Studie viser hvordan stress kan skade hjertet

SKUMMELT: Stress er ikke bra for kroppen. En ny studie viser at det også kan påvirke hjertehelsen.
SKUMMELT: Stress er ikke bra for kroppen. En ny studie viser at det også kan påvirke hjertehelsen. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere kan ha avdekket en biologisk forklaring på hvorfor stress er skadelig for hjertet. – Banebrytende, mener flere eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger og forskere har lenge vært klar over at stress påvirker hjertehelsen, men nøyaktig hvordan dette skjer har vært et lite mysterium. Helt til nå.

En ny studie som først ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet viser at økt aktivitet i amygdala, et område i hjernen som forbindes med stress og frykt, kan forutsi risiko for hjertesykdom og slag.

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Det er forskere fra Massachusetts General Hospital i USA som står bak studien.

Stress påvirket blodårene

Studien viser at stress får amygdala til å sende signaler til benmargen om å produsere flere hvite blodceller. Dette kan føre til trange og betente blodårer, som igjen gir økt risiko for hjertesykdom.

– Dette viser at det å redusere stressnivået potensielt kan gi flere fordeler utover en økt følelse av psykisk velvære, sier Ahmed Tawakol, hovedforfatter av studien, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne fulgte en gruppe på 293 pasienter i tre år og syv måneder. Deltagernes helse ble nøye undersøkt ved hjelp av PET- og CT-scanninger av hjernen. I tillegg målte legene milt- og benmargsaktivitet, samt om det var betennelse i blodårene hos deltagerne.

Les også: – Det er ikke få som har fått sitt første hjerteinfarkt etter snømåking

Større risiko for hjertesykdom

I løpet av studien ble 22 pasienter rammet av hjerte- og karsykdom, inkludert hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag og trange blodårer.

– Studien viser at de som hadde høyere aktivitet i amygdala, hadde en større risiko for å utvikle hjertesykdom. De utviklet også hjerteproblemer tidligere enn de med lav aktivitet i amygdala, sier Tawakhol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier til CNN at studien er for liten til å bevise at det er en klar sammenheng mellom økt aktivitet i amygdala og risiko for hjertesykdom, selv om den er statistisk signifikant. Han påpeker også at det er nødvendig å gjøre nye studier med flere deltagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere

Behov for mer forskning

Thomas Karmack er professor i psykologi og psykiatri ved Univiersity of Pittsburg. Han har skrevet flere bøker om psykisk stress og hjertesykdom, men han var ikke involvert i studien.

– Jeg vil si at funnene er lovende, men det er behov for å gjenskape de i nye studier. Det er ganske unikt og interessant å måle hjerneaktivitet for å forutsi kardiovaskulære hendelser, sier han til CNN.

Karmack legger til at han er usikker på om det å måle hjerneaktivitet gir et godt bilde av stressnivået til en person. Professoren påpeker også at det har vært mye debatt i forskningsmiljøene om hvordan man kan måle stress på en nøyaktig måte.

Izle Bot, seniorforsker ved Leiden University i Nederland mener funnene er spennende:

– Dataene viser at kronisk stress er en klar risikofaktor for hjertesykdom, sier hun til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

– Kropp og sjel henger sammen

Professor emeritus ved University of California, Joel Dimsdale, omtaler studien som banebrytende overfor CNN:

– Kosthold, fysisk aktivitet og gener spiller en stor rolle når det gjelder hjertesykdom. Denne studien viser også at hvordan hjernen oppfatter stress er knyttet til risiko for å utvikle hjertesykdom, sier han til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han får støtte fra Dan Atar, professor i kardiologi ved UiO:

– Vi sier jo alltid at kropp og sjel henger sammen, men vi har aldri før hatt en innsikt i disse mekanismene. Nå har forskerne faktisk funnet det, sier han til NRK.

Forskerne fra Massachusetts General Hospital i USA gjennomførte også en sub-studie med 13 deltagere som hadde en historie med post-traumatisk stressyndrom. Disse deltagerne ble testet separat.

– De som rapporterte om høyest stressnivå hadde også høy aktivitet i amygdala, samt flere tegn på betennelse i blodårene.

Les også:

Forskning: – Trening reduserer angst og depresjon hos kolspasienter

Alt du trenger å vite om behandling av hjerteinfarkt

Så lite kulde tåler ungene