Slik får du bort vanskelige flekker

INGEN KRISE: Slapp av, det er mulig å få vekk de fleste flekkene.
INGEN KRISE: Slapp av, det er mulig å få vekk de fleste flekkene. Foto: Coloubox

Rødvin, blod eller blåbær? Slik får du bort merker på tøyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten favoritt-toppen har fått sjenerende flekker av rødvin over seg eller om god-buksa bærer preg av blåbærslang, føles det ergerlig å skrubbe i evigheter uten å komme seg noen vei. Enkelte flekke er rett og slett mer krevende enn andre. Særlig om plagget er vanskelig å rengjøre.

- Det er noen typer stoff som er vanskeligere å få bort flekker fra enn andre. Stoffer som ikke tåler bleking så godt er vanskelig, så hvit bomull er for eksempel enklest, forteller Ingun Grimstad Klepp.

Sjekk vaskelappen

Hun er forfatter og forskningsleder på Statens senter for forbruksforskning, og forståelsen for hvordan klær fungerer i samspillet mellom mennesker har vært tema for hennes forskning.

- Lin, silke og bomull vil ikke tåle bleking i form av klorin. Det kan også gjelde andre type plagg, så man må se på vaskelappen for sikkerhetsskyld, legger Malin Skaar, customer service manager for Lilleborg, til.

Alle klær som selges i Norge, skal være merket med vedlikeholdsmerking og fibermerking. Disse gir viktige opplysninger også i forhold til fjellfjerning.

- Om du er usikker på om stoffet og fargen tåler flekkfjerningsmiddelet, kan det være lurt å prøve først på et lite synlig sted, som for eksempel under ermet eller på en innvendig søm, råder Grimstad Klepp.

Det viktigste av alt

- Det viktigste når en skal fjerne flekker på klærne, er å gjøre det fort. Det vil si før du vasker det - selv om det selvsagt er mer fristende å tenke at det går bra om du bare vasker plagget, sier Grimstad Klepp.

Ingrun Grimstad Klepp har skrevet i "Det store norske leksikon" om nettopp flekkfjerning. Der gir hun følgende tips til fremgangsmåter man kan forsøke seg på:

1: Rennende vann fra springen

Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler. Denne metoden kan fjerne en rekke flekker alene, eller i kombinasjon med flekkfjerningsmidler. Tre plagget på en kran slik at hullet for vannstrålen kommer direkte mot flekken, men på andre siden av stoffet. Flekken skal med andre ord ut den veien den kom på. Sett så på vannet og la det spyle gjennom flekken. Velg varmt vann til fettholdige flekker, og kaldt vann til flekker med proteiner. Dersom det benyttes flekkfjerningsmidler, påføres disse før man dusjer gjennom med vann. Metoden er godt egnet til å kombinere med bruk av oppvaskmiddel, flytende vaskemiddel og lignende som flekkfjerningsmidler.

2: Faste flekker

Enkelte flekker ligger utenpå stoffet. Bruk da spatel eller kniv, og skap forsiktig av alt som er løst. Sug opp så mye som mulig av flekken i et trekkpapir fuktet med rensemiddel. Skal det brukes "smøremiddel" drypper du det på flekken. Når smøremiddelet er skittent, skraper du det av og tar på på nytt. Når flekken er fjernet, skylles eller vaskes smøremiddelet godt ut. Enkelte flekker, som stearin og tyggegummi, blir lettere å skrape av når de er kalde. I så fall kan du prøve å legge plagget i fryseren.

3: Løsemidler

Stoffet legges enkelt på et fast, absorberende underlag med flekken mot underlaget. Rensemiddelet som skal brukes, helles opp i en ren og tørr skål. Skal det brukes løsninger av faste stoffer, må disse være helt løst før man begynner. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, og vri. Fukt flekken fra kanten, og mot midten. Flytt tøyet etter hvert som flekken trekker seg inn i underlaget. Gni lett på tynne stoffer; tykke stoffer tåler og trenger hardere behandling dersom de ikke er for løse. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes. Legg stoffet på tørt, absorberende underlag igjen, og trykk det hardt mot underlaget med en klut, vatt eller lignende. Løsemidler som fordamper lett, kan deretter fjernes ved hjelp av varmen fra hånden. Sitter det igjen rester av flekken, kan man fukte hele skjolden med flekkfjerningsmiddelet og dekke med potetmel eller magnesia. La pulveret ligge til neste dag og børst det så bort. Det kan oppstå skjolder dersom tøyet ikke var rent, eller at rensemiddelet har tatt fargen.

4: Bollemetoden

Om det skal benyttes en væske som bleker eller løser opp flekken, kan denne metoden brukes. Ha blandingen du skal bruke i en bolle. Lag en spiss eller tupp av plagget og legg denne ned i bollen mens resten av plagget ligger tørt ved siden av eller over bollen. Løsningen vil dermed bare væte flekken, og ikke hele plagget. Dersom det er ønskelig å helle løsningen gjennom plagget, kan du bruke en bolle og helle samme løsning gjennom flekken flere ganger. Husk at en del midler for bleking, som for eksempel klor, er uønsket av miljøhensyn og at det derfor er viktig å bruke minst mulig.

5: Ny farge

Enkelte flekker er lysere enn stoffet de er på. Lyse skjolder kan også oppstå som resultat av fjerning av andre flekker. Lyse flekker "fjernes" lett gjennom å prikke inn permanent tusj i en lignende farge. Velg en litt dypere tone enn plaget, om du har mulighet til det. Om du ikke har tilgang på riktig farget tusj, bruk flere og prikk dem med alle jevnt utover overflaten. Dersom plagget opprinnelig er mønstret er det også mulig å gjenskape mønsteret ved hjelp av en tusj.

6: Kamuflering

Dersom du ikke klarer å fjerne flekken, kan du gjøre den mer akseptabel gjennom å la den inngå i en dekorasjon av plagget, eller ved å lappe flekken som om den var et hull. Dekorasjoner kan utformes som broderier, applikasjoner, eller gjennom å sy på perler, ferdige merker og lignende.

Nedenfor finner du flere av Ingun Grimstad Klepps tips til konkrete flekker (Eksterne lenker):

Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Personvernpolicy