– Barn med kjipe foreldre drikker mindre

Barn med «kjipe» foreldre drikker mindre, mener alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix: Kyrre Lien
Barn med «kjipe» foreldre drikker mindre, mener alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix: Kyrre Lien

En av to tenåringer har foreldre som ikke setter alkoholgrenser. – Norske tenåringsforeldre må tørre å bli kjipere, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da får de barn som drikker mindre, slår hun fast.

En ny undersøkelse viser at bare halvparten av norske tenåringsforeldre har klare regler for barna sine når det kommer til alkohol.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse, sier i tillegg 15 prosent at de har latt tenåringen smake alkohol hjemme.

Les også: Tvillingstudie: Alkohol har ikke positiv helseeffekt

Seiglivet myte

– Ungdom som får smake hjemme, eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende, sier Randen i en pressemelding.

Hun mener det er en seiglivet myte at voksne kan «lære» barna å drikke moderat og ha et «avslappet forhold» til alkohol.

– Dessverre er det slik at ungdom under 18 som får alkohol hjemme, kun lærer å drikke alkohol, sier Randen.

Sonja Mellingen, som er psykologspesialist ved KoRus Bergen, er enig i at tydelige foreldre med tydelige grenser får ungdommer som drikker mindre enn dem som har ettergivende foreldre.

Les også: Dette gjør alkohol med kvinnekroppen

Mer utsatt for ulykker

– Det å drikke alkohol gjør ungdommer under 18 mer utsatt for farer og ulykker fordi man vurderer risiko dårligere når man er full. Man kan også miste hemninger i forhold til andre og gjøre ting mot andre man kan angre på i ettertid. Fulle ungdommer er rett og slett svært sårbare, sier hun.

Randen peker på at mediene stadig har oppslag om «generasjon perfeksjon» som verken drikker eller røyker.

Hun mener imidlertid at det er farlig hvis det får dagens tenåringsforeldre til å lene seg tilbake.

– Det er klart det finnes gode nyheter. En del av dagens ungdom drikker mindre og debuterer senere enn tidligere. De hører også mer på foreldrene sine enn det vi voksne gjorde da vi var unge, sier hun.

Til tross for en positiv trend er det fortsatt mange negative hendelser knyttet til ungdomsfylla.

– Det er ikke slik at norske tenåringer har sluttet å drikke. Derfor kan ikke vi foreldre slappe av og tro at det skal gå bra av seg selv, understreker Randen.

Les også:

– Syntetisk alkohol kan sette punktum for bakrus

Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

Alkohol kan føra til minst sju kreftformer

Personvernpolicy