Meny

Det viktigste i jula er kos, mat og familie

Nordmenns drømmejul har lite med den kristne tro å gjøre, viser undersøkelse Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når drømmejula skal defineres, sier ni av ti at samvær med familie er viktig, åtte av ti vil ha god mat og to av tre vil slappe av. Juleevangeliet og å gå i kirken kommer langt ned på listen.

Bare én av seks, eller 14 prosent, syns juleevangeliet og kirkebesøk er viktig i jula. Det framgår av en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av DNB.

Sånn er drømmejula

* Å være sammen med familien er viktig for 87 prosent av oss, mens 80 prosent krysser av for god mat, 67 prosent vil ha avslapning og 52 prosent vil ha juletre og pynting til jul.

* Blant andre tradisjoner er 42 prosent glad i familieselskaper, mens 36 prosent vil ha film og TV-titting i jula

* En av tre nevner julesanger, gaver og å lese bøker som noe de vil ha i høytiden, mens bare 14 og 15 prosent svarer juleevangeliet og å gå i kirken.

* Kvinner, folk med inntekt over 800.000 kroner i året, barnefamilier, ungdom, unge voksne og Oslo-beboere krysser av for flest elementer de vil ha med i jula.

* Eldre og menn er klart minst opptatt av juleting.

* Familieselskapene står sterkere på Vestlandet enn ellers i landet, mens fest med venner er mer populært i Nord-Norge og Oslo enn andre steder.

* Folk i alderen 18 til 29 år, Oslo-beboere og de med lavest inntekt er mye mer opptatt av vennefester enn andre.

* Det er veldig få som ikke er opptatt av noe i jula, bare 1 prosent.

(Kilde: Ipsos-undersøkelse for DNB) (©NTB)

– De fleste av oss forbinder julen med omtanke for andre, tradisjoner, stemning, ro, familietid og glade barn. Så fort det blir mørkere ute begynner vi å glede oss til jul. Vi ser for oss en hyggelig og rolig førjulstid med kakao og pepperkakebaking, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Generelt er folk flest veldig opptatt av dette, men hvor opptatt vi er av juleelementene, varierer med kjønn, sivil status og økonomi, og ikke minst alder.

Les også:   Flere menn enn kvinner ønsker seg dingser til jul

De nye eldre

Bare 16 prosent av eldre over 60 år sier at film og TV er viktig i jula, og 42 prosent vil slappe av. For befolkningen totalt er film og TV viktig for 36 prosent, mens 67 prosent vil slappe av:

– Det overrasker ikke så mye, siden de fleste eldre har god tid og kan gjøre slikt ellers også, sier sjefredaktør Anne Marit Hjelme i «Vi over 60».

Også når det gjelder julepynting, gaver, familieselskaper og mat er eldre gjennomgående mindre interessert enn andre. Samtidig er rundt 20 prosent veldig opptatt av juleevangeliet og å gå i kirken, mens hele 38 prosent vil lese bøker i jula, mye høyere tall enn for andre.

– Mange opplever nok de store familieselskapene som masete, noen blir fort trøtte, og andre er litt ferdige med den tradisjonelle norske feiringen. Vi ser en økende tendens til at mange velger å reise bort, vårt ferieanlegg i Spania er helt fullt over jula, både par, venner og single.

Les også:  Blir dette årets julegave-hit?

– Blant de eldste eldre er det heller ikke så rart at de ikke er så opptatt av gaver og matlaging lenger, men at julebudskapet ellers står sterkt.

Kvinnejul

Hjelme påpeker også at mange eldre er alene, og at interessen for juletradisjonene da avtar for noen. Tallene viser at single generelt er mindre opptatt av juleting enn familier og personer med partner. Størst er interessen for gaver, pynt og kos hos barnefamilier og unge voksne.

Les også:  «Husmorboka» kaster lys over Norges glemte arbeidsplass

Jo høyere inntekt, desto mer opptatt er folk av jul. Ikke minst er kvinner mye mer julefiksert enn menn. Sandmæl tror kvinner føler et press, både fra omgivelsene og seg selv:

– Vi ser på alle rundt oss som rekker å pynte, handle gaver, arrangere juleselskap og lage hjemmelaget julekalender til barna, mens de er i fulltidsjobb, og tenker at alle andre får det til. I realiteten er nok alle de andre like stresset som deg selv, og like engstelige for ikke å innfri forventningene, sier hun.

Den eneste aktiviteten menn er mer opptatt av enn kvinner i jula, er å feste med venner. (©NTB)

Helse og livsstil
Populært