Ungene dine liker at du maser dem ut på tur

Barn som blir mast ut på tur av foreldrene sine trives godt når de først er ute. Så ikke få dårlig samvittighet av å tvinge ungene ut. Foto: Colourbox
Barn som blir mast ut på tur av foreldrene sine trives godt når de først er ute. Så ikke få dårlig samvittighet av å tvinge ungene ut. Foto: Colourbox
Når de først er ute er ungene fornøyde, selv om du tvang dem ut, viser ny undersøkelse.

– Når de først kommer seg ut, synes barn stort sett at det er kjempefint å være på tur med foreldre, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv på foreningens nettsider.

Ipsos har på vegne av Norsk Friluftsliv spurt 810 barn fra 8 til 19 år om aktivitet og turvaner. Undersøkelsen er støttet av Miljødirektoratet.

Les også:   For mange valg kan gjøre barn ulykkelige

Helt greit

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for femten norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 805.000 medlemskap og flere enn 4600 lag og foreninger.

– Det er ikke farlig å legge litt press på barna til å være med ut. Får barna gode turvaner i oppveksten, viser også erfaring at de fortsetter med dette i voksen alder, noe som kan få stor betydning for deres helse, sier han.

På spørsmålet «Synes du det er greit om foreldrene dine maser på deg for å få deg med på tur eller andre aktiviteter ute?» svarer to av tre barn (64 prosent) at dette er «helt greit» eller «ganske greit». Bare 6 prosent svarer «ikke greit i et hele tatt». Det er noen variasjoner i alder, kjønn og geografi.

Les også:   Foreldre setter friske barn på allergidiett

Flotte barndomsminner

På spørsmålet «Liker du å være sammen med foreldrene dine på tur eller utendørsaktiviteter?»svarer 82 prosent av barn og ungdom «liker godt» eller «liker litt». I alderen 8-11 år svarer hele 95 prosent det samme.

Bare 16 prosent av alle de spurte svarer «liker ikke så veldig» eller «liker ikke i det hele tatt». Det er noen variasjoner i alder, kjønn og geografi.

– Turopplevelser med foreldre er også for mange blant deres flotteste barndomsminner. Men skal turen bli god, må den planlegges og være på barnas premisser, sier Heimdal.

– Avtal gjerne dagen i forveien turmålet, ta med noe godt å spise, og legg gjerne inn en bål-stopp og tid til lek. I friluftslivet er det veien som er målet, ikke nødvendigvis å gå lengst mulig.

Les også: 

– Pass deg vennen, vær forsiktig!

– Familien må kunne gå på tur uten at det skal være trening eller mentalt styrkende for barna

– Det er i skogen dere får de beste samtalene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus