Studie: Homofile foreldre har like sunne barn som heterofile foreldre

Ny forskning viser at barn med foreldre av samme kjønn har det like bra som andre barn.
Ny forskning viser at barn med foreldre av samme kjønn har det like bra som andre barn. Foto: Colourbox

Regnbuefamilier får støtte i ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie konkluderer med at det ikke utgjør noen forskjell om barn vokser opp med foreldre av samme kjønn eller om de vokser opp med mor og far. Det er kvaliteten på oppdragelsen, og ikke foreldrenes seksuelle orientering, som bestemmer hvordan barnet vil utvikle seg.

– Studien er den første som bruker et nasjonalt representativt utvalg til å sammenligne de to familietypene med fokus på familier med foreldre i langvarige parforhold, sier studieforfatter Henny Bos i en pressemelding.

Les også: Etter ti forsøk, halvannet år med prøving og feiling og 100.000 kroner ble endelig Eirin og Cecilie mammaer til Mia (4)

Kun én forskjell

Forskere knyttet til Williams Institute ved UCLA School of Law, University of Amsterdam og Columbia University ønsket å undersøke om barn tok skade av å vokse opp med lesbiske foreldre.

Forskerne så etter forskjeller med tanke på forholdet mellom partnerne, forholdet mellom foreldrene og barna, barnas helse, følelsesmessige utfordringer, barnas læreevne og evnen til å takle problemer.

Den eneste forskjellen som ble funnet var at de lesbiske foreldreparene opplevde mer stress i forbindelse med å være foreldre.

– Må stadig forsvare seg

– Fremtidige undersøkelser kan undersøke om det kulturelle søkelyset på barn i familier med homofile foreldre er knyttet til stress hos foreldrene, sier psykiater og medforfatter Nanette Gartrell i pressemeldingen.

– Noen av våre tidligere studier har vist at lesbiske mødre føler seg tvunget til å forsvare kvaliteten på barneoppdragelsen deres på grunn av seksuell orientering.

I studien ble det hentet data fra National Survey of Children's Health fra 2011–2012, noe som er en nasjonal undersøkelse med et representativt befolkningsutvalg. Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Les også: – Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker