skal bære nær nok til å lett kunne kysse hodet.
  4. PUSS: Barnet skal aldri være i en stilling der haken blir presset ned mot brystet. (Se bildene av slyngebæringen slik det ikke skal gjøres lenger oppe i saken.) Du kan teste ved å se om du får to fingre mellom hake og bryst.
  5. C: Ryggen skal ha støtte slik at barnet blir sittende i en naturlig krum stilling.
Foto: Babywearing International


Få hjelp:

Norsk Bæregruppe på Facebook

Oslo Sling Library tilbyr både leie av bæretøy, workshops og konsultasjon

Bæreglede selger bæretøy, men hjelper gjerne også

Bæreinstruksjoner for vevd sjal på YouTube: Wrap you in love

Bæreinstruksjoner for elastisk sjal på YouTube: Wrapping Rachel

Personvernpolicy